Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia rybna

Sylabus przedmiotu Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starości
Specjalność żywienie człowieka
Jednostka prowadząca Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 6

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 20 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 10 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość fizjologii żywienia i podstaw fizjologii człowieka

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe i nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zachowania żywieniowe – od genetyki do środowiska społeczno-kulturowego2
T-L-2Przyczyny błędów żywieniowych w różnych okresach życia2
T-L-3Wpływ środowiska rodzinnego na zachowania żywieniowe dziecka2
T-L-4Rozszerzanie diety niemowląt – strategie wprowadzania nowych produktów2
T-L-5Strategie żywienia dzieci w wieku 0-3 – kształtowanie zachowań żywieniowych2
T-L-6Wpływ reklam żywności na zachowania konsumenckie dzieci i osób starszych2
T-L-7Wpływ czynników psychicznych na zachowania konsumenckie osób starszych2
T-L-8Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych na zachowania konsumenckie osób starszych2
T-L-9Rola kształtowania walorów zdrowotno-smakowo-zapachowo-estetycznych pożywienia dla osób starszych2
T-L-10Strategie zapobiegania niedożywieniu u osób starszych2
20
wykłady
T-W-1Uwarunkowania preferencji smakowych2
T-W-2Rozwojowe i poznawcze modele wyborów żywieniowych2
T-W-3Rola wczesnego programowania żywieniowego2
T-W-4Starzenie się indywidualne i jego rodzaje2
T-W-5Psychologiczne aspekty starzenia się i starości2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Godziny kontaktowe z nauczycielem5
A-L-2Przygotowanie do zajęć5
A-L-3uczestnictwo w zajęciach20
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Analiza wskazanej literatury5
A-W-3Godziny kontaktowe z nauczycielem5
A-W-4Przygotowanie do egzaminu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny zawierajacy 5 pytań otwartych
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium sprawdzające wiedzę na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-4Ocena formująca: obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr3-5zc_W01
Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe
TZZ_2A_W09C-1T-L-1, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr3-5zc_U01
Nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych
TZZ_2A_U11C-1T-L-3, T-L-7, T-L-5, T-L-1, T-L-10, T-L-4, T-L-2, T-L-6, T-L-8, T-L-9M-2S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr3-5zc_K01
Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
TZZ_2A_K02, TZZ_2A_K04C-1T-L-3, T-L-7, T-L-5, T-L-1, T-L-10, T-L-4, T-L-2, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4M-2, M-1S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr3-5zc_W01
Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe
2,0
3,0poprawna odpowiedź na 5 pytań, w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia do 3,25
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr3-5zc_U01
Nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych
2,0
3,0Zaliczone kolokwium, średnia ocen do 3,25. Student potrafi w ograniczonym stopniu zaproponować postępowanie, które będzie wpływało na kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowYch
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr3-5zc_K01
Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
2,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
5,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia

Literatura podstawowa

  1. Ogden J., Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2010
  2. Szajewska H., Albrecht P., Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, PZWL, Warszawa, 2009
  3. Falkowski A., Tyszka T., Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk, 2009
  4. Woś H., Staszewska- Kwak A., Żywienie dzieci, PZWL, Warszawa, 2008
  5. Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
  6. Schaffer H.R., Psychologia rozwojowa : podstawowe pojęcia, Wyd. UJ, Kraków, 2010
  7. Szajewska H., Horvath A., Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2014
  8. Jarosz M., Żywienie osób w wieku starszym, PZWL, Warszawa, 2008
  9. Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka od 1 do 3 roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Łódź, 2013
  10. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, PZWL, Warszawa, 2008
  11. Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
  12. Falkowski A, Tyszka T, Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańska, 2009
  13. Szczygieł B, Niedożywienie związane z chorobą, zapobieganie, leczenie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2012
  14. Łoś Z, Rozwój psychiczny człowieka w ciągu całego życia, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Przetacznik-Gierowska M., Tyszkowa M., Psychologia rozwoju człowieka, PWN, Warszawa, 2007
  2. Chicago Dietetic Association, Manual of clinical dietetics, 2000
  3. Gerrig R, Zimbardo P, Psychologia i życie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zachowania żywieniowe – od genetyki do środowiska społeczno-kulturowego2
T-L-2Przyczyny błędów żywieniowych w różnych okresach życia2
T-L-3Wpływ środowiska rodzinnego na zachowania żywieniowe dziecka2
T-L-4Rozszerzanie diety niemowląt – strategie wprowadzania nowych produktów2
T-L-5Strategie żywienia dzieci w wieku 0-3 – kształtowanie zachowań żywieniowych2
T-L-6Wpływ reklam żywności na zachowania konsumenckie dzieci i osób starszych2
T-L-7Wpływ czynników psychicznych na zachowania konsumenckie osób starszych2
T-L-8Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych na zachowania konsumenckie osób starszych2
T-L-9Rola kształtowania walorów zdrowotno-smakowo-zapachowo-estetycznych pożywienia dla osób starszych2
T-L-10Strategie zapobiegania niedożywieniu u osób starszych2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uwarunkowania preferencji smakowych2
T-W-2Rozwojowe i poznawcze modele wyborów żywieniowych2
T-W-3Rola wczesnego programowania żywieniowego2
T-W-4Starzenie się indywidualne i jego rodzaje2
T-W-5Psychologiczne aspekty starzenia się i starości2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Godziny kontaktowe z nauczycielem5
A-L-2Przygotowanie do zajęć5
A-L-3uczestnictwo w zajęciach20
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Analiza wskazanej literatury5
A-W-3Godziny kontaktowe z nauczycielem5
A-W-4Przygotowanie do egzaminu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr3-5zc_W01Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W09Ma poszerzoną wiedzę na temat zależności w funkcjonowaniu poszczególnych układów organizmu ludzkiego, oraz wpływu stylu życia i sposobów żywienia na stan zdrowia. Zna fizjologiczne zmiany zachodzące w organizmie w danym okresie życia, zalecenia żywieniowe dostosowane do tych zmian.
Cel przedmiotuC-1Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe i nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych
Treści programoweT-L-1Zachowania żywieniowe – od genetyki do środowiska społeczno-kulturowego
T-W-5Psychologiczne aspekty starzenia się i starości
T-W-2Rozwojowe i poznawcze modele wyborów żywieniowych
T-W-1Uwarunkowania preferencji smakowych
T-W-3Rola wczesnego programowania żywieniowego
T-W-4Starzenie się indywidualne i jego rodzaje
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny zawierajacy 5 pytań otwartych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0poprawna odpowiedź na 5 pytań, w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia do 3,25
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr3-5zc_U01Nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U11Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korekty wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej dla ludzi w rożnym stanie fizjologicznym.
Cel przedmiotuC-1Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe i nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych
Treści programoweT-L-3Wpływ środowiska rodzinnego na zachowania żywieniowe dziecka
T-L-7Wpływ czynników psychicznych na zachowania konsumenckie osób starszych
T-L-5Strategie żywienia dzieci w wieku 0-3 – kształtowanie zachowań żywieniowych
T-L-1Zachowania żywieniowe – od genetyki do środowiska społeczno-kulturowego
T-L-10Strategie zapobiegania niedożywieniu u osób starszych
T-L-4Rozszerzanie diety niemowląt – strategie wprowadzania nowych produktów
T-L-2Przyczyny błędów żywieniowych w różnych okresach życia
T-L-6Wpływ reklam żywności na zachowania konsumenckie dzieci i osób starszych
T-L-8Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych na zachowania konsumenckie osób starszych
T-L-9Rola kształtowania walorów zdrowotno-smakowo-zapachowo-estetycznych pożywienia dla osób starszych
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium sprawdzające wiedzę na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczone kolokwium, średnia ocen do 3,25. Student potrafi w ograniczonym stopniu zaproponować postępowanie, które będzie wpływało na kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowYch
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr3-5zc_K01Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
TZZ_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe i nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych
Treści programoweT-L-3Wpływ środowiska rodzinnego na zachowania żywieniowe dziecka
T-L-7Wpływ czynników psychicznych na zachowania konsumenckie osób starszych
T-L-5Strategie żywienia dzieci w wieku 0-3 – kształtowanie zachowań żywieniowych
T-L-1Zachowania żywieniowe – od genetyki do środowiska społeczno-kulturowego
T-L-10Strategie zapobiegania niedożywieniu u osób starszych
T-L-4Rozszerzanie diety niemowląt – strategie wprowadzania nowych produktów
T-L-2Przyczyny błędów żywieniowych w różnych okresach życia
T-L-6Wpływ reklam żywności na zachowania konsumenckie dzieci i osób starszych
T-L-8Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych na zachowania konsumenckie osób starszych
T-L-9Rola kształtowania walorów zdrowotno-smakowo-zapachowo-estetycznych pożywienia dla osób starszych
T-W-5Psychologiczne aspekty starzenia się i starości
T-W-2Rozwojowe i poznawcze modele wyborów żywieniowych
T-W-1Uwarunkowania preferencji smakowych
T-W-3Rola wczesnego programowania żywieniowego
T-W-4Starzenie się indywidualne i jego rodzaje
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia audytoryjne
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
5,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia