Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)

Sylabus przedmiotu Uprawa winorośli 2:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uprawa winorośli 2
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 2 0,70,20zaliczenie
wykładyW5 6 1,00,50egzamin
ćwiczenia audytoryjneA5 4 0,80,20zaliczenie
zajęcia terenoweT5 6 0,50,10zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin, znajomość regulacji procesów życiowych roślin, znajomość patogenów występujących na roślinach, wiedza o właściwościach fizykochemicznych gleb, żywieniu roślin, znajomość podstaw ogrodnictwa, znajomość odmian winorośli

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy winorośli
C-2zapoznanie z zabiegami pielęgnacyjnymi wykonywanymi w winnicach
C-3zapoznanie z nowoczesnymi technologiami uprawy winorośli

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Cięcie winorośli. Cięcie specjalne. Ochrona winnic przed ptakami, gradem i mrozem.4
4
laboratoria
T-L-1ocena laboratoryjna owoców, modele plantacji winorośli2
2
zajęcia terenowe
T-T-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe w winnicy, cięcie winorośli6
6
wykłady
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe 2. Technologie produkcji towarowej 2. Wyznaczanie terminu zbioru oraz zbiór owoców. Podstawy organizacji pracy w winnicy.6
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach4
A-A-2konsultacje3
A-A-3studiowanie literatury przedmiotu9
A-A-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu8
24
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach2
A-L-2przygotowanie do zajęć8
A-L-3studiowanie literatury przedmiotu11
21
zajęcia terenowe
A-T-1uczestnictwo w zajęciach6
A-T-2przygotowanie do zajęć terenowych4
A-T-3studiowanie literatury przedmiotu5
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2konsultacje5
A-W-3studiowanie literatury przedmiotu12
A-W-4przygotowanie do egzaminu7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C24_W01
student ma wiedzę na temat pielęgnacji i nowoczesnych technologii uprawy winorośli, zbioru owoców oraz podstaw organizacji pracy w winnicy
UWW_1A_W09, UWW_1A_W12, UWW_1A_W13, UWW_1A_W14, UWW_1A_W15, UWW_1A_W16C-1, C-2, C-3T-A-1, T-L-1, T-T-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C24_U01
student posiada umiejętność zastosowania nowoczesnych technologii uprawy winorośli oraz zaplanowania i zorganizowania pracy w winnicy
UWW_1A_U02, UWW_1A_U03, UWW_1A_U04, UWW_1A_U05, UWW_1A_U06, UWW_1A_U08, UWW_1A_U09, UWW_1A_U10, UWW_1A_U13C-1, C-2, C-3T-A-1, T-L-1, T-T-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C24_K01
student ma świadomość odpowiedniego wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z prowadzeniem winnicy
UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K03, UWW_1A_K04, UWW_1A_K05C-1, C-2, C-3T-A-1, T-L-1, T-T-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C24_W01
student ma wiedzę na temat pielęgnacji i nowoczesnych technologii uprawy winorośli, zbioru owoców oraz podstaw organizacji pracy w winnicy
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat pielęgnacji i nowoczesnych technologii uprawy winorośli, zbioru owoców oraz podstaw organizacji pracy w winnicy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C24_U01
student posiada umiejętność zastosowania nowoczesnych technologii uprawy winorośli oraz zaplanowania i zorganizowania pracy w winnicy
2,0
3,0student w stopniu podstawowym posiadł umiejętność zastosowania nowoczesnych technologii uprawy winorośli oraz zaplanowania i zorganizowania pracy w winnicy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C24_K01
student ma świadomość odpowiedniego wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z prowadzeniem winnicy
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z prowadzeniem winnicy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Myśliwiec R., Uprawa winorośli, PWRiL, Warszawa, 2013
  2. Lisek J., Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej, Hortpress, 2013
  3. Myśliwiec R., Winorośl, Wydawnictwo działkowiec, Warszawa, 2007
  4. Angelov L., Kemilev S., Chełpiński P., Ochmian I., Stalev B., Dintchev I., Ivanov V., Uprawa winorośli i winiarstwo, Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie, Szczecin, 2016

Literatura dodatkowa

  1. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Cięcie winorośli. Cięcie specjalne. Ochrona winnic przed ptakami, gradem i mrozem.4
4

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1ocena laboratoryjna owoców, modele plantacji winorośli2
2

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe w winnicy, cięcie winorośli6
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe 2. Technologie produkcji towarowej 2. Wyznaczanie terminu zbioru oraz zbiór owoców. Podstawy organizacji pracy w winnicy.6
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach4
A-A-2konsultacje3
A-A-3studiowanie literatury przedmiotu9
A-A-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu8
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach2
A-L-2przygotowanie do zajęć8
A-L-3studiowanie literatury przedmiotu11
21
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1uczestnictwo w zajęciach6
A-T-2przygotowanie do zajęć terenowych4
A-T-3studiowanie literatury przedmiotu5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2konsultacje5
A-W-3studiowanie literatury przedmiotu12
A-W-4przygotowanie do egzaminu7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C24_W01student ma wiedzę na temat pielęgnacji i nowoczesnych technologii uprawy winorośli, zbioru owoców oraz podstaw organizacji pracy w winnicy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W09student ma wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych, wpływu nawożenia organicznego i mineralnego na glebę i środowisko naturalne
UWW_1A_W12student ma uporządkowaną wiedzę niezbędną do ochrony winorośli i innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_W13student posiada wiedzę z zakresu metod i technologii produkcji ogrodniczej i rolniczej zapewniających uzyskanie plonów wysokiej jakości
UWW_1A_W14student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych
UWW_1A_W15student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii uprawy winorośli
UWW_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji winogron i win
Cel przedmiotuC-1zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy winorośli
C-2zapoznanie z zabiegami pielęgnacyjnymi wykonywanymi w winnicach
C-3zapoznanie z nowoczesnymi technologiami uprawy winorośli
Treści programoweT-A-1Cięcie winorośli. Cięcie specjalne. Ochrona winnic przed ptakami, gradem i mrozem.
T-L-1ocena laboratoryjna owoców, modele plantacji winorośli
T-T-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe w winnicy, cięcie winorośli
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe 2. Technologie produkcji towarowej 2. Wyznaczanie terminu zbioru oraz zbiór owoców. Podstawy organizacji pracy w winnicy.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat pielęgnacji i nowoczesnych technologii uprawy winorośli, zbioru owoców oraz podstaw organizacji pracy w winnicy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C24_U01student posiada umiejętność zastosowania nowoczesnych technologii uprawy winorośli oraz zaplanowania i zorganizowania pracy w winnicy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U02student ma umiejętność rozpoznawania i charakterystyki głównych typów gleb
UWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U04student ma umiejętność określania biotycznych i abiotycznych zagrożeń dla upraw ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, potrafi stosować metody służące przeciwdziałaniu i zwalczaniu potencjalnych zagrożeń
UWW_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
UWW_1A_U06student potrafi zdiagnozować zasobność gleb, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U08student posiada umiejętność zaplanowania i wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winnic
UWW_1A_U09student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
UWW_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego i winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
UWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską
Cel przedmiotuC-1zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy winorośli
C-2zapoznanie z zabiegami pielęgnacyjnymi wykonywanymi w winnicach
C-3zapoznanie z nowoczesnymi technologiami uprawy winorośli
Treści programoweT-A-1Cięcie winorośli. Cięcie specjalne. Ochrona winnic przed ptakami, gradem i mrozem.
T-L-1ocena laboratoryjna owoców, modele plantacji winorośli
T-T-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe w winnicy, cięcie winorośli
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe 2. Technologie produkcji towarowej 2. Wyznaczanie terminu zbioru oraz zbiór owoców. Podstawy organizacji pracy w winnicy.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu podstawowym posiadł umiejętność zastosowania nowoczesnych technologii uprawy winorośli oraz zaplanowania i zorganizowania pracy w winnicy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C24_K01student ma świadomość odpowiedniego wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z prowadzeniem winnicy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K01Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów
UWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
UWW_1A_K03Student ma świadomość potrzeby włączania się do działań społecznych na rzecz ochrony środowiska
UWW_1A_K04Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
UWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy winorośli
C-2zapoznanie z zabiegami pielęgnacyjnymi wykonywanymi w winnicach
C-3zapoznanie z nowoczesnymi technologiami uprawy winorośli
Treści programoweT-A-1Cięcie winorośli. Cięcie specjalne. Ochrona winnic przed ptakami, gradem i mrozem.
T-L-1ocena laboratoryjna owoców, modele plantacji winorośli
T-T-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe w winnicy, cięcie winorośli
T-W-1Zabiegi pielęgnacyjne i uprawowe 2. Technologie produkcji towarowej 2. Wyznaczanie terminu zbioru oraz zbiór owoców. Podstawy organizacji pracy w winnicy.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z prowadzeniem winnicy
3,5
4,0
4,5
5,0