Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)

Sylabus przedmiotu Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Radosław Drozd <Radoslaw.Drozd@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomośc biochemii, mikrobiologii przemysłowej, chemii organicznej, język angielski na poziomie podstawowym

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
C-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1.1
T-L-2Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 21
T-L-3Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego2
T-L-4Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego1
T-L-5Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej2
T-L-6Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów2
T-L-7Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.2
T-L-8Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.2
T-L-9Pisemne zaliczenie zajęć laboratoryjnych2
15
wykłady
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów1
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych1
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów2
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności2
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym3
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych2
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii2
T-W-8Kolokwium zaliczeniowe2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przeglądanie i analizowanie wkazanej literatury10
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wykładów5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawozadanie
S-2Ocena podsumowująca: test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_W01
Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
MS_2A_W10, MS_2A_W13C-1, C-2T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-6M-1, M-2, M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_U01
Student potrafi w pogłębionym stopniu oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretnego procesu technologicznego.
MS_2A_U02, MS_2A_U03C-2, C-3T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-5, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_K01
Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy, do polepszania jakości życia swojego i innych
MS_2A_K04C-1, C-2, C-3T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-5, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_W01
Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
2,0
3,0Zaliczenie testu końcowego przynajmniej w 60 %
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_U01
Student potrafi w pogłębionym stopniu oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretnego procesu technologicznego.
2,0
3,0Student potrafi w stopniu dostatecznym oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretnego procesu technologicznego. Poprawne odpowiedzi na conajmniej 60 % pytań testowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_K01
Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy, do polepszania jakości życia swojego i innych
2,0
3,0Jest dostatecznie gotów do działania w sposób przedsiębiorczy, do polepszania jakości życia swojego i innych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jerzy Witwicki, Elementy enzymologii, PWN, Warszawa, 1984
  2. David Hawcroft, Diagnostic enzymology, ACOL, Londyn, 1986
  3. Wolfgang Aehle red., Enzymes in Industry: Production and Applications, Willey VCH, 2007, III
  4. Allan Svendsen, Enzyme Functionality: Design, Engineering and Screening, 2004
  5. Christoph Wittmann i Rainer Krull red., Biosystems Engineering I: Creating Superior Biocatalysts, Tom 1, Springer, 2010
  6. Girish Shukla i Ajit Varma, Soil Enzymology, Springer, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Athel Cornish-Bowden, Fundamentals of Enzyme Kinetics, Portland Press, Londyn, 2002, III

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1.1
T-L-2Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 21
T-L-3Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego2
T-L-4Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego1
T-L-5Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej2
T-L-6Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów2
T-L-7Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.2
T-L-8Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.2
T-L-9Pisemne zaliczenie zajęć laboratoryjnych2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów1
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych1
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów2
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności2
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym3
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych2
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii2
T-W-8Kolokwium zaliczeniowe2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przeglądanie i analizowanie wkazanej literatury10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wykładów5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-1_W01Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W10Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji.
MS_2A_W13Zna i rozumie w pogłębionym stopniu procesy zachodzące w środowisku i zależności między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwości ich wykorzystania.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
Treści programoweT-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczenie testu końcowego przynajmniej w 60 %
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-1_U01Student potrafi w pogłębionym stopniu oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretnego procesu technologicznego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
MS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
C-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych
Treści programoweT-L-6Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów
T-L-7Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.
T-L-8Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.
T-L-5Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej
T-L-3Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego
T-L-4Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego
T-L-1Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1.
T-L-2Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 2
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozadanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w stopniu dostatecznym oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretnego procesu technologicznego. Poprawne odpowiedzi na conajmniej 60 % pytań testowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-1_K01Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy, do polepszania jakości życia swojego i innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K04Jest gotowy myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
C-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych
Treści programoweT-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych
T-L-6Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów
T-L-7Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.
T-L-8Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.
T-L-5Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej
T-L-3Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego
T-L-4Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego
T-L-1Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1.
T-L-2Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 2
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozadanie
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest dostatecznie gotów do działania w sposób przedsiębiorczy, do polepszania jakości życia swojego i innych
3,5
4,0
4,5
5,0