Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)
Sylabus przedmiotu Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców, warzyw i ziół:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców, warzyw i ziół | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy produkcji ogrodniczej, biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie gatunków owoców , warzyw i ziół o szczególnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych |
C-2 | Charakterystyka związków odżywczych i biologicznie czynnych występujących w płodach ogrodniczych |
C-3 | Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, uwzględniających w codziennej diecie owoce, warzywa, zioła i przyprawy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Owoce , warzywa i zioła w codziennej diecie, ich miejsce w piramidzie żywienia i zastosowanie kulinarne w różnych kulturach. | 9 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wartość odżywcza owoców, warzyw i ziół, ich właściwości dietetyczne wynikające z zawartości w związków biologicznie czynnych. | 7 |
T-W-2 | Biologia i wykorzystanie kulinarne mniej znanych owoców, warzyw i ziół i przypraw. | 2 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w ćwiczeniach | 9 |
A-A-2 | Przygotowanie prezentacji | 10 |
A-A-3 | Wykonanie badań ankietowych | 11 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 9 |
A-W-2 | Studiowanie literatury i przygotowanie do zaliczenia wykładów | 16 |
A-W-3 | Konsultacje | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Metody aktywizujące - ankieta, dyskusja |
M-3 | Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film, materiał roślinny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawozdanie pisemne z wyników badań ankietowych |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-2_W01 Student posiada wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujących w owocach, warzywach i ziołach. | UWW_1A_W14, UWW_1A_W13, UWW_1A_W01 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-A-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-2_U01 Student potrafi wykorzystać różne gatunki owoców, warzyw, ziół i przypraw w swojej codziennej diecie. | UWW_1A_U03, UWW_1A_U13, UWW_1A_U18, UWW_1A_U12 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-2_K01 student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych zwiazanych z oceną własciwości dietetycznych i leczniczych owoców, warzyw i ziół | UWW_1A_K02 | — | — | C-1, C-2, C-3 | — | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-2 |
UWW_1A_O10-2_K02 student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych zwiazanych z oceną własciwości dietetycznych i leczniczych | UWW_1A_K02 | — | — | C-1, C-2, C-3 | — | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-2_W01 Student posiada wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujących w owocach, warzywach i ziołach. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujących w owocach, warzywach i ziołach. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-2_U01 Student potrafi wykorzystać różne gatunki owoców, warzyw, ziół i przypraw w swojej codziennej diecie. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi wykorzystać różne gatunki owoców, warzyw, ziół i przypraw w swojej codziennej diecie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-2_K02 student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiazywaniu problemów poznawczych i praktycznych zwiazanych z oceną własciwości dietetycznych i leczniczych | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje zainteresowanie literaturą podstawową. Poszukuje w niej możliwości rozwiązania problemów i przygotowuje proste zadania nt. właściwośći dietetycznych i leczniczych owoców i warzyw. Bierze udział w dyskusji. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość spożywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw., PZWL, W-wa, 2012
- Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia., Galaktyka Sp. z o.o., 2013
- Aszkiewicz E., Warzywa źródło witamin., PWRiL, Poznań, 2002
Literatura dodatkowa
- Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności., PZWL, W-wa, 2005
- Wilska-Jeszka J., Polifenole, glukozynolany i inne związki prozdrowotne i antyżywieniowe. Chemia żywności t. 1. Składniki żywności. (red. Z Sikorski), Wyd. Nauk-Tech., W-wa, 2007