Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2020/2021 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0152
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5153
laboratoriapraktyczne0,50,5153
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0202
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Prawo żywnościowezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0451
wykładyaudytoryjne2,02,0301
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0202
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Inżynieria genetyczna w przetwórstwie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0101
laboratoriapraktyczne1,01,0201
Molekularne metody oceny surowców i produktów żywnościowychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0102
laboratoriapraktyczne1,01,0202
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0202
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Surowce uboczne i dodatki niemleczne w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0202
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0301
laboratoriapraktyczne1,01,0301
Wybrane działy w technologii mięsa i drobiuegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,5451
wykładyaudytoryjne2,01,5301
Wybrane działy w technologii produktów roślinnychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,5301
Wybrane działy w technologii przetwórstw ryb i owoców morzaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,5301
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0301
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,7203
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,5203
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,5203
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,5203