Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 30 1,00,50zaliczenie
wykładyW6 30 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy prawa i prawo zywnościowe

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom oraz ich zaangażowanie w ocenę obecnego systemu zasad zarządzania jakością w aspekcie konkurencyjności i przedsiębiorczości w zintegrowanej Europie. Uzyskana wiedza służyć będzie aktywizacji oraz kreowaniu innowacyjności i przedsiębiorczości. Ponadto studenci zostaną zapoznani z międzynarodowymi systemami zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności oraz z integracją systemów zarządzania w jednostkach organizacyjnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Aktualne przepisy prawa żywnościowego obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej w odniesieniu do jakości i bezpieczeństwa żywności2
T-A-2Terminologia stosowana w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności1
T-A-3Wymagania normy PN-EN ISO 22000:2006 "Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla każdej organizacji w łańcuchu żywnościowym"5
T-A-4Opracowanie dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:20064
T-A-5Opracowywanie programu warunków wstępnych, analizy zagrożeń, oceny środków nadzoru, planu HACCP i procedur systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności10
T-A-6Wymagania FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000)2
T-A-7Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym3
T-A-8Standardy jakościowe dla sieci handlowych3
30
wykłady
T-W-1Systemy zarządzania jakością Quality Management Systems (QMS) - informacje ogólne2
T-W-2Wymagania ISO 9001, ISO 19011, ISO 14001, EMAS i OHSAS/PN-N-18001,4
T-W-3ISO 22000 – system zarządzania bezpieczeństwem żywności i ISO 170253
T-W-4System bezpieczeństwa żywności HACCP2
T-W-5Dobre praktyki i EurepGAP/GlobalGAP3
T-W-6Międzynarodowy standard żywności IFS (International Food Standard) food2
T-W-7BRC global standards2
T-W-8Kształtowania jakości produktów żywnościowych w świetle standardów światowych, akredytacji, certyfikacji, notyfikacji, oraz normalizacji i walidacji,5
T-W-9Zarządzania zasobami ludzkimi w świetle TQM,2
T-W-10Integracja systemów zarządzania,2
T-W-11Organizacja łańcucha żywnościowego oraz jego monitoringu3
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie się do egzaminu10
A-W-3Studiowanie literatury dot. przedmiotu20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemny egzamin w formie testu
S-2Ocena formująca: Ocena przygotowania do zajęć audytoryjnych na podstawie ustnej odpowiedzi na zadany temat

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D33_W01
Student zna podstawowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności a także jest przygotowany do samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego,
ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W11C-1T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-2, T-A-4, T-A-6, T-A-8, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D33_U01
Student posiada umiejetność samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego, a także nabędzie umiejętności samodzielnego śledzenia zmian polskiego i wspólnotowego prawa żywnościowego w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej
ZBJZ_1A_U04, ZBJZ_1A_U07, ZBJZ_1A_U08, ZBJZ_1A_U11C-1T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-2, T-A-4, T-A-6, T-A-8, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D33_K01
Student ma świadomość opartą na wiedzy o istotności funkcjonowania systemów zarzadzania jakoscia i bezpieczeństwem żywności
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05C-1T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-2, T-A-4, T-A-6, T-A-8, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D33_W01
Student zna podstawowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności a także jest przygotowany do samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego,
2,0
3,0Student zna podstawowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D33_U01
Student posiada umiejetność samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego, a także nabędzie umiejętności samodzielnego śledzenia zmian polskiego i wspólnotowego prawa żywnościowego w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej
2,0
3,0Potrafi tworzyć elementy zintegrowanego systemu zarzadzania jakością
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D33_K01
Student ma świadomość opartą na wiedzy o istotności funkcjonowania systemów zarzadzania jakoscia i bezpieczeństwem żywności
2,0
3,0Potrafi ocenić funkcjonujace obecnie systemy zarzadzania jakością i bezpieczenstwem żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Małgorzata Wiśniewska, Ewa Malinowska, Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, Warszawa, 2011, ISBN: 978-83-7641-504-8
  2. Trziszka Tadeusz, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009, ISBN: 978-83-60574-88-1
  3. Sikora Tadeusz, Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 2011, ISBN: 978-83-725-25-51-2

Literatura dodatkowa

  1. Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.), Przemysł Spożywczy, Wydawnictwo SIGMA-NOT Sp. z o.o., Warszawa

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Aktualne przepisy prawa żywnościowego obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej w odniesieniu do jakości i bezpieczeństwa żywności2
T-A-2Terminologia stosowana w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności1
T-A-3Wymagania normy PN-EN ISO 22000:2006 "Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla każdej organizacji w łańcuchu żywnościowym"5
T-A-4Opracowanie dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:20064
T-A-5Opracowywanie programu warunków wstępnych, analizy zagrożeń, oceny środków nadzoru, planu HACCP i procedur systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności10
T-A-6Wymagania FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000)2
T-A-7Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym3
T-A-8Standardy jakościowe dla sieci handlowych3
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Systemy zarządzania jakością Quality Management Systems (QMS) - informacje ogólne2
T-W-2Wymagania ISO 9001, ISO 19011, ISO 14001, EMAS i OHSAS/PN-N-18001,4
T-W-3ISO 22000 – system zarządzania bezpieczeństwem żywności i ISO 170253
T-W-4System bezpieczeństwa żywności HACCP2
T-W-5Dobre praktyki i EurepGAP/GlobalGAP3
T-W-6Międzynarodowy standard żywności IFS (International Food Standard) food2
T-W-7BRC global standards2
T-W-8Kształtowania jakości produktów żywnościowych w świetle standardów światowych, akredytacji, certyfikacji, notyfikacji, oraz normalizacji i walidacji,5
T-W-9Zarządzania zasobami ludzkimi w świetle TQM,2
T-W-10Integracja systemów zarządzania,2
T-W-11Organizacja łańcucha żywnościowego oraz jego monitoringu3
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie się do egzaminu10
A-W-3Studiowanie literatury dot. przedmiotu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D33_W01Student zna podstawowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności a także jest przygotowany do samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
ZBJZ_1A_W11Zna organizacje kontroli oraz systemy zapewniania jakości żywności, zasady ich wdrażania i dokumentowania w Polsce i UE w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom oraz ich zaangażowanie w ocenę obecnego systemu zasad zarządzania jakością w aspekcie konkurencyjności i przedsiębiorczości w zintegrowanej Europie. Uzyskana wiedza służyć będzie aktywizacji oraz kreowaniu innowacyjności i przedsiębiorczości. Ponadto studenci zostaną zapoznani z międzynarodowymi systemami zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności oraz z integracją systemów zarządzania w jednostkach organizacyjnych
Treści programoweT-A-1Aktualne przepisy prawa żywnościowego obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej w odniesieniu do jakości i bezpieczeństwa żywności
T-A-3Wymagania normy PN-EN ISO 22000:2006 "Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla każdej organizacji w łańcuchu żywnościowym"
T-A-5Opracowywanie programu warunków wstępnych, analizy zagrożeń, oceny środków nadzoru, planu HACCP i procedur systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
T-A-7Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym
T-A-2Terminologia stosowana w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności
T-A-4Opracowanie dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:2006
T-A-6Wymagania FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000)
T-A-8Standardy jakościowe dla sieci handlowych
T-W-7BRC global standards
T-W-9Zarządzania zasobami ludzkimi w świetle TQM,
T-W-10Integracja systemów zarządzania,
T-W-11Organizacja łańcucha żywnościowego oraz jego monitoringu
T-W-8Kształtowania jakości produktów żywnościowych w świetle standardów światowych, akredytacji, certyfikacji, notyfikacji, oraz normalizacji i walidacji,
T-W-1Systemy zarządzania jakością Quality Management Systems (QMS) - informacje ogólne
T-W-2Wymagania ISO 9001, ISO 19011, ISO 14001, EMAS i OHSAS/PN-N-18001,
T-W-3ISO 22000 – system zarządzania bezpieczeństwem żywności i ISO 17025
T-W-4System bezpieczeństwa żywności HACCP
T-W-5Dobre praktyki i EurepGAP/GlobalGAP
T-W-6Międzynarodowy standard żywności IFS (International Food Standard) food
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemny egzamin w formie testu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D33_U01Student posiada umiejetność samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego, a także nabędzie umiejętności samodzielnego śledzenia zmian polskiego i wspólnotowego prawa żywnościowego w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U04Potrafi przygotować dokumentację niezbędną do wdrożenia i certyfikacji systemów jakości w zakładach przetwórstwa spożywczego
ZBJZ_1A_U07Potrafi wskazać wpływ jakości żywności na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia publicznego
ZBJZ_1A_U08Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów.
ZBJZ_1A_U11Stosuje podstawowe technologie informatyczne przy pozyskiwaniu i przetwarzaniu informacji w zakresie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Umie przeprowadzić analizy statystyczne wyników eksperymentów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom oraz ich zaangażowanie w ocenę obecnego systemu zasad zarządzania jakością w aspekcie konkurencyjności i przedsiębiorczości w zintegrowanej Europie. Uzyskana wiedza służyć będzie aktywizacji oraz kreowaniu innowacyjności i przedsiębiorczości. Ponadto studenci zostaną zapoznani z międzynarodowymi systemami zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności oraz z integracją systemów zarządzania w jednostkach organizacyjnych
Treści programoweT-A-1Aktualne przepisy prawa żywnościowego obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej w odniesieniu do jakości i bezpieczeństwa żywności
T-A-3Wymagania normy PN-EN ISO 22000:2006 "Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla każdej organizacji w łańcuchu żywnościowym"
T-A-5Opracowywanie programu warunków wstępnych, analizy zagrożeń, oceny środków nadzoru, planu HACCP i procedur systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
T-A-7Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym
T-A-2Terminologia stosowana w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności
T-A-4Opracowanie dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:2006
T-A-6Wymagania FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000)
T-A-8Standardy jakościowe dla sieci handlowych
T-W-7BRC global standards
T-W-9Zarządzania zasobami ludzkimi w świetle TQM,
T-W-10Integracja systemów zarządzania,
T-W-11Organizacja łańcucha żywnościowego oraz jego monitoringu
T-W-8Kształtowania jakości produktów żywnościowych w świetle standardów światowych, akredytacji, certyfikacji, notyfikacji, oraz normalizacji i walidacji,
T-W-1Systemy zarządzania jakością Quality Management Systems (QMS) - informacje ogólne
T-W-2Wymagania ISO 9001, ISO 19011, ISO 14001, EMAS i OHSAS/PN-N-18001,
T-W-3ISO 22000 – system zarządzania bezpieczeństwem żywności i ISO 17025
T-W-4System bezpieczeństwa żywności HACCP
T-W-5Dobre praktyki i EurepGAP/GlobalGAP
T-W-6Międzynarodowy standard żywności IFS (International Food Standard) food
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemny egzamin w formie testu
S-2Ocena formująca: Ocena przygotowania do zajęć audytoryjnych na podstawie ustnej odpowiedzi na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi tworzyć elementy zintegrowanego systemu zarzadzania jakością
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D33_K01Student ma świadomość opartą na wiedzy o istotności funkcjonowania systemów zarzadzania jakoscia i bezpieczeństwem żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom oraz ich zaangażowanie w ocenę obecnego systemu zasad zarządzania jakością w aspekcie konkurencyjności i przedsiębiorczości w zintegrowanej Europie. Uzyskana wiedza służyć będzie aktywizacji oraz kreowaniu innowacyjności i przedsiębiorczości. Ponadto studenci zostaną zapoznani z międzynarodowymi systemami zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności oraz z integracją systemów zarządzania w jednostkach organizacyjnych
Treści programoweT-A-1Aktualne przepisy prawa żywnościowego obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej w odniesieniu do jakości i bezpieczeństwa żywności
T-A-3Wymagania normy PN-EN ISO 22000:2006 "Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla każdej organizacji w łańcuchu żywnościowym"
T-A-5Opracowywanie programu warunków wstępnych, analizy zagrożeń, oceny środków nadzoru, planu HACCP i procedur systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
T-A-7Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym
T-A-2Terminologia stosowana w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności
T-A-4Opracowanie dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:2006
T-A-6Wymagania FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000)
T-A-8Standardy jakościowe dla sieci handlowych
T-W-7BRC global standards
T-W-9Zarządzania zasobami ludzkimi w świetle TQM,
T-W-10Integracja systemów zarządzania,
T-W-11Organizacja łańcucha żywnościowego oraz jego monitoringu
T-W-8Kształtowania jakości produktów żywnościowych w świetle standardów światowych, akredytacji, certyfikacji, notyfikacji, oraz normalizacji i walidacji,
T-W-1Systemy zarządzania jakością Quality Management Systems (QMS) - informacje ogólne
T-W-2Wymagania ISO 9001, ISO 19011, ISO 14001, EMAS i OHSAS/PN-N-18001,
T-W-3ISO 22000 – system zarządzania bezpieczeństwem żywności i ISO 17025
T-W-4System bezpieczeństwa żywności HACCP
T-W-5Dobre praktyki i EurepGAP/GlobalGAP
T-W-6Międzynarodowy standard żywności IFS (International Food Standard) food
Metody nauczaniaM-2Metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena przygotowania do zajęć audytoryjnych na podstawie ustnej odpowiedzi na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić funkcjonujace obecnie systemy zarzadzania jakością i bezpieczenstwem żywności
3,5
4,0
4,5
5,0