Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności
Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:
Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 1 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 2 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Ochrona własności intelektualnej | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 5 | 2 |
Przygotowanie pracy dyplomowej | zaliczenie | 20,0 | praca dyplomowa | praktyczne | 20,0 | 0,7 | 0 | 4 |
Seminarium dyplomowe | zaliczenie | 2,0 | seminaria | audytoryjne | 2,0 | 0,5 | 10 | 3 |
Zarządzanie i marketing | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 2 |
Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Enzymologia | egzamin | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 9 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 0,5 | 0,5 | 9 | 3 | |||
Statystyka stosowana | zaliczenie | 1,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 9 | 2 |
Systemy informatyczne w technologii żywności | zaliczenie | 1,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 9 | 1 |
Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Higiena w przemyśle spożywczym | egzamin | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 18 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 9 | 3 | |||
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczym | zaliczenie | 1,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,7 | 12 | 1 |
Mikrobiologia przetwórstwa żywności | egzamin | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 18 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 3 | |||
Prawo żywnościowe | egzamin | 1,0 | laboratoria | praktyczne | 0,5 | 0,5 | 18 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 9 | 1 | |||
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok) | egzamin | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 18 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 4 | |||
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok) | egzamin | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,5 | 27 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 | |||
Zarządzanie jakością żywności | zaliczenie | 1,0 | laboratoria | praktyczne | 0,5 | 0,5 | 18 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 9 | 3 |
Moduły/Przedmioty specjalnościowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 4 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 5 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 6 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 7 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznych | egzamin | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,7 | 12 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 6 | 2 | |||
Inżynieria genetyczna w przetwórstwie żywności | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,7 | 12 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 6 | 1 | |||
Molekularne metody oceny surowców i produktów żywnościowych | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 6 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,7 | 12 | 2 | |||
Nowiny żywieniowo - dietetyczne | egzamin | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,7 | 12 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 6 | 2 | |||
Surowce uboczne i dodatki niemleczne w technologii mleczarskiej | egzamin | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 18 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,7 | 12 | 4 | |||
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywności | egzamin | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 18 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 18 | 1 | |||
Wybrane działy w technologii mięsa i drobiu | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,5 | 27 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 | |||
Wybrane działy w technologii produktów roślinnych | egzamin | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 | |||
Wybrane działy w technologii przetwórstw ryb i owoców morza | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 9 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 9 | 2 | |||
Wybrane działy z technologii mleczarskiej | egzamin | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 9 | 1 |
Przedmioty jednorazowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Podstawy informacji naukowej | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 1 |
Szkolenie bhp | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 5 | 1 |
Praktyki zawodowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Praktyka zawodowa | zaliczenie | 4,0 | praktyki | praktyczne | 4,0 | 0,0 | 120 | 2 |