Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Futrzarstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Futrzarstwo
Specjalność Hodowla koni i jeździectwo
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 15 1,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości na temat biologii zwierząt na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
C-2Przedstawienie studentom aktualnej sytuacji na rynku skór i praktycznego celu tego kierunku hodowli

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego.3
T-A-2Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych4
T-A-3Obróbka skór zwierząt futerkowych - metody skórowania, nowoczesne techniki obróbki skór. Zajęcia terenowe w skórowalni NORPOL3
T-A-4Praktyczna ocena jakości skór zwierząt futerkowych mięsożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skó NAFA2
T-A-5Praktyczna ocena jakośći skór zwierząt futerkowych roślimnożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skór NAFA2
T-A-6prezentacja referatów1
15
wykłady
T-W-1Historia i znaczenie futrzarstwa w Polsce i na świecie2
T-W-2Aktualna sytuacja na rynku skór futerkowych2
T-W-3Czy "ekologiczne" futro jest ekologiczne ? Obróbka futer naturalnych2
T-W-4Aucyjny system sprzedaży skór futerkowych - brokowanie skór. Domy aukcyjne.2
T-W-5Czynniki wpływające na jakość skór.2
T-W-6Kontrola dojrzałości okrywy włosowej oraz termin uboju zwierząt futerkowych3
T-W-7Wady skór. Szkodniki skór futrzarskich2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach15
A-A-2Udział w konsultacjach2
A-A-3Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń2
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń7
26
wykłady
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach15
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury4
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów4
A-W-4Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-3Praca w grupach
M-4Projekcja filmów o futrzarstwie
M-5Przegląd skór zwierząt futerkowych
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-7Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-8Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu w formie prezentacji multimedialnej o tematyce futrzarskiej
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.4_W01
Student zna i opisuje własciwości okrywy włosowej zwierząt.
ZO_1A_W04, ZO_1A_W12C-1, C-2T-W-5, T-W-7, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-5M-1, M-5, M-6, M-4, M-2S-2, S-1
ZO_1A_ZOK-S-O13.4_W02
student definiuje rodzaje skór futerkowych
ZO_1A_W10C-1T-W-7, T-W-4, T-A-1, T-A-4, T-A-5M-1, M-6, M-4, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.4_U01
Student umie ocenić jakość okrywy włosowej
ZO_1A_U07C-1T-W-7, T-W-6, T-A-2, T-A-4, T-A-5M-3, M-1, M-5, M-6, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.4_K01
Student propaguje zdrowtone działanie naturalnych futer
ZO_1A_K03C-1, C-2T-W-5, T-A-2M-1, M-5, M-6, M-4, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.4_W01
Student zna i opisuje własciwości okrywy włosowej zwierząt.
2,0Student nie zna i nie definiuje nawet jednej właściwości okrywy włosowej
3,0Student zna i definiuje trzy właściwości okrywy włosowej
3,5Student zna i definiuje połowę właściowości okrywy włosowej
4,0Student zna i definiuje ponad połowę właściowości okrywy włosowej
4,5Student zna i potrafi zdefiniować prawie wszystkie wlaściwości okrywy włosowej
5,0Student zna i definiuje wszystkie właściwosci okrywy włosowej
ZO_1A_ZOK-S-O13.4_W02
student definiuje rodzaje skór futerkowych
2,0Studnet nie potrafi rozpoznać rodzaju okrywy włosowej
3,0Student rozpoznaje i potrafi dzefiniować trzy rodzaje okrywy włosowej
3,5Student zna i definiuje połowę rodzajów okrywy włosowej
4,0Student zna i definiuje ponad połowę rodzajów okrywy włoswej
4,5Student zan i definiuje prawie wszystkie rodzaje okrywy włosowej
5,0Student rozpoznaje i definiuje wszystkie rodzaje okrywy włosowej

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.4_U01
Student umie ocenić jakość okrywy włosowej
2,0Student nie umie ocenić jakości okrywy włosowej żadnej z z przedstawionych do oceny skór
3,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej dwóch skór przedstawionych do oceny
3,5Student umie ocenić jakość okrywy włosowej trzech skór przedstawionych do oceny
4,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej czterech skór przedstawionych do oceny
4,5Student umie ocenić jakość okrywy włosowej pięciu skór przedstawionych do oceny
5,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej wszystkich przedstawionych do oceny skór zwierząt futerkowych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.4_K01
Student propaguje zdrowtone działanie naturalnych futer
2,0Student nie potrafi i nie orientuje sie w mozliwościach propagowania zdrowotnych właściowści okrywy włosowej skór zwierząt futerkowych
3,0Student jest w stanie przedstawić przynajmniej 2 zdrowotne właściwosci okrywy włosowej
3,5
4,0
4,5
5,0Student potrafi odpowiednio propagować zdrowotne właściowści okrywy włosowej skór zwierząt futerkowych

Literatura podstawowa

  1. Duda I, Skóry surowe futrzarskie, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków, 1992
  2. Duda I., Marcinkowska E, Towaroznawstwo wyrobów skórzanych i futrzarskich, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków, 2001

Literatura dodatkowa

  1. Gregorczyk Z., Ocena jakościowa, rozsortowanie i przechowywanie skór wyprawionych z okrywą włosową 744[03]Z3.06, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom, 2006

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego.3
T-A-2Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych4
T-A-3Obróbka skór zwierząt futerkowych - metody skórowania, nowoczesne techniki obróbki skór. Zajęcia terenowe w skórowalni NORPOL3
T-A-4Praktyczna ocena jakości skór zwierząt futerkowych mięsożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skó NAFA2
T-A-5Praktyczna ocena jakośći skór zwierząt futerkowych roślimnożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skór NAFA2
T-A-6prezentacja referatów1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia i znaczenie futrzarstwa w Polsce i na świecie2
T-W-2Aktualna sytuacja na rynku skór futerkowych2
T-W-3Czy "ekologiczne" futro jest ekologiczne ? Obróbka futer naturalnych2
T-W-4Aucyjny system sprzedaży skór futerkowych - brokowanie skór. Domy aukcyjne.2
T-W-5Czynniki wpływające na jakość skór.2
T-W-6Kontrola dojrzałości okrywy włosowej oraz termin uboju zwierząt futerkowych3
T-W-7Wady skór. Szkodniki skór futrzarskich2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach15
A-A-2Udział w konsultacjach2
A-A-3Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń2
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń7
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach15
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury4
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów4
A-W-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-S-O13.4_W01Student zna i opisuje własciwości okrywy włosowej zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W04ma podstawową wiedzę z zakresu wzrostu i rozwoju zwierząt gospodarskich
ZO_1A_W12posiada podstawową wiedzę z zakresu użytkowania zwierząt oraz selekcji, doboru i oceny wartości użytkowej i hodowlanej
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
C-2Przedstawienie studentom aktualnej sytuacji na rynku skór i praktycznego celu tego kierunku hodowli
Treści programoweT-W-5Czynniki wpływające na jakość skór.
T-W-7Wady skór. Szkodniki skór futrzarskich
T-A-1Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego.
T-A-2Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych
T-A-4Praktyczna ocena jakości skór zwierząt futerkowych mięsożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skó NAFA
T-A-5Praktyczna ocena jakośći skór zwierząt futerkowych roślimnożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skór NAFA
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-5Przegląd skór zwierząt futerkowych
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-4Projekcja filmów o futrzarstwie
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu w formie prezentacji multimedialnej o tematyce futrzarskiej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie definiuje nawet jednej właściwości okrywy włosowej
3,0Student zna i definiuje trzy właściwości okrywy włosowej
3,5Student zna i definiuje połowę właściowości okrywy włosowej
4,0Student zna i definiuje ponad połowę właściowości okrywy włosowej
4,5Student zna i potrafi zdefiniować prawie wszystkie wlaściwości okrywy włosowej
5,0Student zna i definiuje wszystkie właściwosci okrywy włosowej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-S-O13.4_W02student definiuje rodzaje skór futerkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
Treści programoweT-W-7Wady skór. Szkodniki skór futrzarskich
T-W-4Aucyjny system sprzedaży skór futerkowych - brokowanie skór. Domy aukcyjne.
T-A-1Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego.
T-A-4Praktyczna ocena jakości skór zwierząt futerkowych mięsożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skó NAFA
T-A-5Praktyczna ocena jakośći skór zwierząt futerkowych roślimnożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skór NAFA
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-4Projekcja filmów o futrzarstwie
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu w formie prezentacji multimedialnej o tematyce futrzarskiej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Studnet nie potrafi rozpoznać rodzaju okrywy włosowej
3,0Student rozpoznaje i potrafi dzefiniować trzy rodzaje okrywy włosowej
3,5Student zna i definiuje połowę rodzajów okrywy włosowej
4,0Student zna i definiuje ponad połowę rodzajów okrywy włoswej
4,5Student zan i definiuje prawie wszystkie rodzaje okrywy włosowej
5,0Student rozpoznaje i definiuje wszystkie rodzaje okrywy włosowej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-S-O13.4_U01Student umie ocenić jakość okrywy włosowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U07Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
Treści programoweT-W-7Wady skór. Szkodniki skór futrzarskich
T-W-6Kontrola dojrzałości okrywy włosowej oraz termin uboju zwierząt futerkowych
T-A-2Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych
T-A-4Praktyczna ocena jakości skór zwierząt futerkowych mięsożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skó NAFA
T-A-5Praktyczna ocena jakośći skór zwierząt futerkowych roślimnożernych. Zajęcia terenowe w brokowni skór NAFA
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-5Przegląd skór zwierząt futerkowych
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu w formie prezentacji multimedialnej o tematyce futrzarskiej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie ocenić jakości okrywy włosowej żadnej z z przedstawionych do oceny skór
3,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej dwóch skór przedstawionych do oceny
3,5Student umie ocenić jakość okrywy włosowej trzech skór przedstawionych do oceny
4,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej czterech skór przedstawionych do oceny
4,5Student umie ocenić jakość okrywy włosowej pięciu skór przedstawionych do oceny
5,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej wszystkich przedstawionych do oceny skór zwierząt futerkowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOK-S-O13.4_K01Student propaguje zdrowtone działanie naturalnych futer
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
C-2Przedstawienie studentom aktualnej sytuacji na rynku skór i praktycznego celu tego kierunku hodowli
Treści programoweT-W-5Czynniki wpływające na jakość skór.
T-A-2Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-5Przegląd skór zwierząt futerkowych
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-4Projekcja filmów o futrzarstwie
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu w formie prezentacji multimedialnej o tematyce futrzarskiej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi i nie orientuje sie w mozliwościach propagowania zdrowotnych właściowści okrywy włosowej skór zwierząt futerkowych
3,0Student jest w stanie przedstawić przynajmniej 2 zdrowotne właściwosci okrywy włosowej
3,5
4,0
4,5
5,0Student potrafi odpowiednio propagować zdrowotne właściowści okrywy włosowej skór zwierząt futerkowych