Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy zarządzania | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jolanta Sułek <Jolanta.Sulek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość mikro- i makroekonomii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Dostarczenie podstawowej wiedzy o organizacji, kontroli, motywacji oraz o podejmowaniu decyzji kierowniczych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Sytuacja do analizy - Przedsiębiorca czy menedżer? | 2 |
T-A-2 | Sytuacja do analizy - Historia przedsiębiorstwa i lekcja z niej płynąca. | 1 |
T-A-3 | Opracowanie instrukcji dotyczącej stanowiska pracy | 1 |
T-A-4 | Sytuacja do analizy - Konflikty w zespole. | 1 |
T-A-5 | Sytuacja do analizy - Dzień pracy menedżera. | 1 |
T-A-6 | Gra praktyczna - Podjęcie decyzji w warunkach nieokreślonych. | 1 |
T-A-7 | Gra praktyczna - Redukcja etatów. | 2 |
T-A-8 | Test - Czy nadajesz się na stanowisko kierownicze? | 1 |
T-A-9 | Test - Jakim jesteś kierownikiem? | 1 |
T-A-10 | Test - Myślenie przyczynowo-skutkowe. | 1 |
T-A-11 | Test - Zachowanie się w sytuacjach konfliktowych. | 1 |
T-A-12 | Test - Styl pracy kierownika. | 1 |
T-A-13 | Sytuacja do analizy - Komunikowanie jako środek kierowania. | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota zarządzania | 2 |
T-W-2 | Metody zarządzania | 2 |
T-W-3 | Style kierowania | 1 |
T-W-4 | Psychologia społeczna zespołu pracowniczego | 3 |
T-W-5 | Decyzje kierownicze | 3 |
T-W-6 | Marketing jako podstawa nowoczesnego zarządzania | 2 |
T-W-7 | Organizacyjne struktury zarządzania | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Graca w grupach | 6 |
A-A-3 | Samodzielna praca studenta | 9 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielna praca studenta | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Gry dydaktyczne |
M-3 | Metody sytuacyjne |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_C18_W01 Student umie zdefiniować podstawowe pojęcia i kategorie zarządzania, metody i style kierowania. | ZBJZ_1A_W02 | — | — | C-1 | T-W-7, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-2 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_C18_U01 Umie definiowac i rozwiazywać konflikty w zespole pracowniczym, podejmować decyzje kierownicze i kontrolować ich wykonanie, strukturyzować pracę zespołu, wykorzystywać zdobytą wiedzę z zarzadzania marketingowego. | ZBJZ_1A_U05 | — | — | C-1 | T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-1, T-A-7 | M-1, M-3, M-4, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_C18_K01 Studnet rozumie potrzebę stałego podnoszenia swoich kompetencji. Jest zdeterminowany na stały rozwój i naukę. | ZBJZ_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-7, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-1, T-A-7 | M-1, M-3, M-4, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_C18_W01 Student umie zdefiniować podstawowe pojęcia i kategorie zarządzania, metody i style kierowania. | 2,0 | |
3,0 | Student umie zdefiniować podstawowe pojęcia i kategorie zarządzania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_C18_U01 Umie definiowac i rozwiazywać konflikty w zespole pracowniczym, podejmować decyzje kierownicze i kontrolować ich wykonanie, strukturyzować pracę zespołu, wykorzystywać zdobytą wiedzę z zarzadzania marketingowego. | 2,0 | |
3,0 | Student umie definiować i rozwiazywać konflikty w zespole pracowniczym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_C18_K01 Studnet rozumie potrzebę stałego podnoszenia swoich kompetencji. Jest zdeterminowany na stały rozwój i naukę. | 2,0 | |
3,0 | Studnet widzi potrzebę stałęgo rozwoju i doskonalenia procesu zarządzania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Worobjow Leonid, Teoria i praktyka zarządzania, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 2011
- Koźmiński A., Piotrowski W., Zarządzanie. Teoria i praktyka., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006
- Griffin R., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Wrszawa, 2002
Literatura dodatkowa
- Mruk H., Marketing, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
- Drucker P.F., Praktyka zarządzania, AE, Kraków, 1998