Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia rybna

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0152
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5153
laboratoriapraktyczne0,50,5153
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0202
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Prawo żywnościowezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0451
wykładyaudytoryjne2,02,0301
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5301
wykładyaudytoryjne0,50,5151

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0202
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0202
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Produkcja surowców do wytwarzania żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Wybrane działy w technologii produktów rybnychegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,5401
wykładyaudytoryjne1,01,0201
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0301
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,5401
wykładyaudytoryjne1,00,5201
Wybrane zagadnienia z parazytologii organizmów wodnychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0202

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0301
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,0203

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,7203
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,5203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,5203
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,30,3103
laboratoriapraktyczne0,70,5203

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioinżynieria w przetwórstwie ryb i owoców morzaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0201
wykładyaudytoryjne1,01,0101
2 Przetwórstwo skorupiaków i mięczakówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0201
wykładyaudytoryjne1,01,0101

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne zasoby wódzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
2 Produkcja surowców rybackich - akwakulturazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
laboratoriapraktyczne1,01,0151

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morzazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Certyfikacja w produkcji rybackiej i przetwórstwie rybnymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152