Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Żywność genetycznie modyfikowana:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywność genetycznie modyfikowana
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW6 15 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, mikrobiologii, ogólnej technologii żywności.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji getychnych różnych organizmów oraz stosowania ich jako składników żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Szybkie testy paskowe do skriningu GMO5
T-L-2Analiza jakościowa GMO techniką RT-PCR5
T-L-3Ilościowe określania GMO w produktach spożywczych i paszowych.5
15
wykłady
T-W-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie1
T-W-2Genetyczna modyfikacja surowców żywnosciowych - kontrowersyjne metody, osiągnięcia firm biotechnologicznych2
T-W-3Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników5
T-W-4Zasięg upraw roślin GM oraz potencjalne zagrożenie dla różnorodności biologicznej i możliwości powstania "superchwastów"2
T-W-5System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM2
T-W-6Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju2
T-W-7Uprawa roślin GM tolerancyjnych na suszę, zasolenie, chłód w aspekcie zapobiegania problemowi głodu w różnych częsciach globu.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do pracy w podgrupach15
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury tematu35
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO12-23_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w sektorze spożywczymi. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w UE.
ZBJZ_1A_W14C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO12-23_U01
Potrafi wykonać analizę jakościową i ilościową GMO w żywności
ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U13C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO12-23_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
ZBJZ_1A_K04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO12-23_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w sektorze spożywczymi. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w UE.
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO12-23_U01
Potrafi wykonać analizę jakościową i ilościową GMO w żywności
2,0
3,0Zna metody analizy GMO w żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO12-23_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6

Literatura dodatkowa

  1. Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Szybkie testy paskowe do skriningu GMO5
T-L-2Analiza jakościowa GMO techniką RT-PCR5
T-L-3Ilościowe określania GMO w produktach spożywczych i paszowych.5
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie1
T-W-2Genetyczna modyfikacja surowców żywnosciowych - kontrowersyjne metody, osiągnięcia firm biotechnologicznych2
T-W-3Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników5
T-W-4Zasięg upraw roślin GM oraz potencjalne zagrożenie dla różnorodności biologicznej i możliwości powstania "superchwastów"2
T-W-5System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM2
T-W-6Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju2
T-W-7Uprawa roślin GM tolerancyjnych na suszę, zasolenie, chłód w aspekcie zapobiegania problemowi głodu w różnych częsciach globu.1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do pracy w podgrupach15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury tematu35
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO12-23_W01Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w sektorze spożywczymi. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w UE.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W14Ma wiedzę na temat podstawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w przetwórstwie żywności
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji getychnych różnych organizmów oraz stosowania ich jako składników żywności
Treści programoweT-W-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-W-2Genetyczna modyfikacja surowców żywnosciowych - kontrowersyjne metody, osiągnięcia firm biotechnologicznych
T-W-3Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników
T-W-4Zasięg upraw roślin GM oraz potencjalne zagrożenie dla różnorodności biologicznej i możliwości powstania "superchwastów"
T-W-5System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM
T-W-6Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju
T-W-7Uprawa roślin GM tolerancyjnych na suszę, zasolenie, chłód w aspekcie zapobiegania problemowi głodu w różnych częsciach globu.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO12-23_U01Potrafi wykonać analizę jakościową i ilościową GMO w żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
ZBJZ_1A_U13Potrafi ocenić skutki pozytywne i negatywne modyfikacji genetycznych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji getychnych różnych organizmów oraz stosowania ich jako składników żywności
Treści programoweT-L-1Szybkie testy paskowe do skriningu GMO
T-L-2Analiza jakościowa GMO techniką RT-PCR
T-L-3Ilościowe określania GMO w produktach spożywczych i paszowych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna metody analizy GMO w żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO12-23_K01Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat modyfikacji getychnych różnych organizmów oraz stosowania ich jako składników żywności
Treści programoweT-L-1Szybkie testy paskowe do skriningu GMO
T-L-2Analiza jakościowa GMO techniką RT-PCR
T-L-3Ilościowe określania GMO w produktach spożywczych i paszowych.
T-W-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-W-2Genetyczna modyfikacja surowców żywnosciowych - kontrowersyjne metody, osiągnięcia firm biotechnologicznych
T-W-3Pomidory GM - z „uśpionym” własnym genem powodującym mięknięcie owoców; Soja GM – z wstawionym obcym genem umożliwiającym tolerancję oprysku herbicydem; Kukurydza GM - z obcym genem wywołującym syntezę białka toksycznego dla owadów-szkodników
T-W-4Zasięg upraw roślin GM oraz potencjalne zagrożenie dla różnorodności biologicznej i możliwości powstania "superchwastów"
T-W-5System bezpieczenstwa produkcji żywności modyfikowanej genetycznie, nadzór produkcji, znakowanie żywności GM
T-W-6Techniki analityczne stosowane w identyfikacji żywności GM; laboratoria referencyjne dla żywności importowanej i produkowanej w kraju
T-W-7Uprawa roślin GM tolerancyjnych na suszę, zasolenie, chłód w aspekcie zapobiegania problemowi głodu w różnych częsciach globu.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0