Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)
Sylabus przedmiotu Szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach owoców:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach owoców | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowa wiedza z zakresu botaniki i zoologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu rozpoznawania oraz szkodliwości najważniejszych patogenów i szkodników owoców występujących w pomieszczeniach i magazynach ze wskazaniem metod ich zwlaczania |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Choroby pochodzenia bakteryjnego na przechowywanych owocach (objawy, warunki rozprzestrzeniania i możliwości zapobiegania) | 1 |
T-A-2 | Patogeny grzybowe na owocach w przechowalniach i magazynach (warunki ich występowania i rozprzestrzeniania, możliwosci zapobiegania) | 3 |
T-A-3 | Przegląd i rozpoznawanie najważniejszych szkodników owoców występujących w magazynach i przechowalniach | 3 |
T-A-4 | Wykrywanie szkodników owoców w w pomieszczeniach i na produktach. | 2 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Objawy chorób pochodzenia grzybowego i bakteryjnego na owocach i wpływ warunków przechowywania na ich występowanie | 2 |
T-W-2 | Warunki sprzyjające rozprzestrzenianiu się chorób pochodzenia bakteryjnego i grzybowego owoców w magazynach i przechowalniach | 1 |
T-W-3 | Sposoby zapobiegania i/lub zwalczania najważniejszych patogenów owoców w magazynach i przechowalniach | 2 |
T-W-4 | Biologia i ekologia szkodników owoców w magazynach i przechowalniach. Znaczenie gospodarcze szkodników magazynowych. | 2 |
T-W-5 | Profilaktyka i metody zwalczania szkodników owoców w magazynach i przechowalniach. | 2 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | zapoznanie z zalecaną literaturą przedmiotową | 3 |
A-A-3 | udział w konsultacjach | 6 |
A-A-4 | przygotowanie do zaliczenia wiedzy z ćwiczeń | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | udział w konsultacjach | 5 |
A-W-3 | zapoznanie z zalecaną literaturą | 4 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia wiedzy z wykładów | 6 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | dyskusja tematyczna |
M-4 | pokaz |
M-5 | ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z przedmiotu |
S-2 | Ocena formująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: aprobata |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O09-2_W01 student potrafi scharakteryzować najważniejsze patogeny i szkodniki wystepujące na owocach w magazynach i przechowalniach oraz zna metody zapobiegania i zwalczania tych agrofagów | UWW_1A_W10, UWW_1A_W12 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O09-2_U01 student potrafi wykrywać i diagnozować patogeny i szkodniki owoców w magazynach i przechowaniach oraz wskazać najskuteczniejsze metody ich zwalczania | UWW_1A_U04, UWW_1A_U08 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-3, M-4, M-5 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O09-2_K01 rozumie potrzebę ustawicznego dokształcania się w celu prawidłowego rozstrzygania dylematów zawodowych związanych z pojawem agrofagów w magazynach i przechowalniach i jest przygotowany do pracy w instytucjach zajmujących się monitoringiem stanu zdrowotności roślin, dzięki czemu w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje dotyczące stosowania pestycydów | UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K03, UWW_1A_K05 | — | — | — | — | — | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O09-2_W01 student potrafi scharakteryzować najważniejsze patogeny i szkodniki wystepujące na owocach w magazynach i przechowalniach oraz zna metody zapobiegania i zwalczania tych agrofagów | 2,0 | |
3,0 | student charakteryzuje najważniesze grupy szkodników i patogeny owoców w magazynach i przechowaniach. Opisuje metody ochrony produktów przechowalnianych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O09-2_U01 student potrafi wykrywać i diagnozować patogeny i szkodniki owoców w magazynach i przechowaniach oraz wskazać najskuteczniejsze metody ich zwalczania | 2,0 | |
3,0 | student zna i rozpoznaje najważniejsze patogeny i szkodniki owoców w przechowalniach i magazynach oraz potrafi wymienić metody zwlaczania tych agrofagów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Marcinkowska J., Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patoglogii roślin, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, 2003
- Marcinkowska J., Oznaczanie rodzajów grzybów sensu lato ważnych w fitopatologii, PWRiL, Warszawa, 2012
- Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia Tom 2., PWRiL, Warszawa, 2011
- Nawrot J., Owady - szkodniki magazynowe, Wyd. Themar, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1., PWRiL, Warszawa, 2010
- Gołebiowska Z., Nawrot J., Szkodniki magazynowe, PWRiL, Poznań, 1976
- Nawrot J., Klucz do rozpoznawania stadiów larwalnych szkodników magazynowych, Wyd. Themar, Warszawa, 2003