Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Metody produkcji poprawiające jakość owoców:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł Metody produkcji owoców wysokiej jakości
Przedmiot Metody produkcji poprawiające jakość owoców
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 5 1,00,33zaliczenie
wykładyW7 35 2,00,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza o morfologii, anatomii i wymaganiach siedliskowych roślin sadowniczych, znajomość wymagań roślin sadowniczych, podstawy sadownictwa, znajomość zagrożeń występujących w trakcie uprawy.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
C-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.5
5
wykłady
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.4
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.6
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.10
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.15
35

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Konsultacje.2
A-A-3Studiowanie literatury fachowej.15
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.8
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach35
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.5
A-W-3Konsultacje.6
A-W-4Studiowanie literatury fachowej.14
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-M1_W01
Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
OG_1A_W14C-1T-W-1, T-A-1M-1, M-4, M-2, M-3S-2, S-1
OG_1A_O11-M1_W02
Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
OG_1A_W03, OG_1A_W04, OG_1A_W14C-1, C-2T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-A-1M-2, M-3, M-1, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-M1_U01
Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców, umie określić termin zbioru oraz ocenić podstawowe parametry jakościowe plonu.
OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U10C-2, C-1T-A-1, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3M-4, M-1, M-3, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-M1_K01
Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości oraz jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
OG_1A_K07C-2, C-1T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-A-1, T-W-3M-4, M-2, M-3, M-1S-1, S-2
OG_1A_O11-M1_K02
Student potrafi zorganizować pracę w zespole.
OG_1A_K05C-2, C-1T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-W-1M-3, M-1, M-2, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-M1_W01
Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O11-M1_W02
Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
2,0
3,0student w stopniu podstawowym rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz potrafi wymienić metody poprawiania biologicznych właściwości plonów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-M1_U01
Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców, umie określić termin zbioru oraz ocenić podstawowe parametry jakościowe plonu.
2,0
3,0student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców oraz w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-M1_K01
Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości oraz jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
2,0
3,0student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O11-M1_K02
Student potrafi zorganizować pracę w zespole.
2,0
3,0student stara się pracować w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Mika A., Cięcie drzew i krzewów owocowych, PWRiL, Warszawa, 1984
  2. Pieniążek S., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.4
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.6
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.10
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.15
35

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Konsultacje.2
A-A-3Studiowanie literatury fachowej.15
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach35
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.5
A-W-3Konsultacje.6
A-W-4Studiowanie literatury fachowej.14
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-M1_W01Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
Treści programoweT-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
Metody nauczaniaM-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
S-1Ocena formująca: Sprawdzian.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-M1_W02Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W03student ma podstawową wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
OG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
C-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.
Treści programoweT-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu podstawowym rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców oraz potrafi wymienić metody poprawiania biologicznych właściwości plonów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-M1_U01Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców, umie określić termin zbioru oraz ocenić podstawowe parametry jakościowe plonu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.
C-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
Treści programoweT-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
Metody nauczaniaM-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
M-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców oraz w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-M1_K01Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości oraz jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.
C-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
Treści programoweT-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
T-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
Metody nauczaniaM-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-M1_K02Student potrafi zorganizować pracę w zespole.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z technologiami wykorzystywanymi w sadownictwie do porawy jakości owoców.
C-1Zaznajomienie z czynnikami kształtującymi jakość owoców.
Treści programoweT-W-4Nowoczesne technologie wykorzystywane w sadownictwie do porawy jakości owoców.
T-W-2Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców.
T-W-3Wpływ agrotechniki na jakość owoców.
T-A-1Wpływ czynników uprawowych na cechy fizyczne i skład chemiczny owoców. Kształtowanie się wyglądu, smaku i zapachu produktów sadowniczych. Metody określania dojrzałości zbiorczej owoców.
T-W-1Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców.
Metody nauczaniaM-3Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-4Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin).
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian.
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student stara się pracować w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0