Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia ogólna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia ogólna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL2 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1biologia
W-2chemia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady BHP w laboratorium mikrobiologicznym2
T-L-2Metody sterylizacji - od czego zalezy skuteczność procesu termicznego2
T-L-3Pozywki mikrobiologiczne: rodzaje, zasady przygotowywania, sposoby posiewów.2
T-L-4Specyfika wzrostu mikroorganizmów: bakterie, grzyby mikroskopowe. Typowe pożywki, warunki inkubacji posiewów, typy wzrostu. Hodowla, kolonia.8
T-L-5Warunki srodowiskowe a mozliwości wzrostowe mikroorganizmów.2
T-L-6Morfologia komórki - techniki mikroskopowe, metody barwienia.2
T-L-7Elementy morfologii komórki przydatne w różnicowaniu bakterii, grzybów mikroskopowych. Dobór odpowiednich technik mikroskopowych i metod barwienia.8
T-L-8Podstawy identyfikacji bakterii.4
30
wykłady
T-W-1Kroki milowe w rozwoju mikrobiologii. Działy mikrobiologii. Rola mikroorganizmów.2
T-W-2Różnorodność świata mikroorganizmów. Ogolna charakterystyka glównych grup mikroorganizmów2
T-W-3Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Bakterie, archeony, grzyby mikroskopowe4
T-W-4Morfologia komórki: rodzaje, budowa i funkcje osłon zewnetrznych; struktury wewnątrz i zewnątrzkomórkowe.6
T-W-5Sporotwórcze mikroorganizmy; sporulacja - kiełkowanie.2
T-W-6Fizjologia mikroorganizmów - różnorodność metaboliczna2
T-W-7Ekstremofile2
T-W-8Wzrost mikroorganizmów - krzywa wzrostu2
T-W-9Czynniki środowiskowe a możliwości wzrostowe mikroorganizmów.2
T-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz2
T-W-11Sposoby mikroorganizmów na przezycie.2
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1aktywne uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2bieżace przygotowywanie sie do zajęć praktycznych30
A-L-3interpretowanie wyników pracy w konsultacji z prowadzącym zajęcia30
90
wykłady
A-W-1udział w wykladach30
A-W-2Praca własna - studiowanie materiałów źródłowych15
A-W-3przygotowanie się do egzaminu15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady tematyczne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne z zastosowaniem typowych technik mikrobiologicznych na zywym materiale mikrobiologicznym; praca indywidualna i w grupach roboczych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D26_W01
Student zna kategorie pojęciowe i terminologię mikrobiologiczną oraz istotne dla rozwoju tej dziedziny wiedzy odkrycia. Ma podstawowa wiedzę dotyczącą różnorodności metabolicznej i znaczeniowej mikroorganizmów
ZBJZ_1A_W07C-1, C-2T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-2, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D26_U01
Student potrafi posługiwać się narzedziami i technikami stosowanymi w analityce mikrobiologicznej
ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U12C-1, C-2T-L-1, T-L-3, T-L-7, T-L-2, T-L-6, T-L-8, T-L-5, T-L-4M-2S-1, S-2, S-3, S-4
ZBJZ_1A_D26_U02
Umie wskazac mikroorganizmy szkodliwe dla czlowieka
ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U07C-1, C-2T-W-10, T-W-12M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D26_K01
Student ma swiadomośc korzysci i zagrożen wynikających z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych srodowiskach.
ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K05C-1, C-2T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12M-1S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D26_W01
Student zna kategorie pojęciowe i terminologię mikrobiologiczną oraz istotne dla rozwoju tej dziedziny wiedzy odkrycia. Ma podstawowa wiedzę dotyczącą różnorodności metabolicznej i znaczeniowej mikroorganizmów
2,0
3,0wie jak rozwijała się mikrobiologia i zna podstawowa terminologię mikrobiologiczną ma jednak trudnośc z przypisaniem roli okreslonym mikroorganizmom
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D26_U01
Student potrafi posługiwać się narzedziami i technikami stosowanymi w analityce mikrobiologicznej
2,0
3,0ma niepełną wiedzę na temat technik przydatnych w analityce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0
ZBJZ_1A_D26_U02
Umie wskazac mikroorganizmy szkodliwe dla czlowieka
2,0
3,0potrafi wskazac baakterie chorobotwórcze dla czlowieka
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D26_K01
Student ma swiadomośc korzysci i zagrożen wynikających z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych srodowiskach.
2,0
3,0ma wyrywkowa wiedzę dotycząca szkodliwości mikroorganizmów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Salyers A., D.D. Whitt, Mikrobiologia, roznorodnośc, chorobotwórczośc, PWN, W-wa, 2009, 1
  2. Nicklin J., K. Graeme-Cook, R. Killington, Mikrobiologia. Krotkie wykłady, PWN, W-wa, 2012, 2
  3. Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska, Mikrobiologia techniczna T1 Mikroorganizmy i srodowiska ich wystepowania, PWN, W-wa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Przondo-Mordarska A i in., Mikrobiologia, Urban@ Partner, 2011
  2. Mizerski W., B. Bednarczuk, M. Kawalec, Słownik bakterii ciekawych, pożytecznych, groźnych, Adamantan, Polska, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady BHP w laboratorium mikrobiologicznym2
T-L-2Metody sterylizacji - od czego zalezy skuteczność procesu termicznego2
T-L-3Pozywki mikrobiologiczne: rodzaje, zasady przygotowywania, sposoby posiewów.2
T-L-4Specyfika wzrostu mikroorganizmów: bakterie, grzyby mikroskopowe. Typowe pożywki, warunki inkubacji posiewów, typy wzrostu. Hodowla, kolonia.8
T-L-5Warunki srodowiskowe a mozliwości wzrostowe mikroorganizmów.2
T-L-6Morfologia komórki - techniki mikroskopowe, metody barwienia.2
T-L-7Elementy morfologii komórki przydatne w różnicowaniu bakterii, grzybów mikroskopowych. Dobór odpowiednich technik mikroskopowych i metod barwienia.8
T-L-8Podstawy identyfikacji bakterii.4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kroki milowe w rozwoju mikrobiologii. Działy mikrobiologii. Rola mikroorganizmów.2
T-W-2Różnorodność świata mikroorganizmów. Ogolna charakterystyka glównych grup mikroorganizmów2
T-W-3Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Bakterie, archeony, grzyby mikroskopowe4
T-W-4Morfologia komórki: rodzaje, budowa i funkcje osłon zewnetrznych; struktury wewnątrz i zewnątrzkomórkowe.6
T-W-5Sporotwórcze mikroorganizmy; sporulacja - kiełkowanie.2
T-W-6Fizjologia mikroorganizmów - różnorodność metaboliczna2
T-W-7Ekstremofile2
T-W-8Wzrost mikroorganizmów - krzywa wzrostu2
T-W-9Czynniki środowiskowe a możliwości wzrostowe mikroorganizmów.2
T-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz2
T-W-11Sposoby mikroorganizmów na przezycie.2
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1aktywne uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2bieżace przygotowywanie sie do zajęć praktycznych30
A-L-3interpretowanie wyników pracy w konsultacji z prowadzącym zajęcia30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w wykladach30
A-W-2Praca własna - studiowanie materiałów źródłowych15
A-W-3przygotowanie się do egzaminu15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_D26_W01Student zna kategorie pojęciowe i terminologię mikrobiologiczną oraz istotne dla rozwoju tej dziedziny wiedzy odkrycia. Ma podstawowa wiedzę dotyczącą różnorodności metabolicznej i znaczeniowej mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.
Treści programoweT-W-3Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Bakterie, archeony, grzyby mikroskopowe
T-W-1Kroki milowe w rozwoju mikrobiologii. Działy mikrobiologii. Rola mikroorganizmów.
T-W-4Morfologia komórki: rodzaje, budowa i funkcje osłon zewnetrznych; struktury wewnątrz i zewnątrzkomórkowe.
T-W-5Sporotwórcze mikroorganizmy; sporulacja - kiełkowanie.
T-W-6Fizjologia mikroorganizmów - różnorodność metaboliczna
T-W-7Ekstremofile
T-W-8Wzrost mikroorganizmów - krzywa wzrostu
T-W-2Różnorodność świata mikroorganizmów. Ogolna charakterystyka glównych grup mikroorganizmów
T-W-9Czynniki środowiskowe a możliwości wzrostowe mikroorganizmów.
T-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz
T-W-11Sposoby mikroorganizmów na przezycie.
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze
Metody nauczaniaM-1wykłady tematyczne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne z zastosowaniem typowych technik mikrobiologicznych na zywym materiale mikrobiologicznym; praca indywidualna i w grupach roboczych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wie jak rozwijała się mikrobiologia i zna podstawowa terminologię mikrobiologiczną ma jednak trudnośc z przypisaniem roli okreslonym mikroorganizmom
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_D26_U01Student potrafi posługiwać się narzedziami i technikami stosowanymi w analityce mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
ZBJZ_1A_U12Stosuje zasady bhp i higieny pracy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.
Treści programoweT-L-1Zasady BHP w laboratorium mikrobiologicznym
T-L-3Pozywki mikrobiologiczne: rodzaje, zasady przygotowywania, sposoby posiewów.
T-L-7Elementy morfologii komórki przydatne w różnicowaniu bakterii, grzybów mikroskopowych. Dobór odpowiednich technik mikroskopowych i metod barwienia.
T-L-2Metody sterylizacji - od czego zalezy skuteczność procesu termicznego
T-L-6Morfologia komórki - techniki mikroskopowe, metody barwienia.
T-L-8Podstawy identyfikacji bakterii.
T-L-5Warunki srodowiskowe a mozliwości wzrostowe mikroorganizmów.
T-L-4Specyfika wzrostu mikroorganizmów: bakterie, grzyby mikroskopowe. Typowe pożywki, warunki inkubacji posiewów, typy wzrostu. Hodowla, kolonia.
Metody nauczaniaM-2zajecia laboratoryjne z zastosowaniem typowych technik mikrobiologicznych na zywym materiale mikrobiologicznym; praca indywidualna i w grupach roboczych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma niepełną wiedzę na temat technik przydatnych w analityce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_D26_U02Umie wskazac mikroorganizmy szkodliwe dla czlowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
ZBJZ_1A_U07Potrafi wskazać wpływ jakości żywności na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia publicznego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.
Treści programoweT-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze
Metody nauczaniaM-1wykłady tematyczne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne z zastosowaniem typowych technik mikrobiologicznych na zywym materiale mikrobiologicznym; praca indywidualna i w grupach roboczych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi wskazac baakterie chorobotwórcze dla czlowieka
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_D26_K01Student ma swiadomośc korzysci i zagrożen wynikających z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych srodowiskach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.
Treści programoweT-W-9Czynniki środowiskowe a możliwości wzrostowe mikroorganizmów.
T-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz
T-W-11Sposoby mikroorganizmów na przezycie.
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze
Metody nauczaniaM-1wykłady tematyczne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma wyrywkowa wiedzę dotycząca szkodliwości mikroorganizmów
3,5
4,0
4,5
5,0