Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Diagnostyka potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych roślin ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Diagnostyka potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych roślin ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 1,00,33zaliczenie
wykładyW3 25 1,00,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy chemii nieorganicznej, podstawy gleboznawstwa,podstawy fizjologii roślin

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z ogólnymi metodami produkcji nawozów nieorganicznych granulowanych i płynnych
C-2Zapoznanie z wpływem poszczególnych grup nawozów na właściwości fizyczne i chemiczne gleb i ziem ogrodniczych
C-3Umiejętność zasady interpretacji analiz chemicznych i fizycznych części wskaźnikowych roślin ogrodniczych i ozdobnych oraz z efektami nawozowymi
C-4Umiejętność wyliczania dawek nawozów w zależności od potrzeb pokarmowych i nawozowych roślin ogrodniczych oraz z podstawowymi zasadami opracowywania projektu nawożenia roślin ozdobnych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady pobierania próbek gleby, podłoży , ziem ogrodniczych oraz z hydroponik.1
T-A-2Oznaczanie krzywej neutralizacji gleb i ziem ogrodniczych oraz ich zasolenie.2
T-A-3Zasada metody oznaczenia zawartości ogólnej makroskładników w podłożach metodą Nowosielskiego. Oznaczanie fosforu metodą Egnera-Rihma.2
T-A-4Demonstracja nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych. Środki wspomagające uprawę roślin ogrodniczych.2
T-A-5Obliczanie wykorzystania skaldników pokarmowych przerz rośliny z nawozów.2
T-A-6Opracowanie projektu nawożenia roślin uprawnych w oparciu o ich potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin oraz zasobność gleb lub podłoży w składniki pokarmowe.1
10
wykłady
T-W-1Teorie odżywiania roślin. Podstwawowe prawa o nawozach i nawozeniu. Diagnostyka zasobności gleb i podłoży w składaniki pokarmowe. Liczby graniczne, klasy zasobości gleb w makro- i mikroskładniki.4
T-W-2Gleba i podłoża jako środowisko odzywcze i źródło skałdników pokarmowych dla roślin.3
T-W-3Metody pobierania próbek roślin ogrodniczych oraz przygotowanie ich do analiz chemicznych. Mineralizacja na "sucho" materiału roślinnego. Ocena stanu odżywiania roślin.4
T-W-4Określenie wymagań pokarmowych roślin uprawnych na podstawie składu chemicznego i wielkości plonu2
T-W-5Zasady stosowania i przechowywania nawozów jednio i wieloskładnikowych stosowanych w ogrodnictwie. Nawozy o spowoilnionym działaniu.3
T-W-6Wartość nawozowa nawozów nautalnych, organicznych i organiczno-mineralnych stosowanych w uprawie roslin.3
T-W-7Technika nawożenia wybranych roślin ogrodniczych w uprawie polowej4
T-W-8Efektywność i opłacalność nawożenia roślin ogrodnicznych.2
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Wykonanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego8
A-A-3Konsultacje8
A-A-4Samodzielen studiowanie literatury przedmiotowej5
31
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowanego przedmiotu2
A-W-3samodzielene przygotowanie do zaliczenia przedmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej2
A-W-4przygotowanie do kolokwium2
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-3Metody praktyczne: demonstracja i mieszanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków.
M-4Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne. Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-5Dyskusja dydaktyczna
M-6Samodzielna praca studenta

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętności organizacji pracy w zespole
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń), jako podsumowujaca osiagnięte rezultaty uczenia się.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-D_W01
Student potrafi zdiagnozować zasobność podłoży i gleb w makroskładniki, rozpoznawać nawozy oraz stosować je pod poszczególne grupy roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy i nawożenia roślin ogrodniczych (warzywa i owoce) wpływających na wielkość plonu i jego jakość z uwzględnieniem czynników środowiska.
OG_1A_W09C-1, C-2T-W-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2, M-1, M-4, M-5, M-6S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-D_U01
Potrafi pobierać i próbki glebowe oraz ziem ogrodniczych i podłoży do analiz chemicznych. Umie przygotować pobrany materiał glebowy lub roślinny do analiz chemicznych. Opracowuje metody nawożenia dla podstawowych roślin ogrodniczych. Dokonuje interpretacji uzyskanych wyników i wyciąga wnioski z przeprowadzonych analiz chemicznych. Rozpoznaje praktycznie podstawowe grupy nawozów
OG_1A_U08, OG_1A_U09, OG_1A_U11C-3T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-5M-2, M-4, M-3, M-5, M-6S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-D_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje.
OG_1A_K04C-1, C-3, C-4T-W-1, T-A-6M-2, M-1, M-4S-2
OG_1A_O01-D_K02
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
OG_1A_K06C-2, C-3T-W-4, T-A-6, T-A-2, T-A-4M-2, M-1, M-4S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-D_W01
Student potrafi zdiagnozować zasobność podłoży i gleb w makroskładniki, rozpoznawać nawozy oraz stosować je pod poszczególne grupy roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy i nawożenia roślin ogrodniczych (warzywa i owoce) wpływających na wielkość plonu i jego jakość z uwzględnieniem czynników środowiska.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu diagnostyki potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-D_U01
Potrafi pobierać i próbki glebowe oraz ziem ogrodniczych i podłoży do analiz chemicznych. Umie przygotować pobrany materiał glebowy lub roślinny do analiz chemicznych. Opracowuje metody nawożenia dla podstawowych roślin ogrodniczych. Dokonuje interpretacji uzyskanych wyników i wyciąga wnioski z przeprowadzonych analiz chemicznych. Rozpoznaje praktycznie podstawowe grupy nawozów
2,0
3,0Student posiada dostateczne umiejętności w zakresie oceny wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych oraz planowania nawożenia roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-D_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O01-D_K02
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem sumienności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. W. Breś, Nawożenie roślin ogrodniczych. Diagnostyka potrzeb nawozowych., Akademia Rolnicza, Poznań, 2002, II
  2. A. Domagała-Świątkiewicz, Najważniejsze nawożenie, Działkowiec, Warszawa, 2004
  3. J. Stojanowska, Opracowanie zaleceń nawozowych w ogrodnictwie, Wyd. SGGW, Warszawa, 1998
  4. 5. M. Czekalski, Liściaste krzewy ozdobne, Wyd. PWRiL, Warszawa, 2006, II
  5. 7. H. Chmiel, Uprawa roślin ozdobnych, Wyd. PWRiL, Warszawa, 2003, I
  6. 8. W. Sady, Nawożenie warzyw polowych, Wyd. Plantpress sp.z.o.o., Kraków, 2003, I

Literatura dodatkowa

  1. E. Krzywy-Gawrońska, Analiza chemiczna gleb, nawozów i roślin, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2007, I

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady pobierania próbek gleby, podłoży , ziem ogrodniczych oraz z hydroponik.1
T-A-2Oznaczanie krzywej neutralizacji gleb i ziem ogrodniczych oraz ich zasolenie.2
T-A-3Zasada metody oznaczenia zawartości ogólnej makroskładników w podłożach metodą Nowosielskiego. Oznaczanie fosforu metodą Egnera-Rihma.2
T-A-4Demonstracja nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych. Środki wspomagające uprawę roślin ogrodniczych.2
T-A-5Obliczanie wykorzystania skaldników pokarmowych przerz rośliny z nawozów.2
T-A-6Opracowanie projektu nawożenia roślin uprawnych w oparciu o ich potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin oraz zasobność gleb lub podłoży w składniki pokarmowe.1
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Teorie odżywiania roślin. Podstwawowe prawa o nawozach i nawozeniu. Diagnostyka zasobności gleb i podłoży w składaniki pokarmowe. Liczby graniczne, klasy zasobości gleb w makro- i mikroskładniki.4
T-W-2Gleba i podłoża jako środowisko odzywcze i źródło skałdników pokarmowych dla roślin.3
T-W-3Metody pobierania próbek roślin ogrodniczych oraz przygotowanie ich do analiz chemicznych. Mineralizacja na "sucho" materiału roślinnego. Ocena stanu odżywiania roślin.4
T-W-4Określenie wymagań pokarmowych roślin uprawnych na podstawie składu chemicznego i wielkości plonu2
T-W-5Zasady stosowania i przechowywania nawozów jednio i wieloskładnikowych stosowanych w ogrodnictwie. Nawozy o spowoilnionym działaniu.3
T-W-6Wartość nawozowa nawozów nautalnych, organicznych i organiczno-mineralnych stosowanych w uprawie roslin.3
T-W-7Technika nawożenia wybranych roślin ogrodniczych w uprawie polowej4
T-W-8Efektywność i opłacalność nawożenia roślin ogrodnicznych.2
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Wykonanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego8
A-A-3Konsultacje8
A-A-4Samodzielen studiowanie literatury przedmiotowej5
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowanego przedmiotu2
A-W-3samodzielene przygotowanie do zaliczenia przedmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej2
A-W-4przygotowanie do kolokwium2
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-D_W01Student potrafi zdiagnozować zasobność podłoży i gleb w makroskładniki, rozpoznawać nawozy oraz stosować je pod poszczególne grupy roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy i nawożenia roślin ogrodniczych (warzywa i owoce) wpływających na wielkość plonu i jego jakość z uwzględnieniem czynników środowiska.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W09student ma wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych, wpływu nawożenia organicznego i mineralnego na glebę i środowisko naturalne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ogólnymi metodami produkcji nawozów nieorganicznych granulowanych i płynnych
C-2Zapoznanie z wpływem poszczególnych grup nawozów na właściwości fizyczne i chemiczne gleb i ziem ogrodniczych
Treści programoweT-W-1Teorie odżywiania roślin. Podstwawowe prawa o nawozach i nawozeniu. Diagnostyka zasobności gleb i podłoży w składaniki pokarmowe. Liczby graniczne, klasy zasobości gleb w makro- i mikroskładniki.
T-A-2Oznaczanie krzywej neutralizacji gleb i ziem ogrodniczych oraz ich zasolenie.
T-A-3Zasada metody oznaczenia zawartości ogólnej makroskładników w podłożach metodą Nowosielskiego. Oznaczanie fosforu metodą Egnera-Rihma.
T-A-4Demonstracja nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych. Środki wspomagające uprawę roślin ogrodniczych.
T-A-5Obliczanie wykorzystania skaldników pokarmowych przerz rośliny z nawozów.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-1Wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-4Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne. Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-5Dyskusja dydaktyczna
M-6Samodzielna praca studenta
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń), jako podsumowujaca osiagnięte rezultaty uczenia się.
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu diagnostyki potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-D_U01Potrafi pobierać i próbki glebowe oraz ziem ogrodniczych i podłoży do analiz chemicznych. Umie przygotować pobrany materiał glebowy lub roślinny do analiz chemicznych. Opracowuje metody nawożenia dla podstawowych roślin ogrodniczych. Dokonuje interpretacji uzyskanych wyników i wyciąga wnioski z przeprowadzonych analiz chemicznych. Rozpoznaje praktycznie podstawowe grupy nawozów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
OG_1A_U11student potrafi zdiagnozować zasobność gleb i podłoży ogrodniczych, posługuje się metodami oceny stanu odżywienia roślin, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-3Umiejętność zasady interpretacji analiz chemicznych i fizycznych części wskaźnikowych roślin ogrodniczych i ozdobnych oraz z efektami nawozowymi
Treści programoweT-A-2Oznaczanie krzywej neutralizacji gleb i ziem ogrodniczych oraz ich zasolenie.
T-A-3Zasada metody oznaczenia zawartości ogólnej makroskładników w podłożach metodą Nowosielskiego. Oznaczanie fosforu metodą Egnera-Rihma.
T-A-4Demonstracja nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych. Środki wspomagające uprawę roślin ogrodniczych.
T-A-1Zasady pobierania próbek gleby, podłoży , ziem ogrodniczych oraz z hydroponik.
T-A-5Obliczanie wykorzystania skaldników pokarmowych przerz rośliny z nawozów.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-4Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne. Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Metody praktyczne: demonstracja i mieszanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków.
M-5Dyskusja dydaktyczna
M-6Samodzielna praca studenta
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń), jako podsumowujaca osiagnięte rezultaty uczenia się.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczne umiejętności w zakresie oceny wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych oraz planowania nawożenia roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-D_K01Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ogólnymi metodami produkcji nawozów nieorganicznych granulowanych i płynnych
C-3Umiejętność zasady interpretacji analiz chemicznych i fizycznych części wskaźnikowych roślin ogrodniczych i ozdobnych oraz z efektami nawozowymi
C-4Umiejętność wyliczania dawek nawozów w zależności od potrzeb pokarmowych i nawozowych roślin ogrodniczych oraz z podstawowymi zasadami opracowywania projektu nawożenia roślin ozdobnych.
Treści programoweT-W-1Teorie odżywiania roślin. Podstwawowe prawa o nawozach i nawozeniu. Diagnostyka zasobności gleb i podłoży w składaniki pokarmowe. Liczby graniczne, klasy zasobości gleb w makro- i mikroskładniki.
T-A-6Opracowanie projektu nawożenia roślin uprawnych w oparciu o ich potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin oraz zasobność gleb lub podłoży w składniki pokarmowe.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-1Wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-4Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne. Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykładów i ćwiczeń), jako podsumowujaca osiagnięte rezultaty uczenia się.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-D_K02Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z wpływem poszczególnych grup nawozów na właściwości fizyczne i chemiczne gleb i ziem ogrodniczych
C-3Umiejętność zasady interpretacji analiz chemicznych i fizycznych części wskaźnikowych roślin ogrodniczych i ozdobnych oraz z efektami nawozowymi
Treści programoweT-W-4Określenie wymagań pokarmowych roślin uprawnych na podstawie składu chemicznego i wielkości plonu
T-A-6Opracowanie projektu nawożenia roślin uprawnych w oparciu o ich potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin oraz zasobność gleb lub podłoży w składniki pokarmowe.
T-A-2Oznaczanie krzywej neutralizacji gleb i ziem ogrodniczych oraz ich zasolenie.
T-A-4Demonstracja nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych. Środki wspomagające uprawę roślin ogrodniczych.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-1Wykład informacyjny i problemowy prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-4Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne. Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejętności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem sumienności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma małą świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5
4,0
4,5
5,0