Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Przyspieszona uprawa warzyw:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Przyspieszona uprawa warzyw | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 6 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z zakresu warzywnictwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie umiejętności wykorzystania różnych metod i technik przyspieszenia plonu warzyw |
C-2 | Nabycie umiejętności planowania (projektowania) przyspieszonej uprawy warzyw |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Timing w uprawie warzyw. Rola czynników klimatycznych, agrotechnicznych i genetycznych w przyspieszaniu plonu warzyw. Możliwość sterowania uprawą warzyw w celu uzyskania plonu w wyznaczonym terminie. | 2 |
T-W-2 | Rodzaje tworzyw sztucznych, ich właściwości, racjonalne użytkowanie i wpływ na tworzenie mikroklimatu. | 2 |
T-W-3 | Typy osłon i ich zastosowanie w uprawie warzyw, dobór materiałów i technika ich wykorzystania (ściółkowanie gleby, płaskie przykrycie, klasyczny niski tunel foliowy, tunel typu zakroczymskiego i igołomskiego, wysoki tunel foliowy). | 8 |
T-W-4 | Przyspieszona uprawa warzyw psiankowatych, dyniowatych, kapustnych, liściowych i rzepowatych. Przykłady wykorzystania osłon. | 8 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 20 |
A-W-2 | Konsultacje | 3 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-W-4 | Opracowanie projektu przyspieszonej uprawy wybranych gatunków warzyw pod osłonami | 15 |
A-W-5 | Przygotowanie do zaliczenia i zdania projektu własnego przed prowadzącym | 12 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład konwersatoryjny/ dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywny udział w dyskusji |
S-2 | Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie własnego projektu przyspieszonej uprawy warzyw |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O03-P_W01 Ma wiedzę z zakresu doboru materiałów, rodzaju osłon, techniki ich stosowania oraz wpływu na mikroklimat w uprawie warzyw. | OG_1A_W14 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O03-P_U01 Potrafi dokonać doboru osłon i racjonalnie je wykorzystać do przyspieszenia plonu warzyw | OG_1A_U06 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O03-P_K01 Określa i rozwiązuje problemy związane z produkcją ogrodniczą | OG_1A_K06 | — | — | C-2, C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O03-P_W01 Ma wiedzę z zakresu doboru materiałów, rodzaju osłon, techniki ich stosowania oraz wpływu na mikroklimat w uprawie warzyw. | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzę na temat doboru i wykorzystania osłon w przyspieszonej uprawie warzyw | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O03-P_U01 Potrafi dokonać doboru osłon i racjonalnie je wykorzystać do przyspieszenia plonu warzyw | 2,0 | |
3,0 | Potrafi dobrać rodzaj osłony do uprawy kilku podstawowych gatunków warzyw | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O03-P_K01 Określa i rozwiązuje problemy związane z produkcją ogrodniczą | 2,0 | |
3,0 | W stopniu podstawowym jest w stanie określić i rozwiązać problem związany z prowadzeniem przyspieszonej uprawy warzyw | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Siwek P., Warzywa pod folią i włókniną, Hortpress Sp. z o.o., W-wa, 2010
- Siwek P., Osłony z tworzyw sztucznych w przyspieszonej uprawie warzyw, Hortpress Sp. z o.o., warszawa, 1996
- Knaflewski M. (red.), Ogólna uprawa warzyw, PWRiL, Poznań, 2007
Literatura dodatkowa
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, UP we Wrocławiu, Wrocław, 2007
- Wysocka-Owczarek M., Pomidory pod osłonami, Hortpress Sp. z o.o., W-wa, 2001, 3
- Stępowska A., Rogowska M., Uprawa sałaty w polu i pod osłonami, Plantpress, Kraków, 2004
- Stępowska A., Rogowska M., Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami, Plantpress, Kraków, 2006