Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Przygotowanie pracy dyplomowej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przygotowanie pracy dyplomowej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Jednostka promotora
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 15,0 ECTS (formy) 15,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praca dyplomowaPD7 0 15,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ugruntowana wiedza z przedmiotów kierunkowych oraz specjalnościowych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Ukształtowanie umiejętności z zakresu rozwiązywania problemu podniesionego w temacie pracy dyplomowej (inżynierskiej), właściwego doboru literatury, przygotowania pracy z podziałem na odpowiednie rozdziały w formie wydrukowanej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praca dyplomowa
T-PD-1Student realizuje wybrany projekt i przygotowuje jego opis w formie pracy dyplomowej. Przedstawia opis projektu w wymaganej liczbie egzemplarzy w postaci oprawionego maszynopisu oraz na nośniku elektronicznym (płyta CD lub DVD)0
0

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praca dyplomowa
A-PD-1Wyszukiwanie oraz studiowanie literatury230
A-PD-2Konsultacje z opiekunem pracy30
A-PD-3Tłumaczenie tekstów obcojęzycznych40
A-PD-4Proces redagowania pracy140
440

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda aktywizująca - seminarium, dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena pracy dyplomowej - na podstawie recenzji promotora i recenzenta

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_A9_W01
Student ma wiedzę niezbędna do rozwiązywania prostych zadań inżynierskich
ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W05C-1T-PD-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_A9_U01
Student posiada umiejętność wyszukiwania, analizy i wykorzystywania informacji niezbędnych do realizacji tematu pracy dyplomowej. Potrafi analizować i interpretować informacje oraz uzasadniać swoje opinie. Potrafi zastosować podstawowe technologie informatyczne w celu realizacji pracy dyplomowej. Potrafi zredagować tekst pracy dyplomowej.
ZBJZ_1A_U10, ZBJZ_1A_U11C-1T-PD-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_A9_K01
Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. Potrafi działać w sposób przedsiębiorczy. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K04C-1T-PD-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_A9_W01
Student ma wiedzę niezbędna do rozwiązywania prostych zadań inżynierskich
2,0
3,0student ma wiedzę niezbędną do rozwiązywania prostych zadań inżynierskich
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_A9_U01
Student posiada umiejętność wyszukiwania, analizy i wykorzystywania informacji niezbędnych do realizacji tematu pracy dyplomowej. Potrafi analizować i interpretować informacje oraz uzasadniać swoje opinie. Potrafi zastosować podstawowe technologie informatyczne w celu realizacji pracy dyplomowej. Potrafi zredagować tekst pracy dyplomowej.
2,0
3,0Student ma umiejętność wyszukiwania, analizy i wykorzystania informacji niezbędnych do realizacji pracy dyplomowej. Potrafi przedstawić wyniki swojej pracy dyplomowej oraz ich prostą analizę. Potrafi zastosować podstawowe technologie informatyczne do realizacji pracy dyplomowej. Potrafi przygotować tekst pracy dyplomowej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_A9_K01
Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. Potrafi działać w sposób przedsiębiorczy. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę ciągłego pogłębiania wiedzy. Potrafi działać w sposób przedsiębiorczy. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kozłowski R., Praktyczny sposób pisania prac dyplomowych z wykorzystaniem programu komputerowego i internetu, Warszawa, 2009
  2. Honczarenko J., Zygmunt M., Poradnik dyplomanta. Zasady pisania prac dyplomowych., Wydawnoctwo Uczelniane Politechniki Szczecińskiej, Szczecin, 2011
  3. Grzybowski P.P., Sawicki K., Pisanie prac i sztuka ich prezentacji, IMPULS, 2010
  4. Bereźnicki Franciszek, Praca dyplomowa na studiach I i II stopnia z nauk społecznych, IMPULS, 2010

Treści programowe - praca dyplomowa

KODTreść programowaGodziny
T-PD-1Student realizuje wybrany projekt i przygotowuje jego opis w formie pracy dyplomowej. Przedstawia opis projektu w wymaganej liczbie egzemplarzy w postaci oprawionego maszynopisu oraz na nośniku elektronicznym (płyta CD lub DVD)0
0

Formy aktywności - praca dyplomowa

KODForma aktywnościGodziny
A-PD-1Wyszukiwanie oraz studiowanie literatury230
A-PD-2Konsultacje z opiekunem pracy30
A-PD-3Tłumaczenie tekstów obcojęzycznych40
A-PD-4Proces redagowania pracy140
440
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_A9_W01Student ma wiedzę niezbędna do rozwiązywania prostych zadań inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
ZBJZ_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności z zakresu rozwiązywania problemu podniesionego w temacie pracy dyplomowej (inżynierskiej), właściwego doboru literatury, przygotowania pracy z podziałem na odpowiednie rozdziały w formie wydrukowanej
Treści programoweT-PD-1Student realizuje wybrany projekt i przygotowuje jego opis w formie pracy dyplomowej. Przedstawia opis projektu w wymaganej liczbie egzemplarzy w postaci oprawionego maszynopisu oraz na nośniku elektronicznym (płyta CD lub DVD)
Metody nauczaniaM-1Metoda aktywizująca - seminarium, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy dyplomowej - na podstawie recenzji promotora i recenzenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma wiedzę niezbędną do rozwiązywania prostych zadań inżynierskich
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_A9_U01Student posiada umiejętność wyszukiwania, analizy i wykorzystywania informacji niezbędnych do realizacji tematu pracy dyplomowej. Potrafi analizować i interpretować informacje oraz uzasadniać swoje opinie. Potrafi zastosować podstawowe technologie informatyczne w celu realizacji pracy dyplomowej. Potrafi zredagować tekst pracy dyplomowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U10Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
ZBJZ_1A_U11Stosuje podstawowe technologie informatyczne przy pozyskiwaniu i przetwarzaniu informacji w zakresie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Umie przeprowadzić analizy statystyczne wyników eksperymentów
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności z zakresu rozwiązywania problemu podniesionego w temacie pracy dyplomowej (inżynierskiej), właściwego doboru literatury, przygotowania pracy z podziałem na odpowiednie rozdziały w formie wydrukowanej
Treści programoweT-PD-1Student realizuje wybrany projekt i przygotowuje jego opis w formie pracy dyplomowej. Przedstawia opis projektu w wymaganej liczbie egzemplarzy w postaci oprawionego maszynopisu oraz na nośniku elektronicznym (płyta CD lub DVD)
Metody nauczaniaM-1Metoda aktywizująca - seminarium, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy dyplomowej - na podstawie recenzji promotora i recenzenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma umiejętność wyszukiwania, analizy i wykorzystania informacji niezbędnych do realizacji pracy dyplomowej. Potrafi przedstawić wyniki swojej pracy dyplomowej oraz ich prostą analizę. Potrafi zastosować podstawowe technologie informatyczne do realizacji pracy dyplomowej. Potrafi przygotować tekst pracy dyplomowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_A9_K01Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. Potrafi działać w sposób przedsiębiorczy. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności z zakresu rozwiązywania problemu podniesionego w temacie pracy dyplomowej (inżynierskiej), właściwego doboru literatury, przygotowania pracy z podziałem na odpowiednie rozdziały w formie wydrukowanej
Treści programoweT-PD-1Student realizuje wybrany projekt i przygotowuje jego opis w formie pracy dyplomowej. Przedstawia opis projektu w wymaganej liczbie egzemplarzy w postaci oprawionego maszynopisu oraz na nośniku elektronicznym (płyta CD lub DVD)
Metody nauczaniaM-1Metoda aktywizująca - seminarium, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena pracy dyplomowej - na podstawie recenzji promotora i recenzenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę ciągłego pogłębiania wiedzy. Potrafi działać w sposób przedsiębiorczy. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0