Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Plany studiów w roku akademickim 2020/2021 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,00

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,515
laboratoriapraktyczne0,50,515

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Blok obieralny 4 - do wybrania 2 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,5203
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,5203
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,5203
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5203
wykładyaudytoryjne0,30,3103