Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 20 1,00,50zaliczenie
wykładyW4 10 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Kultury starterowe jako podstawa kontrolowanych procesów biotechnologicznych6
T-L-3Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów4
T-L-4Modele prognostyczne2
T-L-5Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową4
T-L-6Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych4
T-L-7Charakterystyka i metody pozyskiwania wybranych dodatków do żywności pochodzenia mikrobiologicznego10
T-L-8Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
T-L-9Techniczne wykorzystanie drożdży6
T-L-10Techniczne wykorzystanie grzybów pleśniowych4
48
wykłady
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej2
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów2
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Quorum sensing2
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji4
T-W-10Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach48
A-L-2Samodzielny przegląd literatury obejmującej bierzące zagadnienia15
A-L-3Opracowanie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń20
A-L-4Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego22
A-L-5Konsultacje z prowadzącym zajęcia15
120
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Samodzielne przygotowanie do egzaminu10
A-W-3Konsultacje z prowadącym zajęcia10
A-W-4Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaizjz_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
TZiZu_2A_W14, TZiZu_2A_W05, TZiZu_2A_W11C-1T-W-11, T-W-7, T-W-4, T-W-12, T-W-2, T-W-1, T-W-6, T-W-3, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaizjz_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
TZiZu_2A_U06, TZiZu_2A_U16, TZiZu_2A_U15C-1T-W-11, T-W-7, T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-W-9, T-W-6, T-W-3, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaizjz_K01
Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
TZiZu_2A_K01, TZiZu_2A_K02, TZiZu_2A_K03, TZiZu_2A_K04C-1T-W-11, T-W-7, T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-W-9, T-W-6, T-W-3, T-W-5M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaizjz_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaizjz_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaizjz_K01
Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności wykorzytania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu oraz konieczności propagowania posiadej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
  2. Drewniak E, Mikrobiologia żywności, PWN, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Kultury starterowe jako podstawa kontrolowanych procesów biotechnologicznych6
T-L-3Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów4
T-L-4Modele prognostyczne2
T-L-5Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową4
T-L-6Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych4
T-L-7Charakterystyka i metody pozyskiwania wybranych dodatków do żywności pochodzenia mikrobiologicznego10
T-L-8Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
T-L-9Techniczne wykorzystanie drożdży6
T-L-10Techniczne wykorzystanie grzybów pleśniowych4
48

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej2
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów2
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Quorum sensing2
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji4
T-W-10Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach48
A-L-2Samodzielny przegląd literatury obejmującej bierzące zagadnienia15
A-L-3Opracowanie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń20
A-L-4Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego22
A-L-5Konsultacje z prowadzącym zajęcia15
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Samodzielne przygotowanie do egzaminu10
A-W-3Konsultacje z prowadącym zajęcia10
A-W-4Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_Gr1-8oaizjz_W01Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_W14Ma pogłębioną wiedzę na temat efektów technologicznych wykorzystania kultur starterowych w przetwórstwie spożywczym.
TZiZu_2A_W05Posiada poszerzoną wiedzę na temat procesów mikrobiologicznych prowadzących do uzyskania określonego produktu spożywczego oraz metod badawczych stosowanych do monitorowania tych procesów.
TZiZu_2A_W11Ma poszerzoną wiedzę na temat technologii żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego ze szczególnym uwzględnieniem nowych metod przetwarzania.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-12Krzywa wzrostu drobnoustrojów
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_Gr1-8oaizjz_U01Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_U06Potrafi określić wpływ procesów mikrobiologicznych na poprawność przetwarzania surowca, potrafi zbadać związek pomiędzy warunkami produkcji a zagrożeniami mikrobiologicznymi.
TZiZu_2A_U16Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, przetwarzaniem a jakością uzyskanych produktów spożywczych uwzględniając aspekty systemowe i pozatechniczne.
TZiZu_2A_U15Potrafi zastosować w praktyce nowe metody uszlachetniania produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_Gr1-8oaizjz_K01Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZu_2A_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TZiZu_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
TZiZu_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
TZiZu_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-11Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-4Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-2Bakterie fermentacji mlekowej
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-9Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji
T-W-6Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-5Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności wykorzytania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu oraz konieczności propagowania posiadej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0