Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie środowiskiem w produkcji żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie środowiskiem w produkcji żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Sozologii Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 2,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekologii, ochrony środowiska, produkcji żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności7
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.8
15
wykłady
T-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności5
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności5
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem3
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Praca samodzielna nad przygotowaniem koncepcji10
A-A-3Przygotowanie do kolokwium5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu25
A-W-3Przygotowanie do kolokwium zaliczającego20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podajace - wykład informacyjny z elementami pogadanki; zastosowanie projektora multimedialnego
M-2Metody weryfikujące - ocena referatu, ocena z kolokwium
M-3Obserwacja pracy w grupie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podumowujące wykłady
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymagana w ramach ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
S-4Ocena podsumowująca: Ocena z samodzielnie wykonanych zadań zgodnie z programem zajęć

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_W01
Student zna czynniki determinujące stan środowiska z uwzglednieniem oddziaływania produkcji rolnej i interakcji pomiędzy tymi czynnikami. Zna aspekty prawne zwiazane z problematyką przedmiotu. Zna metody stosowane w opracowywaniu koncepyjnego systemu zarządzania środowiskiem.
ZBJZ_1A_W03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_U01
Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu.
ZBJZ_1A_U08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_K01
Student potrafi współpracować w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska wynikających z dzałalności człowieka oraz możliwości jogo ochrony. Rozumię potrzebę ciągłego kształcenia.
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K02, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_W01
Student zna czynniki determinujące stan środowiska z uwzglednieniem oddziaływania produkcji rolnej i interakcji pomiędzy tymi czynnikami. Zna aspekty prawne zwiazane z problematyką przedmiotu. Zna metody stosowane w opracowywaniu koncepyjnego systemu zarządzania środowiskiem.
2,0
3,0Student opanował 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_U01
Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu.
2,0
3,0Student potrafi poprawnie zastosować wiedzę teoretyczną na poziomie 50% maksymalnych wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_K01
Student potrafi współpracować w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska wynikających z dzałalności człowieka oraz możliwości jogo ochrony. Rozumię potrzebę ciągłego kształcenia.
2,0
3,0Student ma świadomość konsekwencji dla środowiska wynikających z działalności człowieka. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Brodzińska K., Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego, Zaeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, SGGW Warszawa, 2010, Tom 10 (XXV), Zeszyt 2
  2. Kocik L., Między przyrodą, zagrodą i społęczeństwem. Społeczno-kultutrowe problemy ekologii wszi i rolnictwa, Wydawnictwo UJ, Kraków, 2000
  3. Kowalska A., Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym, DIFIN, Warszawa, 2010
  4. Paryjczak T., Promowanie zrónoważonego rozwoju przez zieloną chemię, Problemy Ekorozwoju, 2008, vol. 3, No. 1, str. 45-51
  5. Tanchoux N., Leitner W., Handbook of Green Chemistry and Technology, Blackwell, Oxford, 2002
  6. Kowal A., Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa-Wrocław, 1996

Literatura dodatkowa

  1. Moulder M.H.V., Basic Principles of Membrane Technology, Kluwer Academic, Amsterdam, 1991

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności7
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.8
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności5
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności5
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem3
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Praca samodzielna nad przygotowaniem koncepcji10
A-A-3Przygotowanie do kolokwium5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu25
A-W-3Przygotowanie do kolokwium zaliczającego20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO9-18_W01Student zna czynniki determinujące stan środowiska z uwzglednieniem oddziaływania produkcji rolnej i interakcji pomiędzy tymi czynnikami. Zna aspekty prawne zwiazane z problematyką przedmiotu. Zna metody stosowane w opracowywaniu koncepyjnego systemu zarządzania środowiskiem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W03Ma podstawową wiedzę z zakresu roli i różnorodności biologicznej środowiska, w tym charaktrystyki surowców przetwarzanych na cele spożywcze, oraz wzajemnych relacji przetwórstwa spozywczego i środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem.
Treści programoweT-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace - wykład informacyjny z elementami pogadanki; zastosowanie projektora multimedialnego
M-2Metody weryfikujące - ocena referatu, ocena z kolokwium
M-3Obserwacja pracy w grupie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podumowujące wykłady
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymagana w ramach ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO9-18_U01Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U08Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem.
Treści programoweT-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace - wykład informacyjny z elementami pogadanki; zastosowanie projektora multimedialnego
M-2Metody weryfikujące - ocena referatu, ocena z kolokwium
M-3Obserwacja pracy w grupie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podumowujące wykłady
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymagana w ramach ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
S-4Ocena podsumowująca: Ocena z samodzielnie wykonanych zadań zgodnie z programem zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi poprawnie zastosować wiedzę teoretyczną na poziomie 50% maksymalnych wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO9-18_K01Student potrafi współpracować w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska wynikających z dzałalności człowieka oraz możliwości jogo ochrony. Rozumię potrzebę ciągłego kształcenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
ZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem.
Treści programoweT-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.
Metody nauczaniaM-3Obserwacja pracy w grupie
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konsekwencji dla środowiska wynikających z działalności człowieka. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0