Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biotechnologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia przemysłowa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie na poziomie szkoły średniej. |
W-2 | Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii ogólnej |
W-3 | Podstawowa wiedza z zakresu fizyki, chemii i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapozanie studentów z głównymi obszarami zastosowania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu |
C-2 | Zapozanie studentów z podstawowymi metodami wykorzstywania mikroorganizmów w różnych galęziach przemysłu |
C-3 | Kształtowanie u studentów postawy zrozumienia znaczenia mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Planowanie procesu biotechnologicznego – izolacja mikroorganizmów, optymalizacja procesu produkcji, kontrola procesu w bioreaktorze | 3 |
3 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Izolacja mikroorganizmów o potencjalnym znaczeniu przemysłowym z gleby. | 2 |
T-L-2 | Wyznaczanie wybranych cech technologicznych mikroorganizmów przemysłowych. | 4 |
T-L-3 | Ocena jakości produktów mlecznych. Izolacja mikroorganizmów z rodzaju Lactobacillus | 2 |
T-L-4 | Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych produktów spożywczych | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wstęp do mikrobiologii przemysłowej | 1 |
T-W-2 | Przykłady procesów przemysłowych wykorzystujących mikroorganizmy. | 2 |
T-W-3 | Metody pozyskiwania szczepów o wysokim potencjale biotechnologicznym. | 2 |
T-W-4 | Bioreaktory i ich zastosowanie w biotechnologii. Optymalizacja procesu. | 2 |
T-W-5 | Zwiększenie efektywności procesów przemysłowych poprzez immobilizacje mikroorganizmów. | 2 |
T-W-6 | Bioprodukty – pozyskiwanie, charakterystyka, oczyszczanie | 3 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 3 |
A-A-2 | Przygotowanie projektu | 12 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Praca własna studenta | 12 |
A-L-3 | samodzielne przygotowanie do zaliczenia częsci laboratoryjnej | 15 |
37 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 34 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
48 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z zastosowaniem technik multimedialnych |
M-2 | Pokaz z objaśnieniem |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Kontrola przygotowania do zajęć oraz aktywności studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTinz_2A_BT-N1-C10_W01 Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu | BTinz_2A_W08 | — | — | C-2 | T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-3, T-W-2, T-W-4 | M-1, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTinz_2A_BT-N1-C10_U01 Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu | BTinz_2A_U01, BTinz_2A_U08 | — | — | C-1 | T-A-1, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTinz_2A_BT-N1-C10_K01 Efektem kształcenia jest zrozumienie wpływu procesów mikrobiologicznych na uzyskiwanie określonych efektów przemysłowych | BTinz_2A_K01 | — | — | C-3 | T-L-4, T-L-1, T-L-2 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTinz_2A_BT-N1-C10_W01 Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu | 2,0 | |
3,0 | Zrozumienie znaczenia i nabycie wiedzy koniecznej do posługiwania się technikami mikrobiologicznymi w różnych gałęziach przemysłu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTinz_2A_BT-N1-C10_U01 Posiada umiejetność wykorzystania wiedzy teodetycznej i praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologocznych w róznych gałeziach przemyslu | 2,0 | |
3,0 | studnet posiada podstawową umiejętność wykorzystania wiedzy praktycznej do rozwiązywania podstawowych problemów mikrobiologicznych w przemyśle | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTinz_2A_BT-N1-C10_K01 Efektem kształcenia jest zrozumienie wpływu procesów mikrobiologicznych na uzyskiwanie określonych efektów przemysłowych | 2,0 | |
3,0 | Studnet posiada udowodnioną zdolność stosowania nabytej wiedzy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski R., Sobczak E., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 1993
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywnosci, WNT, Warszawa, 2003