Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Globalizacja a bezpieczeństwo żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Globalizacja a bezpieczeństwo żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość wiedzy z zakresu prawa żywnościowego i podstaw ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z globalizacją ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego
C-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.2
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności22
T-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe4
T-A-4Zaliczenie2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych20
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-3Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia Możliwość zastosowania technik multimedialnych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujące efekty osiągnięć studenta

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_W01
Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu globalizacji i bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
ZBJZ_1A_W02C-1T-A-2M-2S-1, S-2
ZBJZ_1A_PO10-20_W02
Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne problemy związane z globalizacją
ZBJZ_1A_W02C-2T-A-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_U01
Student potrafi oceniać i analizować wpływ globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności
ZBJZ_1A_U01C-2T-A-3, T-A-2M-2, M-3S-1, S-2
ZBJZ_1A_PO10-20_U02
Student umie szacować i planować postępowanie dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
ZBJZ_1A_U01C-2T-A-3, T-A-2M-1S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_K01
Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
ZBJZ_1A_K02C-1, C-2T-A-3, T-A-2M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_W01
Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu globalizacji i bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
2,0
3,0Student jest w stanie zdefinować podstawowe zagrożenia globalizacji dla bezpieczeństwa żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
ZBJZ_1A_PO10-20_W02
Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne problemy związane z globalizacją
2,0
3,0Student w podstawowym stopniu potrafi krytycznie przeanalizować problemy związane z globalizacją
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_U01
Student potrafi oceniać i analizować wpływ globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym potrafi wskazać wpływ działań globalnych na konkretne segmenty rynku żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
ZBJZ_1A_PO10-20_U02
Student umie szacować i planować postępowanie dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
2,0
3,0Student potrafi zaproponować podstawowe działania dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_K01
Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowy wpływ globalnej gospodarki na środowisko lokalne
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bauman Z, Globalizacja. I co z tego dla ludzi wynika, PIW, Warszawa, 2000
  2. Harold J, Koniec globalizacji: czego nauczył nas wielki kryzys?, Wyd. Naukowe Scholar, 2010
  3. Kowalczyk S, Bezpieczeństwo żywności w dobie globalizacji, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2009
  4. Miklaszewski S., Molendowski E, Gospodarka światowa w warunkach globalizacji i regionalizacji rynków, Wyd. Difin, Warszawa, 2009
  5. Sobiecki R, Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa, Wyd SGH, Warszawa, 2007
  6. Stiglitz J, Globalizacja, PWN, Warszawa, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Zgodne z tematyką artykuły w prasie krajowej i zagranicznej

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.2
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności22
T-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe4
T-A-4Zaliczenie2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych20
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO10-20_W01Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu globalizacji i bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z globalizacją ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego
Treści programoweT-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest w stanie zdefinować podstawowe zagrożenia globalizacji dla bezpieczeństwa żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO10-20_W02Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne problemy związane z globalizacją
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w podstawowym stopniu potrafi krytycznie przeanalizować problemy związane z globalizacją
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO10-20_U01Student potrafi oceniać i analizować wpływ globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-3Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia Możliwość zastosowania technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym potrafi wskazać wpływ działań globalnych na konkretne segmenty rynku żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO10-20_U02Student umie szacować i planować postępowanie dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zaproponować podstawowe działania dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO10-20_K01Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z globalizacją ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego
C-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-3Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia Możliwość zastosowania technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowy wpływ globalnej gospodarki na środowisko lokalne
3,5
4,0
4,5
5,0