Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie środowiskiem w produkcji żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie środowiskiem w produkcji żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Sozologii Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 2,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekologii, ochrony środowiska, produkcji żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności7
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.8
15
wykłady
T-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności5
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności5
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem3
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Praca samodzielna nad przygotowaniem koncepcji10
A-A-3Przygotowanie do kolokwium5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu25
A-W-3Przygotowanie do kolokwium zaliczającego20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podajace - wykład informacyjny z elementami pogadanki; zastosowanie projektora multimedialnego
M-2Metody weryfikujące - ocena referatu, ocena z kolokwium
M-3Obserwacja pracy w grupie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podumowujące wykłady
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymagana w ramach ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
S-4Ocena podsumowująca: Ocena z samodzielnie wykonanych zadań zgodnie z programem zajęć

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_W01
Student zna czynniki determinujące stan środowiska z uwzglednieniem oddziaływania produkcji rolnej i interakcji pomiędzy tymi czynnikami. Zna aspekty prawne zwiazane z problematyką przedmiotu. Zna metody stosowane w opracowywaniu koncepyjnego systemu zarządzania środowiskiem.
ZBJZ_1A_W03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_U01
Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu.
ZBJZ_1A_U08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_K01
Student potrafi współpracować w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska wynikających z dzałalności człowieka oraz możliwości jogo ochrony. Rozumię potrzebę ciągłego kształcenia.
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K02, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_W01
Student zna czynniki determinujące stan środowiska z uwzglednieniem oddziaływania produkcji rolnej i interakcji pomiędzy tymi czynnikami. Zna aspekty prawne zwiazane z problematyką przedmiotu. Zna metody stosowane w opracowywaniu koncepyjnego systemu zarządzania środowiskiem.
2,0
3,0Student opanował 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_U01
Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu.
2,0
3,0Student potrafi poprawnie zastosować wiedzę teoretyczną na poziomie 50% maksymalnych wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO9-18_K01
Student potrafi współpracować w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska wynikających z dzałalności człowieka oraz możliwości jogo ochrony. Rozumię potrzebę ciągłego kształcenia.
2,0
3,0Student ma świadomość konsekwencji dla środowiska wynikających z działalności człowieka. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Brodzińska K., Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego, Zaeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, SGGW Warszawa, 2010, Tom 10 (XXV), Zeszyt 2
  2. Kocik L., Między przyrodą, zagrodą i społęczeństwem. Społeczno-kultutrowe problemy ekologii wszi i rolnictwa, Wydawnictwo UJ, Kraków, 2000
  3. Kowalska A., Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym, DIFIN, Warszawa, 2010
  4. Paryjczak T., Promowanie zrónoważonego rozwoju przez zieloną chemię, Problemy Ekorozwoju, 2008, vol. 3, No. 1, str. 45-51
  5. Tanchoux N., Leitner W., Handbook of Green Chemistry and Technology, Blackwell, Oxford, 2002
  6. Kowal A., Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa-Wrocław, 1996

Literatura dodatkowa

  1. Moulder M.H.V., Basic Principles of Membrane Technology, Kluwer Academic, Amsterdam, 1991

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności7
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.8
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności5
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności5
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem3
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Praca samodzielna nad przygotowaniem koncepcji10
A-A-3Przygotowanie do kolokwium5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu25
A-W-3Przygotowanie do kolokwium zaliczającego20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO9-18_W01Student zna czynniki determinujące stan środowiska z uwzglednieniem oddziaływania produkcji rolnej i interakcji pomiędzy tymi czynnikami. Zna aspekty prawne zwiazane z problematyką przedmiotu. Zna metody stosowane w opracowywaniu koncepyjnego systemu zarządzania środowiskiem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W03Ma podstawową wiedzę z zakresu roli i różnorodności biologicznej środowiska, w tym charaktrystyki surowców przetwarzanych na cele spożywcze, oraz wzajemnych relacji przetwórstwa spozywczego i środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem.
Treści programoweT-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace - wykład informacyjny z elementami pogadanki; zastosowanie projektora multimedialnego
M-2Metody weryfikujące - ocena referatu, ocena z kolokwium
M-3Obserwacja pracy w grupie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podumowujące wykłady
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymagana w ramach ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO9-18_U01Student potrafi zidentyfikować i scharakteryzować oddzaiływania środowiskowe zwiazane z produkcją żywności. Potrafi wykonać koncepcyjne opracowania związane z realizowanycmi rtreściami programowymi przedmiotu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U08Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem.
Treści programoweT-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace - wykład informacyjny z elementami pogadanki; zastosowanie projektora multimedialnego
M-2Metody weryfikujące - ocena referatu, ocena z kolokwium
M-3Obserwacja pracy w grupie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne podumowujące wykłady
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium podsumowujące wiedzę teoretyczną wymagana w ramach ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
S-4Ocena podsumowująca: Ocena z samodzielnie wykonanych zadań zgodnie z programem zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi poprawnie zastosować wiedzę teoretyczną na poziomie 50% maksymalnych wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO9-18_K01Student potrafi współpracować w grupie, ma świadomość zagrożeń dla środowiska wynikających z dzałalności człowieka oraz możliwości jogo ochrony. Rozumię potrzebę ciągłego kształcenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
ZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problematyką interakcji pomiędzy środowiskiem a przemysłem spożywczym z aspektami zarządzania środwiskiem.
Treści programoweT-W-1Identyfikacja i charakterystyka oddziaływań środowiskowych związanych z produkcją żywności
T-W-2Metody zmniejszania uciążliwości środowiskowej procesów produkcji żywności
T-W-3Rozwiązania systemowe w zarządzaniu środowiskiem
T-W-4Wybrane aspekty prawne zgodne z profilem przedmiotu
T-A-1Opracowanie koncepcji rozwiązania systemowego w zarządzaniu środowiskiem dla wybranego działu produkcji żywności
T-A-2Opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu z uwzglednieniem aspektów prawnych i ekologicznych, w tym usuwania i utylizacji odpadów.
Metody nauczaniaM-3Obserwacja pracy w grupie
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Obserwacja ciągła studenta i motywowanie do przyjmowania właściwych postaw społecznych i personalnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konsekwencji dla środowiska wynikających z działalności człowieka. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0