Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - ZUT Doctoral School
specjalność: CHEMICAL ENGINEERING BLOCK

Sylabus przedmiotu Applied microbiology and modern packaging materials in food technology:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów ZUT Doctoral School
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Applied microbiology and modern packaging materials in food technology
Specjalność ENGINEERING AND NATURAL SCIENCES BLOCK
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 0,5 ECTS (formy) 0,5
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 8 0,51,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1general microbiology

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1introducing the student to the possibilities of using microorganisms in industry and biotechnology and the impact of packaging, including bioactive packaging, on microorganisms

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Applied microbiology in food technology.4
T-W-2Bioactive packaging2
T-W-3Modern packaging materials2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Samodzielne przygotowanie do zajęć2
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
14

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1metody podajace
M-2metody problemowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISDE_4-_IP07.1_W01
PhD students have a extendet knowledge about the standards for food packaging industry
ISDE_4-_W02, ISDE_4-_W03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISDE_4-_IP07.1_K01
Understands the need for lifelong learning; can inspire and organize the learning process of other people
ISDE_4-_K01, ISDE_4-_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISDE_4-_IP07.1_W01
PhD students have a extendet knowledge about the standards for food packaging industry
2,0
3,0Student potrafii zdefiniowac podstawowe zalożenia dotyczace wykorzystania mikroorganizmów w przemysle w tym technologii zywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISDE_4-_IP07.1_K01
Understands the need for lifelong learning; can inspire and organize the learning process of other people
2,0
3,0student potrafi wykorzystać/zastosowac wiedze z zakresu mikrobiologii przemyslowej i biotechnologii w praktyce i ma swiadomośc potrzeby stosowania zasad etyki
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarski, Biotechnologia żywności, WNT, 2017, 2
  2. czasopismo, Applied Microbiology and Biotechnology, springer, 2024

Literatura dodatkowa

  1. Dudley Edward G., Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, ASM Press, 2022, 5
  2. Jaya Shankar Tumuluru (Academic Editor), Food Preservation and Packaging - Recent Process and Technological Advancements, IntechOpen, online, 2023, I, 10.5772/intechopen.100912
  3. Neila Farmer, Innowacje w opakowaniach żywności i napojów. Rynki, materiały, technologie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2016, 1

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Applied microbiology in food technology.4
T-W-2Bioactive packaging2
T-W-3Modern packaging materials2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Samodzielne przygotowanie do zajęć2
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
14
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISDE_4-_IP07.1_W01PhD students have a extendet knowledge about the standards for food packaging industry
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISDE_4-_W02They have extended, theory-based knowledge relating to the represented field and discipline and detailed knowledge at an advanced level in the area of scientific research ,methodology of scientific work, preparation of publications and presentations of research results and the principle of dissemination of the results of scientific work, including open access mode.
ISDE_4-_W03They know and understand fundamental dilemmas of modern civilisation, also in relation to the recent scientific developments in the represented field and discipline.
Cel przedmiotuC-1introducing the student to the possibilities of using microorganisms in industry and biotechnology and the impact of packaging, including bioactive packaging, on microorganisms
Treści programoweT-W-1Applied microbiology in food technology.
T-W-2Bioactive packaging
T-W-3Modern packaging materials
Metody nauczaniaM-1metody podajace
M-2metody problemowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafii zdefiniowac podstawowe zalożenia dotyczace wykorzystania mikroorganizmów w przemysle w tym technologii zywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISDE_4-_IP07.1_K01Understands the need for lifelong learning; can inspire and organize the learning process of other people
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISDE_4-_K01They understand the necessity and are prepared to critically analyse the achieved scientific output and the contribution of the results of their own research activity to the development of the represented field and discipline.
ISDE_4-_K02They understand the obligation to seek creative solutions to the challenges of civilisation, in particular to social, research and creative commitments, are aware of the need to initiate actions in the public interest, to think in the entrepreneurial manner and the need for scientific development for new phenomena and problems in the represented field and discipline.
Cel przedmiotuC-1introducing the student to the possibilities of using microorganisms in industry and biotechnology and the impact of packaging, including bioactive packaging, on microorganisms
Treści programoweT-W-1Applied microbiology in food technology.
T-W-2Bioactive packaging
T-W-3Modern packaging materials
Metody nauczaniaM-2metody problemowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi wykorzystać/zastosowac wiedze z zakresu mikrobiologii przemyslowej i biotechnologii w praktyce i ma swiadomośc potrzeby stosowania zasad etyki
3,5
4,0
4,5
5,0