Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Sylabus przedmiotu Biologiczne zasoby wód:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biologiczne zasoby wód
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Katarzyna Stepanowska <Katarzyna.Stepanowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z zakresu Ekologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem biologicznych zasobów mórz i oceanów.
C-2Zapoznanie studentów z biomasą biologicznych zasobów mórz i oceanów.
C-3Zapoznanie studentów z zasadami racjonalnego gospodarowania biologicznymi zasobami mórz i oceanów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Statystyki rybackie i ich wykorzystanie1
T-L-2Ocena biomasy rybackich zasobów wód. Dobowe wahania wydajności połowów1
T-L-3Identyfikacja stad1
T-L-4Skład eksploatowanej części stada pod względem długości i wieku1
T-L-5Matematyczne modelowanie wzrostu osobniczego1
T-L-6Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej1
T-L-7Selektywność narzędzi połowu1
T-L-8Monitoring ssaków morskich1
T-L-9Elementy monitoringu biologicznego w środowisku morskim i słodkowodnym1
9
wykłady
T-W-1Biologiczne zasoby mórz i oceanów. Rozmieszczenie ich na kuli ziemskiej.1
T-W-2Roślinność wodna - rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-3Jamochłony - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-4Mięczaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-5Skorupiaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-6Ryby - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-7Ssaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-8Metodyka badań zasobów rybackich i zasady racjonalnej eksploatacji biologicznych zasobów mórz i oceanów.1
T-W-9Zasoby rybackie Bałtyku.1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2przygotowanie do zajęć21
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2praca własna z piśmiennictwem dotyczącym przedmiotu10
A-W-3Przygotowanie do testu zaliczeniowego12
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4film
M-5pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie testu
S-2Ocena formująca: W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D6-2tr_W01
Student potrafi scharakteryzować rozmieszczenie i wielkość biologicznych zasobów mórz i oceanów.
TZZ_2A_W12C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-2, M-5, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D6-2tr_U01
Student potrafi analizować wielkość biologicznych zasobów na podstawie dostępnych informacji.
TZZ_2A_U01C-1, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-1, T-W-8M-3, M-4S-1
TZZ_2A_D6-2tr_U02
Student umie scharakteryzować biologiczne zasoby mórz i oceanów posługując się poprawną nomenklaturą w zakresie biologii i oceanologii.
TZZ_2A_U01C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D6-2tr_K01
Student posiada zdolność do planowania racjonalnej i etycznej gospodarki rybackiej.
TZZ_2A_K01, TZZ_2A_K02, TZZ_2A_K03, TZZ_2A_K04C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D6-2tr_W01
Student potrafi scharakteryzować rozmieszczenie i wielkość biologicznych zasobów mórz i oceanów.
2,0obecność na mniej niż 80% wykładów i uzyskanie mniej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 60% punktów na teście z wykładów
4,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 70% punktów na teście z wykładów
4,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 80% punktów na teście z wykładów
5,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 90% punktów na teście z wykładów

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D6-2tr_U01
Student potrafi analizować wielkość biologicznych zasobów na podstawie dostępnych informacji.
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium
TZZ_2A_D6-2tr_U02
Student umie scharakteryzować biologiczne zasoby mórz i oceanów posługując się poprawną nomenklaturą w zakresie biologii i oceanologii.
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D6-2tr_K01
Student posiada zdolność do planowania racjonalnej i etycznej gospodarki rybackiej.
2,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
3,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
3,5W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
4,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
4,5W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
5,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.

Literatura podstawowa

  1. Kompowski A., Horbowy J., Dynamika stada, Wydawnictwo Morskiego Instytutu Rybackiego, Gdynia, 1990
  2. Gulland J. A., The Fish Resources of the Ocean, FAO, 1971
  3. Caddy J.F., Griffiths R.C., Living marine resources and their sustainable development: some environmental and institutional perspectives, FAO, Rome, 1995
  4. Rutkowicz S., Encyklopedia ryb morskich, Wydawnictwo morskie, Gdańsk, 1982
  5. Anonymous, Marine mammals of the world. FAO species identification guide, FAO, Rome, 1993
  6. Wilson D.E., Reeder D.M., Marine mammals of the world. FAO species identification guide, John Hopkins University Press, Baltimore, 2005
  7. Jura C., Bezkręgowce, PWN, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Rutkowicz S., Zasoby morza i człowiek, Wydawnictwo morskie, Gdańsk, 1970

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Statystyki rybackie i ich wykorzystanie1
T-L-2Ocena biomasy rybackich zasobów wód. Dobowe wahania wydajności połowów1
T-L-3Identyfikacja stad1
T-L-4Skład eksploatowanej części stada pod względem długości i wieku1
T-L-5Matematyczne modelowanie wzrostu osobniczego1
T-L-6Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej1
T-L-7Selektywność narzędzi połowu1
T-L-8Monitoring ssaków morskich1
T-L-9Elementy monitoringu biologicznego w środowisku morskim i słodkowodnym1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biologiczne zasoby mórz i oceanów. Rozmieszczenie ich na kuli ziemskiej.1
T-W-2Roślinność wodna - rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-3Jamochłony - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-4Mięczaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-5Skorupiaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-6Ryby - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-7Ssaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.1
T-W-8Metodyka badań zasobów rybackich i zasady racjonalnej eksploatacji biologicznych zasobów mórz i oceanów.1
T-W-9Zasoby rybackie Bałtyku.1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2przygotowanie do zajęć21
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2praca własna z piśmiennictwem dotyczącym przedmiotu10
A-W-3Przygotowanie do testu zaliczeniowego12
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D6-2tr_W01Student potrafi scharakteryzować rozmieszczenie i wielkość biologicznych zasobów mórz i oceanów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W12Ma pogłębioną wiedzę w zakresie surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego ich cech fizykochemicznych i wartości odżywczej.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem biologicznych zasobów mórz i oceanów.
C-2Zapoznanie studentów z biomasą biologicznych zasobów mórz i oceanów.
C-3Zapoznanie studentów z zasadami racjonalnego gospodarowania biologicznymi zasobami mórz i oceanów.
Treści programoweT-W-1Biologiczne zasoby mórz i oceanów. Rozmieszczenie ich na kuli ziemskiej.
T-W-2Roślinność wodna - rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-3Jamochłony - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-4Mięczaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-5Skorupiaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-6Ryby - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-7Ssaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-8Metodyka badań zasobów rybackich i zasady racjonalnej eksploatacji biologicznych zasobów mórz i oceanów.
T-W-9Zasoby rybackie Bałtyku.
Metody nauczaniaM-2wykład problemowy
M-5pokaz
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie testu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0obecność na mniej niż 80% wykładów i uzyskanie mniej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 50% punktów na teście z wykładów
3,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 60% punktów na teście z wykładów
4,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 70% punktów na teście z wykładów
4,5obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 80% punktów na teście z wykładów
5,0obecność na więcej niż 80% wykładów i uzyskanie więcej niż 90% punktów na teście z wykładów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D6-2tr_U01Student potrafi analizować wielkość biologicznych zasobów na podstawie dostępnych informacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem biologicznych zasobów mórz i oceanów.
C-3Zapoznanie studentów z zasadami racjonalnego gospodarowania biologicznymi zasobami mórz i oceanów.
Treści programoweT-L-1Statystyki rybackie i ich wykorzystanie
T-L-2Ocena biomasy rybackich zasobów wód. Dobowe wahania wydajności połowów
T-L-3Identyfikacja stad
T-L-4Skład eksploatowanej części stada pod względem długości i wieku
T-L-5Matematyczne modelowanie wzrostu osobniczego
T-L-6Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej
T-L-7Selektywność narzędzi połowu
T-L-8Monitoring ssaków morskich
T-L-9Elementy monitoringu biologicznego w środowisku morskim i słodkowodnym
T-W-1Biologiczne zasoby mórz i oceanów. Rozmieszczenie ich na kuli ziemskiej.
T-W-8Metodyka badań zasobów rybackich i zasady racjonalnej eksploatacji biologicznych zasobów mórz i oceanów.
Metody nauczaniaM-3dyskusja dydaktyczna
M-4film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie testu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D6-2tr_U02Student umie scharakteryzować biologiczne zasoby mórz i oceanów posługując się poprawną nomenklaturą w zakresie biologii i oceanologii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rozmieszczeniem biologicznych zasobów mórz i oceanów.
C-2Zapoznanie studentów z biomasą biologicznych zasobów mórz i oceanów.
Treści programoweT-L-1Statystyki rybackie i ich wykorzystanie
T-L-2Ocena biomasy rybackich zasobów wód. Dobowe wahania wydajności połowów
T-L-3Identyfikacja stad
T-L-4Skład eksploatowanej części stada pod względem długości i wieku
T-L-5Matematyczne modelowanie wzrostu osobniczego
T-L-6Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej
T-L-7Selektywność narzędzi połowu
T-L-8Monitoring ssaków morskich
T-L-9Elementy monitoringu biologicznego w środowisku morskim i słodkowodnym
T-W-1Biologiczne zasoby mórz i oceanów. Rozmieszczenie ich na kuli ziemskiej.
T-W-2Roślinność wodna - rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-3Jamochłony - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-4Mięczaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-5Skorupiaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-6Ryby - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-7Ssaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
Metody nauczaniaM-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie testu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_D6-2tr_K01Student posiada zdolność do planowania racjonalnej i etycznej gospodarki rybackiej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
TZZ_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
TZZ_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z zasadami racjonalnego gospodarowania biologicznymi zasobami mórz i oceanów.
Treści programoweT-L-1Statystyki rybackie i ich wykorzystanie
T-L-2Ocena biomasy rybackich zasobów wód. Dobowe wahania wydajności połowów
T-L-3Identyfikacja stad
T-L-4Skład eksploatowanej części stada pod względem długości i wieku
T-L-5Matematyczne modelowanie wzrostu osobniczego
T-L-6Ocena śmiertelności całkowitej, naturalnej i połowowej
T-L-7Selektywność narzędzi połowu
T-L-8Monitoring ssaków morskich
T-L-9Elementy monitoringu biologicznego w środowisku morskim i słodkowodnym
T-W-1Biologiczne zasoby mórz i oceanów. Rozmieszczenie ich na kuli ziemskiej.
T-W-2Roślinność wodna - rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-3Jamochłony - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-4Mięczaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-5Skorupiaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-6Ryby - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-7Ssaki - wielkość i rozmieszczenie zasobów, metodyka ich oceny i wykorzystanie.
T-W-8Metodyka badań zasobów rybackich i zasady racjonalnej eksploatacji biologicznych zasobów mórz i oceanów.
T-W-9Zasoby rybackie Bałtyku.
Metody nauczaniaM-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
3,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
3,5W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
4,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
4,5W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.
5,0W trakcie zajęć przedstawia się zasady racjonalnej i etycznej działalności w gospodarce rybackiej, nie można jednak dokonać oceny postawy etycznej studenta.