Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)

Sylabus przedmiotu Szkółkarstwo winorośli i innych roślin ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Szkółkarstwo winorośli i innych roślin ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 18 2,00,51zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 12 1,00,25zaliczenie
laboratoriaL3 6 1,00,24zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu uprawy winorośli, sadownictwa i botaniki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu organizacji szkółki.
C-2Przekazanie wiedzy z zakresu metod rozmnażania winorośli i roślin sadowniczych.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
C-4Przekazanie wiedzy z zakresu stosowanych podkładek.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.6
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.6
12
laboratoria
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.6
6
wykłady
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.2
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.4
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.7
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.5
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2wypełnienie książki szkółkarskiej9
A-A-3zapoznanie z obowiązującymi normami9
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2samodzielne doskonalenie umiejętności szczepienia i okulizacji14
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2przygotowanie do zaliczenia17
A-W-3konsultacje5
A-W-4studiowanie literatury przedmiotu20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Samodzielna lub zespołowa praca- wykonanie sadzonek i ich ukorzenienie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: dyskusje

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C12_W01
Ma wiedzę na temat założenia i prowadzenia szkółki.
UWW_1A_W13, UWW_1A_W14, UWW_1A_W15C-1, C-3T-W-1M-1S-1
UWW_1A_C12_W02
Ma wiedzę na temat produkcji drzew i krzewów z nasion oraz metodami wegetatywnymi oraz poprzez szczepienie i okulizację
UWW_1A_W13, UWW_1A_W15C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1
UWW_1A_C12_W03
Ma wiedzę na temat stosowanych podkładek.
UWW_1A_W15C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C12_U01
Wykorzystuje umiejętność organizacji szkółki.
UWW_1A_U01, UWW_1A_U03, UWW_1A_U05, UWW_1A_U07, UWW_1A_U08, UWW_1A_U09, UWW_1A_U10, UWW_1A_U13, UWW_1A_U14C-1T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1
UWW_1A_C12_U02
Wykorzystuje znajomość metod rozmnażania roślin w praktyce.
UWW_1A_U03, UWW_1A_U07, UWW_1A_U09C-2T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-1, S-2
UWW_1A_C12_U03
Potrafi rozmnażać i pielęgnować drzewa i krzewy w szkółce.
UWW_1A_U03, UWW_1A_U05, UWW_1A_U06, UWW_1A_U07, UWW_1A_U08, UWW_1A_U09, UWW_1A_U13, UWW_1A_U14C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1, S-2
UWW_1A_C12_U04
Potrafi wyprodukować wysokiej jakości materiał szkółkarski.
UWW_1A_U03, UWW_1A_U07C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-2S-1, S-2
UWW_1A_C12_U05
Umie prowadzić dokumentację szkółkarską.
UWW_1A_U01C-1T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C12_K01
Świadomie ocenia metody rozmnażania dla poszczególnych grup roślin.
UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K04, UWW_1A_K05C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1
UWW_1A_C12_K02
Jest zorientowany w aktualnych normach branżowych.
UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K04, UWW_1A_K05C-1, C-3T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1, S-2
UWW_1A_C12_K03
Przyswoił podstawy etyki zawodowej produkcji sadowniczego materiału szkółkarskiego.
UWW_1A_K05C-1, C-3T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1, S-2
UWW_1A_C12_K04
Świadomie ocenia potrzebę dokształcania się w zakresie szkółkarstwa roślin sadowniczych.
UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K05C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C12_W01
Ma wiedzę na temat założenia i prowadzenia szkółki.
2,0
3,0student zna podstawową tematykę związaną z założeniem i prowadzeniem szkółki
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_W02
Ma wiedzę na temat produkcji drzew i krzewów z nasion oraz metodami wegetatywnymi oraz poprzez szczepienie i okulizację
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat produkcji drzew i krzewów z nasion oraz metodami wegetatywnymi
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_W03
Ma wiedzę na temat stosowanych podkładek.
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę na temat stosowania podkładek
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C12_U01
Wykorzystuje umiejętność organizacji szkółki.
2,0
3,0student ma podstawową umiejętność organizacji szkółki
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_U02
Wykorzystuje znajomość metod rozmnażania roślin w praktyce.
2,0
3,0student opanował umiejętność w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_U03
Potrafi rozmnażać i pielęgnować drzewa i krzewy w szkółce.
2,0
3,0student posiada podstawową umiejętność rozmnażania i pielęgnowania drzew i krzewów w szkółce
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_U04
Potrafi wyprodukować wysokiej jakości materiał szkółkarski.
2,0
3,0student opanował w stopniu podstawowym umiejętność wyprodukowania wysokiej jakości materiału szkółkarskiego
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_U05
Umie prowadzić dokumentację szkółkarską.
2,0
3,0student ma podstawową umiejętność prowadzenia dokumentacji szkółkarskiej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C12_K01
Świadomie ocenia metody rozmnażania dla poszczególnych grup roślin.
2,0
3,0student posiada podstawową świadomość oceny metod rozmnażania poszczególnych grup roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_K02
Jest zorientowany w aktualnych normach branżowych.
2,0
3,0student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych normach branżowych
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_K03
Przyswoił podstawy etyki zawodowej produkcji sadowniczego materiału szkółkarskiego.
2,0
3,0student przyswoił podstawy etyki zawodowej produkcji sadowniczego materiału szkółkarskiego
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C12_K04
Świadomie ocenia potrzebę dokształcania się w zakresie szkółkarstwa roślin sadowniczych.
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym ma świadomość potrzeby dokształcenia się w zakresie szkółkarstwa roślin ozdobnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Rejman A., Szkółkarstwo roślin sadowniczych, PWRiL, Warszawa, 2002
  2. Czynczyk A., Szkółkarstwo sadownicze, PWRiL, Warszawa, 1998

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.6
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.6
12

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.6
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.2
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.4
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.7
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.5
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2wypełnienie książki szkółkarskiej9
A-A-3zapoznanie z obowiązującymi normami9
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2samodzielne doskonalenie umiejętności szczepienia i okulizacji14
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2przygotowanie do zaliczenia17
A-W-3konsultacje5
A-W-4studiowanie literatury przedmiotu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_W01Ma wiedzę na temat założenia i prowadzenia szkółki.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W13student posiada wiedzę z zakresu metod i technologii produkcji ogrodniczej i rolniczej zapewniających uzyskanie plonów wysokiej jakości
UWW_1A_W14student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych
UWW_1A_W15student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii uprawy winorośli
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu organizacji szkółki.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
Treści programoweT-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna podstawową tematykę związaną z założeniem i prowadzeniem szkółki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_W02Ma wiedzę na temat produkcji drzew i krzewów z nasion oraz metodami wegetatywnymi oraz poprzez szczepienie i okulizację
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W13student posiada wiedzę z zakresu metod i technologii produkcji ogrodniczej i rolniczej zapewniających uzyskanie plonów wysokiej jakości
UWW_1A_W15student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii uprawy winorośli
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy z zakresu metod rozmnażania winorośli i roślin sadowniczych.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
C-4Przekazanie wiedzy z zakresu stosowanych podkładek.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat produkcji drzew i krzewów z nasion oraz metodami wegetatywnymi
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_W03Ma wiedzę na temat stosowanych podkładek.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W15student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii uprawy winorośli
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy z zakresu metod rozmnażania winorośli i roślin sadowniczych.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
C-4Przekazanie wiedzy z zakresu stosowanych podkładek.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę na temat stosowania podkładek
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_U01Wykorzystuje umiejętność organizacji szkółki.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U01student potrafi posługiwać się technologią informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej i winiarskiej
UWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
UWW_1A_U07student potrafi założyć i prowadzić szkółkę drzew i krzewów sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, posiada umiejętność zastosowania odpowiednich metod rozmnażania roślin ogrodniczych
UWW_1A_U08student posiada umiejętność zaplanowania i wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winnic
UWW_1A_U09student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
UWW_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego i winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
UWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską
UWW_1A_U14student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe związane z kierunkiem studiów, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu organizacji szkółki.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową umiejętność organizacji szkółki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_U02Wykorzystuje znajomość metod rozmnażania roślin w praktyce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U07student potrafi założyć i prowadzić szkółkę drzew i krzewów sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, posiada umiejętność zastosowania odpowiednich metod rozmnażania roślin ogrodniczych
UWW_1A_U09student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy z zakresu metod rozmnażania winorośli i roślin sadowniczych.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Samodzielna lub zespołowa praca- wykonanie sadzonek i ich ukorzenienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował umiejętność w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_U03Potrafi rozmnażać i pielęgnować drzewa i krzewy w szkółce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
UWW_1A_U06student potrafi zdiagnozować zasobność gleb, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U07student potrafi założyć i prowadzić szkółkę drzew i krzewów sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, posiada umiejętność zastosowania odpowiednich metod rozmnażania roślin ogrodniczych
UWW_1A_U08student posiada umiejętność zaplanowania i wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winnic
UWW_1A_U09student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
UWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską
UWW_1A_U14student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe związane z kierunkiem studiów, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu organizacji szkółki.
C-2Przekazanie wiedzy z zakresu metod rozmnażania winorośli i roślin sadowniczych.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
C-4Przekazanie wiedzy z zakresu stosowanych podkładek.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawową umiejętność rozmnażania i pielęgnowania drzew i krzewów w szkółce
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_U04Potrafi wyprodukować wysokiej jakości materiał szkółkarski.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U07student potrafi założyć i prowadzić szkółkę drzew i krzewów sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, posiada umiejętność zastosowania odpowiednich metod rozmnażania roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy z zakresu metod rozmnażania winorośli i roślin sadowniczych.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
C-4Przekazanie wiedzy z zakresu stosowanych podkładek.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-2Samodzielna lub zespołowa praca- wykonanie sadzonek i ich ukorzenienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował w stopniu podstawowym umiejętność wyprodukowania wysokiej jakości materiału szkółkarskiego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_U05Umie prowadzić dokumentację szkółkarską.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U01student potrafi posługiwać się technologią informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej i winiarskiej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu organizacji szkółki.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-2Samodzielna lub zespołowa praca- wykonanie sadzonek i ich ukorzenienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową umiejętność prowadzenia dokumentacji szkółkarskiej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_K01Świadomie ocenia metody rozmnażania dla poszczególnych grup roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K01Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów
UWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
UWW_1A_K04Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
UWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy z zakresu metod rozmnażania winorośli i roślin sadowniczych.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
C-4Przekazanie wiedzy z zakresu stosowanych podkładek.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawową świadomość oceny metod rozmnażania poszczególnych grup roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_K02Jest zorientowany w aktualnych normach branżowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K01Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów
UWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
UWW_1A_K04Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
UWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu organizacji szkółki.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych normach branżowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_K03Przyswoił podstawy etyki zawodowej produkcji sadowniczego materiału szkółkarskiego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu organizacji szkółki.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student przyswoił podstawy etyki zawodowej produkcji sadowniczego materiału szkółkarskiego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C12_K04Świadomie ocenia potrzebę dokształcania się w zakresie szkółkarstwa roślin sadowniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K01Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów
UWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
UWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu organizacji szkółki.
C-2Przekazanie wiedzy z zakresu metod rozmnażania winorośli i roślin sadowniczych.
C-3Przekazanie wiedzy dotyczącej wymagań jakościowych materiału szkółkarskiego.
C-4Przekazanie wiedzy z zakresu stosowanych podkładek.
Treści programoweT-A-1Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną i generatywną.
T-A-2Choroby i szkodniki występujące w szkółkach, progi szkodliwości, zwalczanie. Dokumentacja szkółkarska, kwalifikacja drzewek i krzewów. Terminy i technika wykopywania, sortowania oraz transport.
T-L-1Okulizacja i szczepienie-metody i terminy. Pozyskiwanie oczek i zrazów. Pielęgnacja uszlachetnionych podkładek.
T-W-1Podstawy organizacji szkółki winorośli i innych roślin sadowniczych.
T-W-2Rozmnażanie generatywne roślin sadowniczych. Produkcja sadowniczych podkładek generatywnych - znaczenie w produkcji, terminy pobierania nasion, obróbka nasion, wysiew, wymagania klimatyczne i glebowe.
T-W-3Rozmnażanie drzew i krzewów metodą wegetatywną.
T-W-4Podkładki generatywne i wegetatywne stosowane w sadownictwie.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym ma świadomość potrzeby dokształcenia się w zakresie szkółkarstwa roślin ozdobnych
3,5
4,0
4,5
5,0