Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Produkcja owoców, warzyw i ziół
Sylabus przedmiotu Warzywa i owoce tropikalne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Warzywa i owoce tropikalne | ||
Specjalność | Produkcja owoców, warzyw i ziół | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw biologii roślin, sadownictwa i warzywnictwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Znajomość biologii, znaczenia, wymagań i wartości biologicznej warzyw i owoców ze strefy tropikalnej i subtropikalnej |
C-2 | Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin dostarczających używki roślinne, sadowniczych i warzywniczych ze strefy tropikalnej i subtropikalnej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych. | 5 |
T-A-2 | Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych pochodzących ze stref tropikalnej i subtropikalnej. | 5 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce. | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw i owoców tropikalnych i subtropikalnych. | 3 |
T-W-2 | Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych. | 6 |
T-W-3 | Biologia, znaczenie gospodarcze, wartośc biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej | 6 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń. | 5 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-L-2 | Studiowanie fachowej literatury przedmiotu. | 5 |
A-L-3 | Konsultacje związane z tematyką ćwiczeń. | 2 |
A-L-4 | przygotowanie do ćwiczeń. | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Konsultacje związane z tematyką wykładów. | 5 |
A-W-3 | Studiowanie fachowej literatury przedmiotu. | 5 |
A-W-4 | Przygotowanie do sprawdzianu i zaliczenia przedmiotu. | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_D03-po_W01 Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej. | OG_2A_W10 | — | — | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-3, M-4, M-2 | S-2 |
OG_2A_D03-po_W02 Zna biologię roślin warzywnych i sadowniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze. | OG_2A_W10 | — | — | C-2, C-1 | T-W-2 | M-1, M-3, M-4, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_D03-po_U01 Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, stosując normy branżowe, jakości owocó, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych. | OG_2A_U04 | — | — | C-1 | T-L-1 | M-1, M-3, M-4, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_D03-po_K01 Potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej. | OG_2A_K06 | — | — | C-2 | T-L-1, T-A-2, T-A-1 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_D03-po_W01 Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej. | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia podstawowe czynniki warunkujące uprawę roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_2A_D03-po_W02 Zna biologię roślin warzywnych i sadowniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze. | 2,0 | |
3,0 | Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest słabo zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_D03-po_U01 Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, stosując normy branżowe, jakości owocó, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych. | 2,0 | |
3,0 | Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_D03-po_K01 Potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej. | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, jest mało kreatywny. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Biggs M., Warzywa, Muza SA, 2008
- Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1983
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2005
- Czikow P., Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i leśne, Warszawa, 1983
Literatura dodatkowa
- czasopisma branżowe: Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny