Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bioinżynieria w produkcji zwierzęcejzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,330
laboratoriapraktyczne2,01,330
Bioinżynieria w produkcji żywnościzaliczenie4,0projektypraktyczne0,60,410
wykładyaudytoryjne2,01,330
laboratoriapraktyczne1,40,920
Inżynieria enzymowaegzamin3,0projektypraktyczne0,60,410
wykładyaudytoryjne1,00,815
laboratoriapraktyczne1,40,920
Inżynieria w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,41,330
wykładyaudytoryjne1,61,330
Metody biotechnologiczne w produkcji energiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,715
laboratoriapraktyczne1,00,715
Proteomikaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,61,740
wykładyaudytoryjne1,41,020

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Diagnostyka mikrobiologicznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
2 Diagnostyka parazytologicznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
3 Metody genetyki molekularnej w diagnostycezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
4 Spektrometria maszaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
wykładyaudytoryjne1,00,7153

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
3 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
4 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
5 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
wykładyaudytoryjne1,40,7153
laboratoriapraktyczne1,00,5103
2 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
wykładyaudytoryjne1,40,7153
laboratoriapraktyczne1,00,5103
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
laboratoriapraktyczne1,00,5103
wykładyaudytoryjne1,40,7153
4 Selekcja zwierząt wspomagana markerami a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
wykładyaudytoryjne1,40,7153
laboratoriapraktyczne1,00,5103

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
laboratoriapraktyczne1,00,5103
wykładyaudytoryjne1,40,7153
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
laboratoriapraktyczne1,00,5103
wykładyaudytoryjne1,40,7153
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
wykładyaudytoryjne1,40,7153
laboratoriapraktyczne1,00,5103
4 Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
laboratoriapraktyczne1,00,5103
wykładyaudytoryjne1,40,7153
5 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,60,253
laboratoriapraktyczne1,00,5103
wykładyaudytoryjne1,40,7153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
4 Reaktywne formy tlenu i antyoksydantyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
1 Biologia nowotworówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,7154
2 Biotechnologia w kosmetologiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,7154
3 Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacjizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,7154
5 Wykorzystanie hodowli komórkowych w medycynie regeneracyjnejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7154
wykładyaudytoryjne1,00,7154