Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)

Sylabus przedmiotu Historia i regiony produkcji wina:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Historia i regiony produkcji wina
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 6 1,00,49zaliczenie
wykładyW7 3 1,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy geografii, wiedza o wymagaich klimatyczno-glebowych winorośli, znajomość zasad uprawy winorośli, wiedza o odmianach winorośli

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studenta z historią winiarstwa oraz znaczeniem wuinorośli w kulturze i tradycji
C-2zapoznanie studenta z najważniejszymi regionami winiarskimi na świecie oraz w Polsce

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Najważniejsze regiony winiarskie Francji (Alzacja, Beaujolais, Bordeaux, Burgundia, Szampania, Jura, Sabaudia i Bugey, Langwedocja i Roussillon, Prowansja i Korsyka, Południowy Zachód, Dolina Loary, Dolina Rodanu)2
T-A-2Najważniejsze regiony winiarskie Hiszpanii, Włoch i Portugalii1
T-A-3Ważne regiony winiarskie pozostałych krajów europejskich1
T-A-4Najważniejsze regiony winiarskie na innych kontynentach (USA i Kanada, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia i Afryka Południowa)1
T-A-5Regiony winiarskie w Polsce1
6
wykłady
T-W-1Historia winorośli i wina1
T-W-2Znaczenie wina w kulturze, tradycji i religii1
T-W-3Tradycje winiarskie w Polsce1
3

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2konsultacje6
A-A-3studiowanie literatury przedmiotu12
A-A-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach3
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu16
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu11
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podajace wykład informacyjny
M-2Metody problemowe - wykład problemowy
M-3Metody eksponujące - film, pokaz multimedialny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: ocena podsumuwująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C34_W01
student ma wiedzę o historii winiarstwa oraz znaczeniu winorośli w tradycji i kulturze, zna najważniejsze regiony winiarskie
UWW_1A_W03, UWW_1A_W19C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C34_U01
student ma umiejętność oceny znaczenia najważniejszych odmian winorośli w historii winiarstwa na świecie
UWW_1A_U03, UWW_1A_U13C-1, C-2T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2, M-3S-2
UWW_1A_C34_U02
student ma umiejętność oceny znaczenia winorośli w kulturze i tradycji
UWW_1A_U17C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C34_K01
Student jest świadomy konieczności samodoskonalenia zawodowego i znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
UWW_1A_K02C-1, C-2T-A-1, T-W-1, T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-W-2, T-A-2, T-W-3M-1, M-3, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C34_W01
student ma wiedzę o historii winiarstwa oraz znaczeniu winorośli w tradycji i kulturze, zna najważniejsze regiony winiarskie
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym opanował wiedzę z zakresu historii winiarstwa, znaczenia winorośli w kulturze i tradycji, poznał podstawowe regiony winiarskie
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C34_U01
student ma umiejętność oceny znaczenia najważniejszych odmian winorośli w historii winiarstwa na świecie
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym posiadł umiejętność oceny znaczenia najważniejszych odmian winorośli w historii winiarstwa na świecie
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C34_U02
student ma umiejętność oceny znaczenia winorośli w kulturze i tradycji
2,0
3,0student w stopniu dostatecznymposiadł umiejętność oceny znaczenia winorośli e kulturze i tradycji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C34_K01
Student jest świadomy konieczności samodoskonalenia zawodowego i znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
2,0
3,0Student ma dostateczną świadomość konieczności samodoskonalenia zawodowego i znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Girard-Lagorce Sylvie, Wyjątkowe wina - największe wina świata, Wydawnictwo Olesiejuk, 2014
  2. Collombet Francois, Paireault Jean-Paul, Wina Świata, Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, 2001
  3. Zienkiewicz Richard, Sztuka wina, Almapress, Warszawa, 1996
  4. Carmenere Claude, Madevon Daniele, Madewon Pascal, Wina - wszystko co chciałbyś wiedzieć o produkcji, gatunkach i ich geografii, International Publishing Service Sp. z o.o., Warszawa, 1999
  5. Wawro Ewa, Winnice w Polsce, Multico, 2015
  6. Pitte Jean-Robert, Wino i boskość, PAX, 2008
  7. Melgar Luis Tomás, Encyklopedia wina: najlepsze gatunki, porady i opisy, regiony winiarskie, Buchmann, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Fasbender Wolfgang, Wina mozelskie, Wiedza i Życie, 2002
  2. Mathas Jurgen, Wina chilijskie, Wiedza i Życie, 2001
  3. Vaterlaus Thomas, Wina kalifornijskie, Wiedza i Życie, 2001
  4. Vaterlaus Thomas, Wina burgundzkie, Wiedza i Życie, 2001
  5. Bichsel Rolf, Wina z Bordeaux, Wiedza i Życie, 2000
  6. Kriesi Rolf, Wina toskańskie, Wiedza i Życie, 2001
  7. Baeza Concha, Wina Hiszpanii, Wydawnictwo Ksiązkowe Twój Styl, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Najważniejsze regiony winiarskie Francji (Alzacja, Beaujolais, Bordeaux, Burgundia, Szampania, Jura, Sabaudia i Bugey, Langwedocja i Roussillon, Prowansja i Korsyka, Południowy Zachód, Dolina Loary, Dolina Rodanu)2
T-A-2Najważniejsze regiony winiarskie Hiszpanii, Włoch i Portugalii1
T-A-3Ważne regiony winiarskie pozostałych krajów europejskich1
T-A-4Najważniejsze regiony winiarskie na innych kontynentach (USA i Kanada, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia i Afryka Południowa)1
T-A-5Regiony winiarskie w Polsce1
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia winorośli i wina1
T-W-2Znaczenie wina w kulturze, tradycji i religii1
T-W-3Tradycje winiarskie w Polsce1
3

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2konsultacje6
A-A-3studiowanie literatury przedmiotu12
A-A-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach3
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu16
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu11
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C34_W01student ma wiedzę o historii winiarstwa oraz znaczeniu winorośli w tradycji i kulturze, zna najważniejsze regiony winiarskie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W03student ma wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
UWW_1A_W19student ma wiedzę dotyczącą znaczenia winorośli i wina w gospodarce, kulturze, tradycji i historii
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z historią winiarstwa oraz znaczeniem wuinorośli w kulturze i tradycji
C-2zapoznanie studenta z najważniejszymi regionami winiarskimi na świecie oraz w Polsce
Treści programoweT-W-1Historia winorośli i wina
T-W-2Znaczenie wina w kulturze, tradycji i religii
T-W-3Tradycje winiarskie w Polsce
T-A-1Najważniejsze regiony winiarskie Francji (Alzacja, Beaujolais, Bordeaux, Burgundia, Szampania, Jura, Sabaudia i Bugey, Langwedocja i Roussillon, Prowansja i Korsyka, Południowy Zachód, Dolina Loary, Dolina Rodanu)
T-A-2Najważniejsze regiony winiarskie Hiszpanii, Włoch i Portugalii
T-A-3Ważne regiony winiarskie pozostałych krajów europejskich
T-A-4Najważniejsze regiony winiarskie na innych kontynentach (USA i Kanada, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia i Afryka Południowa)
T-A-5Regiony winiarskie w Polsce
Metody nauczaniaM-1Metody podajace wykład informacyjny
M-2Metody problemowe - wykład problemowy
M-3Metody eksponujące - film, pokaz multimedialny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumuwująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym opanował wiedzę z zakresu historii winiarstwa, znaczenia winorośli w kulturze i tradycji, poznał podstawowe regiony winiarskie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C34_U01student ma umiejętność oceny znaczenia najważniejszych odmian winorośli w historii winiarstwa na świecie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z historią winiarstwa oraz znaczeniem wuinorośli w kulturze i tradycji
C-2zapoznanie studenta z najważniejszymi regionami winiarskimi na świecie oraz w Polsce
Treści programoweT-W-1Historia winorośli i wina
T-W-3Tradycje winiarskie w Polsce
T-A-1Najważniejsze regiony winiarskie Francji (Alzacja, Beaujolais, Bordeaux, Burgundia, Szampania, Jura, Sabaudia i Bugey, Langwedocja i Roussillon, Prowansja i Korsyka, Południowy Zachód, Dolina Loary, Dolina Rodanu)
T-A-2Najważniejsze regiony winiarskie Hiszpanii, Włoch i Portugalii
T-A-3Ważne regiony winiarskie pozostałych krajów europejskich
T-A-4Najważniejsze regiony winiarskie na innych kontynentach (USA i Kanada, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia i Afryka Południowa)
T-A-5Regiony winiarskie w Polsce
Metody nauczaniaM-1Metody podajace wykład informacyjny
M-2Metody problemowe - wykład problemowy
M-3Metody eksponujące - film, pokaz multimedialny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumuwująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym posiadł umiejętność oceny znaczenia najważniejszych odmian winorośli w historii winiarstwa na świecie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C34_U02student ma umiejętność oceny znaczenia winorośli w kulturze i tradycji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U17student posiada umiejętność oceny znaczenia w życiu człowieka zagadnień wynikających z nauk humanistycznych i społecznych
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z historią winiarstwa oraz znaczeniem wuinorośli w kulturze i tradycji
Treści programoweT-W-1Historia winorośli i wina
T-W-2Znaczenie wina w kulturze, tradycji i religii
T-W-3Tradycje winiarskie w Polsce
Metody nauczaniaM-1Metody podajace wykład informacyjny
M-2Metody problemowe - wykład problemowy
M-3Metody eksponujące - film, pokaz multimedialny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumuwująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznymposiadł umiejętność oceny znaczenia winorośli e kulturze i tradycji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C34_K01Student jest świadomy konieczności samodoskonalenia zawodowego i znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z historią winiarstwa oraz znaczeniem wuinorośli w kulturze i tradycji
C-2zapoznanie studenta z najważniejszymi regionami winiarskimi na świecie oraz w Polsce
Treści programoweT-A-1Najważniejsze regiony winiarskie Francji (Alzacja, Beaujolais, Bordeaux, Burgundia, Szampania, Jura, Sabaudia i Bugey, Langwedocja i Roussillon, Prowansja i Korsyka, Południowy Zachód, Dolina Loary, Dolina Rodanu)
T-W-1Historia winorośli i wina
T-A-4Najważniejsze regiony winiarskie na innych kontynentach (USA i Kanada, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia i Afryka Południowa)
T-A-3Ważne regiony winiarskie pozostałych krajów europejskich
T-A-5Regiony winiarskie w Polsce
T-W-2Znaczenie wina w kulturze, tradycji i religii
T-A-2Najważniejsze regiony winiarskie Hiszpanii, Włoch i Portugalii
T-W-3Tradycje winiarskie w Polsce
Metody nauczaniaM-1Metody podajace wykład informacyjny
M-3Metody eksponujące - film, pokaz multimedialny
M-2Metody problemowe - wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena podsumuwująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma dostateczną świadomość konieczności samodoskonalenia zawodowego i znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
3,5
4,0
4,5
5,0