Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Seminarium dyplomowe:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Seminarium dyplomowe
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Jednostka promotora
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
seminariaS6 15 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomość systemu operacyjnego Windows oraz programów: edycji tekstu, arkusza kalkulacyjnego i przygowania prezentacji

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wymogami stawianymi pracom dyplomowym, z wyszukiwaniem, analizą i wykorzystaniem literatury

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
seminaria
T-S-1Zapoznanie się z wymogami stawianymi pracy dyplomowej (układ pracy, wymogi merytoryczne, i redakcyjne)2
T-S-2Poznanie zasad wykorzystywania różnego typu materiałów źródłowych5
T-S-3Wyszukiwanie i studiowanie literatury z zakresu tematyki podjętej w pracy dyplomowej8
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
seminaria
A-S-1uczestnictwo w seminarium15
A-S-2studiowanie wskazanej literatury23
A-S-3przygotowanie do zajęć20
A-S-4zaliczenie seminarium2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny
M-2Metody aktywizujące - seminarium, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena na podstawie aktywności w dyskusjach prowadzonych podczas zajęć seminaryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_A8_W01
Student zna wymogi stawiane pracom dyplomowym, ma wiedzę o metodach wyszukiwania i analizy materiałów źródłowych
ZBJZ_1A_W05, ZBJZ_1A_W06, ZBJZ_1A_W12C-1T-S-1, T-S-2, T-S-3M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_A8_U01
Student potrafi wyszukiwać i analizowac literaturę z zakresu tematu podjętego w pracy dyplomowej. Potrafi wykorzystać materiały źródłowe. Potrafi wykonać prace dyplomowa zgodnie z przyjętymi wymaganiami.
ZBJZ_1A_U09, ZBJZ_1A_U10, ZBJZ_1A_U11C-1T-S-2, T-S-3M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_A8_K01
Student ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K04C-1T-S-2, T-S-3M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_A8_W01
Student zna wymogi stawiane pracom dyplomowym, ma wiedzę o metodach wyszukiwania i analizy materiałów źródłowych
2,0
3,0Student zna wymogi stawiani pracom dyplomowym, ma wiedzę o metodach poszukiwania i analizy materiałów źródłowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_A8_U01
Student potrafi wyszukiwać i analizowac literaturę z zakresu tematu podjętego w pracy dyplomowej. Potrafi wykorzystać materiały źródłowe. Potrafi wykonać prace dyplomowa zgodnie z przyjętymi wymaganiami.
2,0
3,0Student potrafi poszukiwać i analizować literaturę z zakresu tematyki pracy dyplomowej; potrafi wykorzystać materiały źródłowe; potrafi wykonać pracę dyplomową zgodnie z wymaganiami
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_A8_K01
Student ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
2,0
3,0Student ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kozłowski R., Praktyczny sposób pisania prac dyplomowych z wykorzystaniem programu komputerowego i internetu, Warszawa, 2009
  2. Honczarenko J., Zygmunt M., Poradnik dyplomanta. Zasady pisania prac dyplomowych., Wydawnoctwo Uczelniane Politechniki Szczecińskiej, Szczecin, 2011
  3. Grzybowski P.P., Sawicki K., Pisanie prac i sztuka ich prezentacji, IMPULS, 2010
  4. Bereźnicki Franciszek, Praca dyplomowa na studiach I i II stopnia z nauk społecznych, IMPULS, 2010

Treści programowe - seminaria

KODTreść programowaGodziny
T-S-1Zapoznanie się z wymogami stawianymi pracy dyplomowej (układ pracy, wymogi merytoryczne, i redakcyjne)2
T-S-2Poznanie zasad wykorzystywania różnego typu materiałów źródłowych5
T-S-3Wyszukiwanie i studiowanie literatury z zakresu tematyki podjętej w pracy dyplomowej8
15

Formy aktywności - seminaria

KODForma aktywnościGodziny
A-S-1uczestnictwo w seminarium15
A-S-2studiowanie wskazanej literatury23
A-S-3przygotowanie do zajęć20
A-S-4zaliczenie seminarium2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_A8_W01Student zna wymogi stawiane pracom dyplomowym, ma wiedzę o metodach wyszukiwania i analizy materiałów źródłowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
ZBJZ_1A_W06Ma znajomość języka obcego na poziomie B2
ZBJZ_1A_W12Zna metody zabezpieczania i oceny jakości surowców i żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami stawianymi pracom dyplomowym, z wyszukiwaniem, analizą i wykorzystaniem literatury
Treści programoweT-S-1Zapoznanie się z wymogami stawianymi pracy dyplomowej (układ pracy, wymogi merytoryczne, i redakcyjne)
T-S-2Poznanie zasad wykorzystywania różnego typu materiałów źródłowych
T-S-3Wyszukiwanie i studiowanie literatury z zakresu tematyki podjętej w pracy dyplomowej
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - seminarium, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena na podstawie aktywności w dyskusjach prowadzonych podczas zajęć seminaryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna wymogi stawiani pracom dyplomowym, ma wiedzę o metodach poszukiwania i analizy materiałów źródłowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_A8_U01Student potrafi wyszukiwać i analizowac literaturę z zakresu tematu podjętego w pracy dyplomowej. Potrafi wykorzystać materiały źródłowe. Potrafi wykonać prace dyplomowa zgodnie z przyjętymi wymaganiami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U09Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i językach obcych. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
ZBJZ_1A_U10Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
ZBJZ_1A_U11Stosuje podstawowe technologie informatyczne przy pozyskiwaniu i przetwarzaniu informacji w zakresie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Umie przeprowadzić analizy statystyczne wyników eksperymentów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami stawianymi pracom dyplomowym, z wyszukiwaniem, analizą i wykorzystaniem literatury
Treści programoweT-S-2Poznanie zasad wykorzystywania różnego typu materiałów źródłowych
T-S-3Wyszukiwanie i studiowanie literatury z zakresu tematyki podjętej w pracy dyplomowej
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - seminarium, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena na podstawie aktywności w dyskusjach prowadzonych podczas zajęć seminaryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi poszukiwać i analizować literaturę z zakresu tematyki pracy dyplomowej; potrafi wykorzystać materiały źródłowe; potrafi wykonać pracę dyplomową zgodnie z wymaganiami
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_A8_K01Student ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami stawianymi pracom dyplomowym, z wyszukiwaniem, analizą i wykorzystaniem literatury
Treści programoweT-S-2Poznanie zasad wykorzystywania różnego typu materiałów źródłowych
T-S-3Wyszukiwanie i studiowanie literatury z zakresu tematyki podjętej w pracy dyplomowej
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - seminarium, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena na podstawie aktywności w dyskusjach prowadzonych podczas zajęć seminaryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
3,5
4,0
4,5
5,0