Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)
Sylabus przedmiotu Turystyka biznesowa i kongresowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauki przyrodnicze, nauki społeczne | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Turystyka biznesowa i kongresowa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Natalia Oleszczyk <noleszczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 2 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | ogólne pojęcie o podstawach turystykiogólne pojęcie o podstawach turystyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | C1 Zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu organizacji wyjazdów służbowych, spotkań biznesowych, targów branżowych, wyjazdów korporacyjnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Pojęcie turystyki biznesowej i kongresowej. | 3 |
T-P-2 | Turystyka biznesowa w przeszłości. Turystyka biznesowa a turystyka czasu wolnego. | 4 |
T-P-3 | Wyjazdy służbowe indywidualne i grupowe. Wzrost liczby turystów podróżujących w interesach. | 3 |
T-P-4 | Organizacja spotkań biznesowych - zebrań, kongresów, konferencji, seminariów, konwentów, zjazdów. | 5 |
T-P-5 | Organizacja targów, wystaw. Wspieranie turystyki związanej z uczestnictwem w targach, wystawach, giełdach | 4 |
T-P-6 | Turystyka motywacyjna (organizowana przez pracodawców dla pracowników i ich rodzin) i korporacyjna. | 3 |
T-P-7 | Centra konferencyjne w Polsce i na świecie. Rodzaje centrów kongresowych. Morskie i lądowe warunki do odbywania kongre-sów. | 5 |
T-P-8 | Organizacja dużych międzynarodowych lub krajowych zjazdów uczonych, polityków, dyplomatów, przedstawicieli formacji zawodowych i organizacji. | 5 |
T-P-9 | Ośrodki recepcji turystyki w interesach – miasta, ośrodki przemysłowe i handlowe. Wpływ turystyki kongresowej na budżet państwa. | 3 |
35 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | Udział w zajęciach | 35 |
A-P-2 | Przegląd literatury obowiązującej | 15 |
A-P-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 15 |
A-P-4 | Przegląd literatury uzupełniającej | 10 |
A-P-5 | Organizacja przykładowej konferencji, kongresu itp. - studium przypadku | 15 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Zajęcia informacyjno-problemowe z wykorzystaniem technik mulitmedialnych z przykładami |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Materiał z zajęc zaliczany na podstawie samodzielnego projektu wykonanego na podstawie zebranych informacji-prezentacja na zajęciach |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_O8/1_W01 Opanował wiedzę o wyjazdach w ramach turystyki biznesowej | TiR_1A_W03, TiR_1A_W04, TiR_1A_W07, TiR_1A_W11, TiR_1A_W10, TiR_1A_W09 | — | C-1 | T-P-5, T-P-9, T-P-6, T-P-2, T-P-1, T-P-3, T-P-8, T-P-4 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_O8/1_U01 Przygotowanie projektu w formie pisemnej | TiR_1A_U09, TiR_1A_U08, TiR_1A_U10 | — | C-1 | T-P-5, T-P-9, T-P-6, T-P-2, T-P-3, T-P-8, T-P-4 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_O8/1_K01 Jest przygotowany do organizowania wyjazdów biznesowych i kongres. | TiR_1A_K01, TiR_1A_K05, TiR_1A_K06, TiR_1A_K08, TiR_1A_K07 | — | C-1 | T-P-5, T-P-9, T-P-6, T-P-2, T-P-1, T-P-3, T-P-8, T-P-4 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_O8/1_W01 Opanował wiedzę o wyjazdach w ramach turystyki biznesowej | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_O8/1_U01 Przygotowanie projektu w formie pisemnej | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_O8/1_K01 Jest przygotowany do organizowania wyjazdów biznesowych i kongres. | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna) | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Rob Davidson i Beulah Cope, Turystyka biznesowa, POT, Warszawa, 2003
- John G. Fisher, Jak zorganizować perfekcyjna konferencja” Quick One Press, Helion, 2005
Literatura dodatkowa
- Dwutygodnik, Wiadomości Turystyczne, Wydawnictwo Eurosystem, Warszawa, 2011
- Zbiór materiałów pokonferencyjnych, Turystyka biznesowa, WSTiH, Gdańsk., Gdańsk, 2007