Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność żywienie człowieka
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 6 1,00,50egzamin
laboratoriaL3 12 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Kultury starterowe jako podstawa kontrolowanych procesów biotechnologicznych4
T-L-2Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową2
T-L-3Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych2
T-L-4Techniczne wykorzystanie drożdży4
12
wykłady
T-W-1Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-2Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów2
T-W-3Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu2
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Samodzielny przegląd literatury obejmującej bierzące zagadnienia10
A-L-2Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego10
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia10
30
wykłady
A-W-1Samodzielne przygotowanie do egzaminu10
A-W-2Konsultacje z prowadącym zajęcia10
A-W-3Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8zc_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
TZZ_2A_W05, TZZ_2A_W11, TZZ_2A_W14C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8zc_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
TZZ_2A_U06, TZZ_2A_U15, TZZ_2A_U16C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8zc_K01
Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
TZZ_2A_K01, TZZ_2A_K02, TZZ_2A_K03, TZZ_2A_K04C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8zc_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8zc_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w różnych gałęziach mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8zc_K01
Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i propagowania posiadej wiedzy i nabytych umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
  2. Drewniak E, Mikrobiologia żywności, PWN, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Kultury starterowe jako podstawa kontrolowanych procesów biotechnologicznych4
T-L-2Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową2
T-L-3Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych2
T-L-4Techniczne wykorzystanie drożdży4
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-2Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów2
T-W-3Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu2
6

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Samodzielny przegląd literatury obejmującej bierzące zagadnienia10
A-L-2Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego10
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Samodzielne przygotowanie do egzaminu10
A-W-2Konsultacje z prowadącym zajęcia10
A-W-3Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8zc_W01Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W05Posiada poszerzoną wiedzę na temat procesów mikrobiologicznych prowadzących do uzyskania określonego produktu spożywczego oraz metod badawczych stosowanych do monitorowania tych procesów.
TZZ_2A_W11Ma poszerzoną wiedzę na temat technologii żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego ze szczególnym uwzględnieniem nowych metod przetwarzania.
TZZ_2A_W14Ma pogłębioną wiedzę na temat efektów technologicznych wykorzystania kultur starterowych w przetwórstwie spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-3Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-2Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-1Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8zc_U01Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U06Potrafi określić wpływ procesów mikrobiologicznych na poprawność przetwarzania surowca, potrafi zbadać związek pomiędzy warunkami produkcji a zagrożeniami mikrobiologicznymi.
TZZ_2A_U15Potrafi zastosować w praktyce nowe metody uszlachetniania produktów spożywczych.
TZZ_2A_U16Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, przetwarzaniem a jakością uzyskanych produktów spożywczych uwzględniając aspekty systemowe i pozatechniczne.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-3Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-2Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-1Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w różnych gałęziach mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8zc_K01Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
TZZ_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
TZZ_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-3Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-2Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-1Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i propagowania posiadej wiedzy i nabytych umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0