Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy prawa i prawo zywnościowe |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom oraz ich zaangażowanie w ocenę obecnego systemu zasad zarządzania jakością w aspekcie konkurencyjności i przedsiębiorczości w zintegrowanej Europie. Uzyskana wiedza służyć będzie aktywizacji oraz kreowaniu innowacyjności i przedsiębiorczości. Ponadto studenci zostaną zapoznani z międzynarodowymi systemami zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności oraz z integracją systemów zarządzania w jednostkach organizacyjnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Aktualne przepisy prawa żywnościowego obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej w odniesieniu do jakości i bezpieczeństwa żywności | 2 |
T-A-2 | Terminologia stosowana w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności | 1 |
T-A-3 | Wymagania normy PN-EN ISO 22000:2006 "Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla każdej organizacji w łańcuchu żywnościowym" | 5 |
T-A-4 | Opracowanie dokumentacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:2006 | 4 |
T-A-5 | Opracowywanie programu warunków wstępnych, analizy zagrożeń, oceny środków nadzoru, planu HACCP i procedur systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności | 10 |
T-A-6 | Wymagania FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000) | 2 |
T-A-7 | Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym | 3 |
T-A-8 | Standardy jakościowe dla sieci handlowych | 3 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Systemy zarządzania jakością Quality Management Systems (QMS) - informacje ogólne | 2 |
T-W-2 | Wymagania ISO 9001, ISO 19011, ISO 14001, EMAS i OHSAS/PN-N-18001, | 4 |
T-W-3 | ISO 22000 – system zarządzania bezpieczeństwem żywności i ISO 17025 | 3 |
T-W-4 | System bezpieczeństwa żywności HACCP | 2 |
T-W-5 | Dobre praktyki i EurepGAP/GlobalGAP | 3 |
T-W-6 | Międzynarodowy standard żywności IFS (International Food Standard) food | 2 |
T-W-7 | BRC global standards | 2 |
T-W-8 | Kształtowania jakości produktów żywnościowych w świetle standardów światowych, akredytacji, certyfikacji, notyfikacji, oraz normalizacji i walidacji, | 5 |
T-W-9 | Zarządzania zasobami ludzkimi w świetle TQM, | 2 |
T-W-10 | Integracja systemów zarządzania, | 2 |
T-W-11 | Organizacja łańcucha żywnościowego oraz jego monitoringu | 3 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Przygotowanie się do egzaminu | 10 |
A-W-3 | Studiowanie literatury dot. przedmiotu | 20 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Pisemny egzamin w formie testu |
S-2 | Ocena formująca: Ocena przygotowania do zajęć audytoryjnych na podstawie ustnej odpowiedzi na zadany temat |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_D33_W01 Student zna podstawowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności a także jest przygotowany do samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego, | ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W11 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-2, T-A-4, T-A-6, T-A-8, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_D33_U01 Student posiada umiejetność samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego, a także nabędzie umiejętności samodzielnego śledzenia zmian polskiego i wspólnotowego prawa żywnościowego w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej | ZBJZ_1A_U04, ZBJZ_1A_U07, ZBJZ_1A_U08, ZBJZ_1A_U11 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-2, T-A-4, T-A-6, T-A-8, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_D33_K01 Student ma świadomość opartą na wiedzy o istotności funkcjonowania systemów zarzadzania jakoscia i bezpieczeństwem żywności | ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-2, T-A-4, T-A-6, T-A-8, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_D33_W01 Student zna podstawowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności a także jest przygotowany do samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego, | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_D33_U01 Student posiada umiejetność samodzielnego tworzenia i koordynacji zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oraz pełnienia roli aktywnego partnera i negocjatora w zakładzie w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego, a także nabędzie umiejętności samodzielnego śledzenia zmian polskiego i wspólnotowego prawa żywnościowego w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej | 2,0 | |
3,0 | Potrafi tworzyć elementy zintegrowanego systemu zarzadzania jakością | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_D33_K01 Student ma świadomość opartą na wiedzy o istotności funkcjonowania systemów zarzadzania jakoscia i bezpieczeństwem żywności | 2,0 | |
3,0 | Potrafi ocenić funkcjonujace obecnie systemy zarzadzania jakością i bezpieczenstwem żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Małgorzata Wiśniewska, Ewa Malinowska, Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, Warszawa, 2011, ISBN: 978-83-7641-504-8
- Trziszka Tadeusz, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009, ISBN: 978-83-60574-88-1
- Sikora Tadeusz, Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 2011, ISBN: 978-83-725-25-51-2
Literatura dodatkowa
- Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.), Przemysł Spożywczy, Wydawnictwo SIGMA-NOT Sp. z o.o., Warszawa