Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
Efekty uczenia się:
KOD | Wiedza |
---|---|
BTinz_2A_W01 | ma poszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku biotechnologia |
BTinz_2A_W02 | posiada pogłębioną wiedzę w zakresie ekonomii, zarządzania jakością, prawa i innych aspektów, przydatną w pracy biotechnologa |
BTinz_2A_W03 | zna normy etyczne, prawne, ekonomiczne i inne uwarunkowania mające znaczenie w biotechnologii |
BTinz_2A_W04 | ma szczegółową i uporządkowaną wiedzę z zakresu wykorzystania procesów molekularnych, enzymatycznych i fizjologicznych organizmów żywych w biotechnologii |
BTinz_2A_W05 | wykazuje pogłębioną wiedzę na temat budowy, funkcji oraz analizy komputerowej genów i genomów, jak również wpływu czynników genetycznych na kształtowanie środowiska |
BTinz_2A_W06 | posiada znajomość zaawansowanych metod laboratoryjnych, technik i narzędzi inżynierskich pozwalających na wykonywanie technicznych zadań dostosowanych do kierunku biotechnologia |
BTinz_2A_W07 | ma rozszerzoną wiedzę z zakresu procesów inżynierskich, urządzeń i linii technologicznych wykorzystywanych w biotechnologii |
BTinz_2A_W08 | wykazuje pogłębioną i uporządkowaną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu |
BTinz_2A_W09 | zna techniki badawcze oraz zasady przygotowania i napisania pracy naukowej |
BTinz_2A_W10 | wykazuje się zaawansowaną wiedzą dotyczącą wpływu działalności człowieka na środowisko przyrodnicze i jego bioróżnorodność |
BTinz_2A_W11 | posiada poszerzoną wiedzę na temat wpływu biotechnologii na zdrowie człowieka oraz funkcjonowanie i rozwój produkcji zwierzęcej i roślinnej |
BTinz_2A_W12 | ma wzbogaconą wiedzę na temat modyfikacji genetycznych oraz ich znaczenia dla człowieka i środowiska przyrodniczego |
BTinz_2A_W13 | wykazuje pogłębioną znajomość nowoczesnej hodowli mającej znaczenie w rozwoju obszarów wiejskich |
BTinz_2A_W14 | zna zaawansowane techniki bioinformatyczne i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii |