Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N1)

Sylabus przedmiotu Anatomia zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Anatomia zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Baranowski <Piotr.Baranowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 8 1,00,41zaliczenie
wykładyW1 10 2,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiedomości z zakresu morfologii zwierząt i człowieka na poziomie kształcenia szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady sekcjonowania ciała zwierząt – podstawowe zasady prowadzenia sekcji, cel sekcji, wskazania do sekcji, plan sekcji, oględziny wstępne, oględziny wewnętrzne, wyjmowanie narządów, protokół sekcji.2
T-L-2Budowa szkieletu, rodzaje kości, budowa kości, szkielet tułowia, szkielet obręczy piersiowej i miednicznej, ewolucja kości ręki i kości stopy, rodzaje połączeń kości. Elementy aparatu ruchu. Budowa czaszki zwierząt. Elementy mózgowioczaszki i trzewioczaszki.3
T-L-3Naczynia układu krwionośnego, morfologia i anatomia serca, budowa śledziony, szpiku kostnego i grasicy.1
T-L-4Elementy aparatu pokarmowego – jama ustna, przełyk i żołądek jedno i wielokomorowy, jelita i gruczołów tego aparatu.1
T-L-5Narządy moczowe, budowa nerki i różnice gatunkowe, pęcherz moczowy i cewka moczowa.1
8
wykłady
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, ogólne zagadnienia z osteologii, miologii i syndesmologii. Pochodzenie tkanek organizmu, listki zarodkowe i błony płodowe1
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Układ naczyniowy limfatyczny - narządy i naczynia.2
T-W-3Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.1
T-W-4Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.2
T-W-5Aparat pokarmowy – ogólna charakterystyka i porównanie między gatunkami zwierząt domowych.1
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza. Duże gruczoły przewodu pokarmowego1
T-W-7Układ nerwowy ośrodkowy, obwodowy i autonomiczny.1
T-W-8Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach8
A-L-2Samodzielne studiowanie treści ćwiczeń12
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń5
25
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach10
A-W-2Samodzielne studiowanie treści wykładów26
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów.12
A-W-4konsultacje2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
M-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Około 10 minutowy pisemny sprawdzian wiadomości teoretycznych poprzedzający rozpoczęcie cwiczenia.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne obejmujące treści przeprowadzonych wykładów.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-N1-B01_W01
Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią.
BT_1A_W15C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-N1-B01_U01
Umie wymienić układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne oraz potrafi zestawic cechy budowy i historii rozwoju człowieka z cechami budowy i rozwoju zwierząt.
BT_1A_U07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-N1-B01_K01
Potrafi w podstawowy sposób wykorzystać zdobytą wiedzę w omawianiu historii rozwoju rodowego.
BT_1A_K03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-2, M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-N1-B01_W01
Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią.
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu morfologii i anatomii zwierząt i człowieka
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu budowy anatomicznej układów
3,5zna i definiuje budowę anatomiczną z topograficznym opisem i lokalizacją narządów
4,0rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów
4,5rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-N1-B01_U01
Umie wymienić układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne oraz potrafi zestawic cechy budowy i historii rozwoju człowieka z cechami budowy i rozwoju zwierząt.
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii
3,5zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy
4,0potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów
4,5potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-N1-B01_K01
Potrafi w podstawowy sposób wykorzystać zdobytą wiedzę w omawianiu historii rozwoju rodowego.
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postępowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności

Literatura podstawowa

  1. Kuryszko J., Zarzycki J., Histologia zwierząt, PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Przespolewska H., Kobryń H., Szara T., Bartyzel J. B., Podstawy anatomii zwierząt domowych, Wydawnioctwo Wieś Jutra sp. z o.o., Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Kubasiewicz M., Zarys anatomii zwierząt domowych, PWRiL, Warszawa, 1986
  2. Konig H. E., Liebich H.G., Anatomia zwierząt domowych, Galaktyka, Łódź, 2006, 1
  3. Krysiak K., Anatomia zwierząt, cz. I i II, PWN, Warszawa, 1975

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady sekcjonowania ciała zwierząt – podstawowe zasady prowadzenia sekcji, cel sekcji, wskazania do sekcji, plan sekcji, oględziny wstępne, oględziny wewnętrzne, wyjmowanie narządów, protokół sekcji.2
T-L-2Budowa szkieletu, rodzaje kości, budowa kości, szkielet tułowia, szkielet obręczy piersiowej i miednicznej, ewolucja kości ręki i kości stopy, rodzaje połączeń kości. Elementy aparatu ruchu. Budowa czaszki zwierząt. Elementy mózgowioczaszki i trzewioczaszki.3
T-L-3Naczynia układu krwionośnego, morfologia i anatomia serca, budowa śledziony, szpiku kostnego i grasicy.1
T-L-4Elementy aparatu pokarmowego – jama ustna, przełyk i żołądek jedno i wielokomorowy, jelita i gruczołów tego aparatu.1
T-L-5Narządy moczowe, budowa nerki i różnice gatunkowe, pęcherz moczowy i cewka moczowa.1
8

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, ogólne zagadnienia z osteologii, miologii i syndesmologii. Pochodzenie tkanek organizmu, listki zarodkowe i błony płodowe1
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Układ naczyniowy limfatyczny - narządy i naczynia.2
T-W-3Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.1
T-W-4Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.2
T-W-5Aparat pokarmowy – ogólna charakterystyka i porównanie między gatunkami zwierząt domowych.1
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza. Duże gruczoły przewodu pokarmowego1
T-W-7Układ nerwowy ośrodkowy, obwodowy i autonomiczny.1
T-W-8Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.1
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach8
A-L-2Samodzielne studiowanie treści ćwiczeń12
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach10
A-W-2Samodzielne studiowanie treści wykładów26
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów.12
A-W-4konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_BT-N1-B01_W01Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_W15Wykazuje znajomość budowy morfologicznej, anatomicznej i komórkowej oraz posiada wiedzę z zakresu chorób i zaburzeń rozwojowych organizmów żywych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów.
Treści programoweT-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, ogólne zagadnienia z osteologii, miologii i syndesmologii. Pochodzenie tkanek organizmu, listki zarodkowe i błony płodowe
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Układ naczyniowy limfatyczny - narządy i naczynia.
T-W-3Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.
T-W-4Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.
T-W-5Aparat pokarmowy – ogólna charakterystyka i porównanie między gatunkami zwierząt domowych.
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza. Duże gruczoły przewodu pokarmowego
T-W-7Układ nerwowy ośrodkowy, obwodowy i autonomiczny.
T-W-8Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.
Metody nauczaniaM-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt.
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Około 10 minutowy pisemny sprawdzian wiadomości teoretycznych poprzedzający rozpoczęcie cwiczenia.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne obejmujące treści przeprowadzonych wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu morfologii i anatomii zwierząt i człowieka
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu budowy anatomicznej układów
3,5zna i definiuje budowę anatomiczną z topograficznym opisem i lokalizacją narządów
4,0rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów
4,5rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_BT-N1-B01_U01Umie wymienić układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne oraz potrafi zestawic cechy budowy i historii rozwoju człowieka z cechami budowy i rozwoju zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_U07Umie omówić budowę, położenie i funkcje poszczególnych tkanek, narządów i układów organizmów żywych; potrafi właściwie interpretować procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie roślin i zwierząt.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów.
Treści programoweT-L-1Zasady sekcjonowania ciała zwierząt – podstawowe zasady prowadzenia sekcji, cel sekcji, wskazania do sekcji, plan sekcji, oględziny wstępne, oględziny wewnętrzne, wyjmowanie narządów, protokół sekcji.
T-L-2Budowa szkieletu, rodzaje kości, budowa kości, szkielet tułowia, szkielet obręczy piersiowej i miednicznej, ewolucja kości ręki i kości stopy, rodzaje połączeń kości. Elementy aparatu ruchu. Budowa czaszki zwierząt. Elementy mózgowioczaszki i trzewioczaszki.
T-L-3Naczynia układu krwionośnego, morfologia i anatomia serca, budowa śledziony, szpiku kostnego i grasicy.
T-L-4Elementy aparatu pokarmowego – jama ustna, przełyk i żołądek jedno i wielokomorowy, jelita i gruczołów tego aparatu.
T-L-5Narządy moczowe, budowa nerki i różnice gatunkowe, pęcherz moczowy i cewka moczowa.
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, ogólne zagadnienia z osteologii, miologii i syndesmologii. Pochodzenie tkanek organizmu, listki zarodkowe i błony płodowe
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Układ naczyniowy limfatyczny - narządy i naczynia.
T-W-3Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.
T-W-4Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.
T-W-5Aparat pokarmowy – ogólna charakterystyka i porównanie między gatunkami zwierząt domowych.
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza. Duże gruczoły przewodu pokarmowego
T-W-7Układ nerwowy ośrodkowy, obwodowy i autonomiczny.
T-W-8Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.
Metody nauczaniaM-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt.
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Około 10 minutowy pisemny sprawdzian wiadomości teoretycznych poprzedzający rozpoczęcie cwiczenia.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne obejmujące treści przeprowadzonych wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii
3,5zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy
4,0potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów
4,5potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_BT-N1-B01_K01Potrafi w podstawowy sposób wykorzystać zdobytą wiedzę w omawianiu historii rozwoju rodowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_K03Wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów.
Treści programoweT-L-1Zasady sekcjonowania ciała zwierząt – podstawowe zasady prowadzenia sekcji, cel sekcji, wskazania do sekcji, plan sekcji, oględziny wstępne, oględziny wewnętrzne, wyjmowanie narządów, protokół sekcji.
T-L-2Budowa szkieletu, rodzaje kości, budowa kości, szkielet tułowia, szkielet obręczy piersiowej i miednicznej, ewolucja kości ręki i kości stopy, rodzaje połączeń kości. Elementy aparatu ruchu. Budowa czaszki zwierząt. Elementy mózgowioczaszki i trzewioczaszki.
T-L-3Naczynia układu krwionośnego, morfologia i anatomia serca, budowa śledziony, szpiku kostnego i grasicy.
T-L-4Elementy aparatu pokarmowego – jama ustna, przełyk i żołądek jedno i wielokomorowy, jelita i gruczołów tego aparatu.
T-L-5Narządy moczowe, budowa nerki i różnice gatunkowe, pęcherz moczowy i cewka moczowa.
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, ogólne zagadnienia z osteologii, miologii i syndesmologii. Pochodzenie tkanek organizmu, listki zarodkowe i błony płodowe
T-W-2Układ naczyniowy krwionośny - powstawanie, rodzaje i przebieg naczyń. Układ naczyniowy limfatyczny - narządy i naczynia.
T-W-3Typy krążenia - zarodkowe, płodowe (łożyskowe) i popłodowe; wielkie (aortowe), małe (płucne), wątrobowe, nerkowe, śledzionowe.
T-W-4Układ oddechowy. Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Zjawisko bariery łożyskowej.
T-W-5Aparat pokarmowy – ogólna charakterystyka i porównanie między gatunkami zwierząt domowych.
T-W-6Gruczoły dokrewne: tarczyca i przytarczyce, przysadka, szyszynka, nadnercza. Duże gruczoły przewodu pokarmowego
T-W-7Układ nerwowy ośrodkowy, obwodowy i autonomiczny.
T-W-8Elementy anatomii ptaka. Morfologiczne i anatomiczne cechy organizmu ptaków wskazujące na ich przystosowanie do lotu.
Metody nauczaniaM-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt.
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Około 10 minutowy pisemny sprawdzian wiadomości teoretycznych poprzedzający rozpoczęcie cwiczenia.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne obejmujące treści przeprowadzonych wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postępowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności