Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Angelika Linowska <angelika.linowska@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zanieczyszczenie mikrobiologiczne surowców i produktów tropikalnych pochodzenia roślinnego3
T-L-2Zanieczyszczenie mikrobiologiczne tropikalnych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego3
T-L-3Testy diagnostyczne wykorzystywane w identyfikacji patogenów izolowanych z żywności tropikalnej3
9
wykłady
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu1
T-W-2Charakterystyka patogenów izolowanych z żywności tropikalnej4
T-W-3Akty prawne dotyczące kontroli urzędowych w zakresie importu i tranzytu żywnosci tropikalnej.2
T-W-4Epidemiologia zakażeń bakteryjnych związanych ze spozyciem zywnosci tropikalnej2
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2studiawanie literatury15
A-L-3przygotowanie prezentacji4
A-L-4Konsultacje z prowadzacym zajęcia3
31
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Studiowanie literatury14
A-W-3Przygotowanie prezentacji3
A-W-4Konsultacje z prowadzacym zajęcia4
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01
Student zna i rozumie zagrożenia związane z żywnościa tropikalna.
TZZ_1A_W06C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01
student potrafi wskazać zagrożenia dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
TZZ_1A_U01C-1M-2, M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01
Student posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
TZZ_1A_K01C-1M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01
Student zna i rozumie zagrożenia związane z żywnościa tropikalna.
2,0
3,0studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01
student potrafi wskazać zagrożenia dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01
Student posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
2,0
3,0posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Olszański R, Zarys Medycyny Tropikalnej, Wojskowy Instytut Medyczny, Gdynia, 2007
  2. Aktualne publikacje naukowe

Literatura dodatkowa

  1. Islas M.A., Tiznado-Hernandez M.E., Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits, 2011
  2. Foodborne Diseases

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zanieczyszczenie mikrobiologiczne surowców i produktów tropikalnych pochodzenia roślinnego3
T-L-2Zanieczyszczenie mikrobiologiczne tropikalnych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego3
T-L-3Testy diagnostyczne wykorzystywane w identyfikacji patogenów izolowanych z żywności tropikalnej3
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu1
T-W-2Charakterystyka patogenów izolowanych z żywności tropikalnej4
T-W-3Akty prawne dotyczące kontroli urzędowych w zakresie importu i tranzytu żywnosci tropikalnej.2
T-W-4Epidemiologia zakażeń bakteryjnych związanych ze spozyciem zywnosci tropikalnej2
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2studiawanie literatury15
A-L-3przygotowanie prezentacji4
A-L-4Konsultacje z prowadzacym zajęcia3
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Studiowanie literatury14
A-W-3Przygotowanie prezentacji3
A-W-4Konsultacje z prowadzacym zajęcia4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_W01Student zna i rozumie zagrożenia związane z żywnościa tropikalna.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody badań surowców i produktów spożywczych. Zna nowe techniki analizy instrumentalnej. Zna charakterystykę towaroznawczą surowców i produktów żywnościowych. Zna najważniejsze systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_U01student potrafi wskazać zagrożenia dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnycyh źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_K01Student posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0