Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnology (S2)
specjalność: Biotechnology in Animal Production and Environmental Protection
Sylabus przedmiotu Monitoring of Transgenic Crops:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biotechnology | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Monitoring of Transgenic Crops | ||
Specjalność | Biotechnology in Animal Production and Environmental Protection | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 6 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Knowledge of genetics and plant breeding. Knowledge of the basics of genetic engineering |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | The aim of the conducted classes is to acquaint students with the legal and technical possibilities of monitoring transgenic crops in the light of current law and available research methods |
C-2 | The aim of the implemented classes is to draw attention to the potential of genetically modified crop varieties in the context of their use as gene donors for other crop varieties obtained through crossbreeding and selection |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Characteristics of methods used for genetic transformation in plants. The use of tissue cultures to induce and obtain new types of variability. Reasonableness and examples. | 2 |
T-A-2 | Rules for identifying and identifying gene construct elements or target genes in crops and selected food products - demonstration activities. | 12 |
T-A-3 | Reference laboratories. GMO records. The biosecurity system in Poland. | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Introduction to biotechnology. The importance of modern biotechnology. What is GMO? Objectives and methods obtaining of genetically modified organisms. | 2 |
T-W-2 | Genetically modified plants. Examples and directions of genetic modification. | 2 |
T-W-3 | Legal aspects of coexistence. Examples of legal regulations in selected EU countries. Nature and objectives of GMO monitoring. | 2 |
T-W-4 | Development, standardisation and examples of methods used to identify genetically modified organisms and products derived from them. Methodological aspects and legal regulations. Certified reference materials. | 4 |
T-W-5 | Legal regulations permitting the cultivation and sale of food products produced with or from GMOs. | 3 |
T-W-6 | Monitoring of transgenic crops on the example of legislation and practical applications of selected countries. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Attendance at lectures. | 15 |
A-A-2 | Studying recommended literature. | 8 |
A-A-3 | Consultation. | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Attendance at lectures. | 15 |
A-W-2 | Consultation. | 2 |
A-W-3 | Preparation for credit. | 8 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Informative lecture |
M-2 | Demonstration |
M-3 | Student presentations |
M-4 | Teaching discussion |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Evaluation of the student's presentation |
S-2 | Ocena podsumowująca: A credit check for the subject |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTap_2A_BTA-S-O6.1_W01 Indicating the rationale for the conservation of animal gene resources. Characteristics of animal species included in the program of conservation of genetic resources in Poland and the world | BTap_2A_W12, BTap_2A_W10 | — | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTap_2A_BTA-S-O6.1_U01 Ability to identify the negative effects of reducing biodiversity | BTap_2A_U06 | — | — | C-2 | T-A-1, T-A-2, T-W-5, T-W-6, T-W-4 | M-1, M-4 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTap_2A_BTA-S-O6.1_K01 Awareness of declining biodiversity and expression of judgement regarding conservation of animal gene resources | BTap_2A_K03 | — | — | C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3 | M-1, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTap_2A_BTA-S-O6.1_W01 Indicating the rationale for the conservation of animal gene resources. Characteristics of animal species included in the program of conservation of genetic resources in Poland and the world | 2,0 | |
3,0 | The student has sufficiently mastered the knowledge of conservation of gene resources | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTap_2A_BTA-S-O6.1_U01 Ability to identify the negative effects of reducing biodiversity | 2,0 | |
3,0 | To a sufficient degree, the student is able to indicate the negative effects of the decrease in biodiversity | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTap_2A_BTA-S-O6.1_K01 Awareness of declining biodiversity and expression of judgement regarding conservation of animal gene resources | 2,0 | |
3,0 | To a sufficient degree, the student is able to demonstrate the negative meanings of decreasing biodiversity | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Freeland J. R., Ekologia molekularna, PWN, Warszawa, 2008
- Kumar K. et al. 2020, Genetically modifed crops: current status and future prospects, Planta, Springer, Germany, 2020, 251:91
- Turnbull C., Lillemo M., Hvoslef-Eide T.A.K., Global Regulation of Genetically Modified Crops Amid the Gene Edited Crop Boom – A Review, Frontiers Plant Science, Lausanne, Switzerland, 2021
Literatura dodatkowa
- Hartl D. L., Clark A. G., Podstawy Genetyki Populacyjnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2009