Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie środowiskiem w produkcji żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie środowiskiem w produkcji żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Sozologii Wód | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu ekologii, ochrony środowiska, produkcji żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności | 7 |
T-A-2 | Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów. | 8 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności | 5 |
T-W-2 | Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności | 5 |
T-W-3 | Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem | 3 |
T-W-4 | Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Praca samodzielna nad przygotowaniem koncepcji | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie do kolokwium | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 25 |
A-W-3 | Przygotowanie do kolokwium zaliczającego | 20 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podajace - wykład informacyjny z elementami pogadanki; zastosowanie projektora multimedialnego |
M-2 | Metody weryfikujące - ocena referatu, ocena z kolokwium |
M-3 | Obserwacja pracy w grupie |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podumowujące wykłady |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymagana w ramach ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena z samodzielnie wykonanych zadań zgodnie z programem zajęć |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO9-18_W01 Student zna czynniki determinujące stan środowiska z uwzglednieniem oddziaływania produkcji rolnej i interakcji pomiędzy tymi czynnikami. Zna aspekty prawne zwiazane z problematyką przedmiotu. Zna metody stosowane w opracowywaniu koncepyjnego systemu zarządzania środowiskiem. | ZBJZ_1A_W03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO9-18_U01 Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu. | ZBJZ_1A_U08 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_PO9-18_K01 Student potrafi współpracować w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska wynikających z dzałalności człowieka oraz możliwości jogo ochrony. Rozumię potrzebę ciągłego kształcenia. | ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K02, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2 | M-3 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO9-18_W01 Student zna czynniki determinujące stan środowiska z uwzglednieniem oddziaływania produkcji rolnej i interakcji pomiędzy tymi czynnikami. Zna aspekty prawne zwiazane z problematyką przedmiotu. Zna metody stosowane w opracowywaniu koncepyjnego systemu zarządzania środowiskiem. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował 50% zrealizowanych treści programowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO9-18_U01 Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi poprawnie zastosować wiedzę teoretyczną na poziomie 50% maksymalnych wymagań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_PO9-18_K01 Student potrafi współpracować w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska wynikających z dzałalności człowieka oraz możliwości jogo ochrony. Rozumię potrzebę ciągłego kształcenia. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość konsekwencji dla środowiska wynikających z działalności człowieka. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Brodzińska K., Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego, Zaeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, SGGW Warszawa, 2010, Tom 10 (XXV), Zeszyt 2
- Kocik L., Między przyrodą, zagrodą i społęczeństwem. Społeczno-kultutrowe problemy ekologii wszi i rolnictwa, Wydawnictwo UJ, Kraków, 2000
- Kowalska A., Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym, DIFIN, Warszawa, 2010
- Paryjczak T., Promowanie zrónoważonego rozwoju przez zieloną chemię, Problemy Ekorozwoju, 2008, vol. 3, No. 1, str. 45-51
- Tanchoux N., Leitner W., Handbook of Green Chemistry and Technology, Blackwell, Oxford, 2002
- Kowal A., Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa-Wrocław, 1996
Literatura dodatkowa
- Moulder M.H.V., Basic Principles of Membrane Technology, Kluwer Academic, Amsterdam, 1991