Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnology (S2)
specjalność: Biotechnology in Animal Production and Environmental Protection

Sylabus przedmiotu Antibiotics and Antibiotic Resistance:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnology
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Antibiotics and Antibiotic Resistance
Specjalność Biotechnology in Animal Production and Environmental Protection
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Daria Ciecholewska-Juśko <daria.ciecholewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,00,59zaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic knowledge of antibiotics, principles of their action and mechanisms of microbial resistance.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The aim of the course is to provide comprehensive theoretical and practical knowledge about antibiotics, their modes of action and mechanisms of microbial resistance.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Antibiotic susceptibility of bacteria isolated from skin and mucous membranes.4
T-L-2Antibiotic susceptibility of bacteria isolated from environment (water, soil).4
T-L-3Inducible resistance to clindamycin – D test.2
T-L-4Comparison of antibiotic resistance of MRSA and MSSA isolates.2
T-L-5Determining the potential of using various materials as carriers for antibiotics. Antibiotic releasing test.3
15
wykłady
T-W-1Antibiotics – history, development and classification.3
T-W-2Mechanism of action of different classes of antibiotics.4
T-W-3Antibiotic resistance – definition, causes and mechanisms in bacteria, viruses and fungi.4
T-W-4Detection methods of antibiotic resistance. Antibiotic resistance prevention.2
T-W-5Approaches and challenges in new antibiotic development.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Participation in classes.15
A-L-2Preparing for the classes.4
A-L-3Consultations.2
A-L-4Preparing the report.4
25
wykłady
A-W-1Participation in lectures.15
A-W-2Study of recommended literature.4
A-W-3Consultations.2
A-W-4Preparing for the test.4
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Informative lecture
M-2Laboratory work

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Report from the laboratory work
S-2Ocena podsumowująca: Writing test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTap_2A_BTA-S2-D04_W01
The students knows the basics related to antibiotics and their mechanisms of action and mechanisms of antibiotic resistance in bacteria, viruses and fungi.
BTap_2A_W06, BTap_2A_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTap_2A_BTA-S2-D04_U01
The student is able to perform antibiotic sensitivity tests and correctly interpret their results.
BTap_2A_U10, BTap_2A_U01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTap_2A_BTA-S2-D04_K01
The student is aware of the problem of antibiotic resistance and knows the schemes of sustainable use of antibiotics.
BTap_2A_K01, BTap_2A_K03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTap_2A_BTA-S2-D04_W01
The students knows the basics related to antibiotics and their mechanisms of action and mechanisms of antibiotic resistance in bacteria, viruses and fungi.
2,0
3,0The student knows the mechanisms of action of different classes of antibiotics and is able to explain the basic mechanisms of microbial resistance
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTap_2A_BTA-S2-D04_U01
The student is able to perform antibiotic sensitivity tests and correctly interpret their results.
2,0
3,0The student is able to perform antibiotic sensitivity tests and corectly interpret their results.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTap_2A_BTA-S2-D04_K01
The student is aware of the problem of antibiotic resistance and knows the schemes of sustainable use of antibiotics.
2,0
3,0The student is aware of the problem of antibiotic resistance and knows the schemes of sustainable use of antibiotics.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Black, Jacquelyn G., Microbiology : international student version, John Wiley & Sons, 2013

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Antibiotic susceptibility of bacteria isolated from skin and mucous membranes.4
T-L-2Antibiotic susceptibility of bacteria isolated from environment (water, soil).4
T-L-3Inducible resistance to clindamycin – D test.2
T-L-4Comparison of antibiotic resistance of MRSA and MSSA isolates.2
T-L-5Determining the potential of using various materials as carriers for antibiotics. Antibiotic releasing test.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Antibiotics – history, development and classification.3
T-W-2Mechanism of action of different classes of antibiotics.4
T-W-3Antibiotic resistance – definition, causes and mechanisms in bacteria, viruses and fungi.4
T-W-4Detection methods of antibiotic resistance. Antibiotic resistance prevention.2
T-W-5Approaches and challenges in new antibiotic development.2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Participation in classes.15
A-L-2Preparing for the classes.4
A-L-3Consultations.2
A-L-4Preparing the report.4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Participation in lectures.15
A-W-2Study of recommended literature.4
A-W-3Consultations.2
A-W-4Preparing for the test.4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTap_2A_BTA-S2-D04_W01The students knows the basics related to antibiotics and their mechanisms of action and mechanisms of antibiotic resistance in bacteria, viruses and fungi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_W06has knowledge of advanced laboratory methods, techniques and engineering tools allowing to perform technical tasks tailored to the biotechnology
BTap_2A_W04has detailed and ordered knowledge of the use of molecular, enzymatic and physiological processes of living organisms in biotechnology
Cel przedmiotuC-1The aim of the course is to provide comprehensive theoretical and practical knowledge about antibiotics, their modes of action and mechanisms of microbial resistance.
Treści programoweT-W-1Antibiotics – history, development and classification.
T-W-2Mechanism of action of different classes of antibiotics.
T-W-3Antibiotic resistance – definition, causes and mechanisms in bacteria, viruses and fungi.
T-W-4Detection methods of antibiotic resistance. Antibiotic resistance prevention.
T-W-5Approaches and challenges in new antibiotic development.
Metody nauczaniaM-1Informative lecture
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Writing test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student knows the mechanisms of action of different classes of antibiotics and is able to explain the basic mechanisms of microbial resistance
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTap_2A_BTA-S2-D04_U01The student is able to perform antibiotic sensitivity tests and correctly interpret their results.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_U10adheres to the basic principles of health and safety at work in the laboratory (GLP); can identify threats in the work of a biotechnologist, can react in hazardous situations with the use of health and safety rules
BTap_2A_U01uses an extensive theoretical knowledge to analyze processes and phenomena affecting the improvement of the quality of life and health of animals and humans
Cel przedmiotuC-1The aim of the course is to provide comprehensive theoretical and practical knowledge about antibiotics, their modes of action and mechanisms of microbial resistance.
Treści programoweT-L-1Antibiotic susceptibility of bacteria isolated from skin and mucous membranes.
T-L-2Antibiotic susceptibility of bacteria isolated from environment (water, soil).
T-L-3Inducible resistance to clindamycin – D test.
T-L-4Comparison of antibiotic resistance of MRSA and MSSA isolates.
T-L-5Determining the potential of using various materials as carriers for antibiotics. Antibiotic releasing test.
Metody nauczaniaM-2Laboratory work
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Report from the laboratory work
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is able to perform antibiotic sensitivity tests and corectly interpret their results.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTap_2A_BTA-S2-D04_K01The student is aware of the problem of antibiotic resistance and knows the schemes of sustainable use of antibiotics.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_K01demonstrates the need to constantly improve general and directional knowledge; is aware of the purposefulness of raising the acquired knowledge both in professional activities and personal development
BTap_2A_K03is aware of the impact of biotechnology on the shaping and condition of the natural environment and human health
Cel przedmiotuC-1The aim of the course is to provide comprehensive theoretical and practical knowledge about antibiotics, their modes of action and mechanisms of microbial resistance.
Treści programoweT-W-1Antibiotics – history, development and classification.
T-W-2Mechanism of action of different classes of antibiotics.
T-W-3Antibiotic resistance – definition, causes and mechanisms in bacteria, viruses and fungi.
T-L-1Antibiotic susceptibility of bacteria isolated from skin and mucous membranes.
T-L-2Antibiotic susceptibility of bacteria isolated from environment (water, soil).
Metody nauczaniaM-1Informative lecture
M-2Laboratory work
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Report from the laboratory work
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is aware of the problem of antibiotic resistance and knows the schemes of sustainable use of antibiotics.
3,5
4,0
4,5
5,0