Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)

Sylabus przedmiotu Turystyka biznesowa i kongresowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauki przyrodnicze, nauki społeczne
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Turystyka biznesowa i kongresowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Studiów Regionalnych i Europejskich
Nauczyciel odpowiedzialny Natalia Oleszczyk <noleszczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 2 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP4 35 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1ogólne pojęcie o podstawach turystykiogólne pojęcie o podstawach turystyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1C1 Zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu organizacji wyjazdów służbowych, spotkań biznesowych, targów branżowych, wyjazdów korporacyjnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Pojęcie turystyki biznesowej i kongresowej.3
T-P-2Turystyka biznesowa w przeszłości. Turystyka biznesowa a turystyka czasu wolnego.4
T-P-3Wyjazdy służbowe indywidualne i grupowe. Wzrost liczby turystów podróżujących w interesach.3
T-P-4Organizacja spotkań biznesowych - zebrań, kongresów, konferencji, seminariów, konwentów, zjazdów.5
T-P-5Organizacja targów, wystaw. Wspieranie turystyki związanej z uczestnictwem w targach, wystawach, giełdach4
T-P-6Turystyka motywacyjna (organizowana przez pracodawców dla pracowników i ich rodzin) i korporacyjna.3
T-P-7Centra konferencyjne w Polsce i na świecie. Rodzaje centrów kongresowych. Morskie i lądowe warunki do odbywania kongre-sów.5
T-P-8Organizacja dużych międzynarodowych lub krajowych zjazdów uczonych, polityków, dyplomatów, przedstawicieli formacji zawodowych i organizacji.5
T-P-9Ośrodki recepcji turystyki w interesach – miasta, ośrodki przemysłowe i handlowe. Wpływ turystyki kongresowej na budżet państwa.3
35

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1Udział w zajęciach35
A-P-2Przegląd literatury obowiązującej15
A-P-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
A-P-4Przegląd literatury uzupełniającej10
A-P-5Organizacja przykładowej konferencji, kongresu itp. - studium przypadku15
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Zajęcia informacyjno-problemowe z wykorzystaniem technik mulitmedialnych z przykładami

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Materiał z zajęc zaliczany na podstawie samodzielnego projektu wykonanego na podstawie zebranych informacji-prezentacja na zajęciach

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O8/1_W01
Opanował wiedzę o wyjazdach w ramach turystyki biznesowej
TiR_1A_W03, TiR_1A_W04, TiR_1A_W07, TiR_1A_W11, TiR_1A_W10, TiR_1A_W09C-1T-P-5, T-P-9, T-P-6, T-P-2, T-P-1, T-P-3, T-P-8, T-P-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O8/1_U01
Przygotowanie projektu w formie pisemnej
TiR_1A_U09, TiR_1A_U08, TiR_1A_U10C-1T-P-5, T-P-9, T-P-6, T-P-2, T-P-3, T-P-8, T-P-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O8/1_K01
Jest przygotowany do organizowania wyjazdów biznesowych i kongres.
TiR_1A_K01, TiR_1A_K05, TiR_1A_K06, TiR_1A_K08, TiR_1A_K07C-1T-P-5, T-P-9, T-P-6, T-P-2, T-P-1, T-P-3, T-P-8, T-P-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O8/1_W01
Opanował wiedzę o wyjazdach w ramach turystyki biznesowej
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O8/1_U01
Przygotowanie projektu w formie pisemnej
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O8/1_K01
Jest przygotowany do organizowania wyjazdów biznesowych i kongres.
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Rob Davidson i Beulah Cope, Turystyka biznesowa, POT, Warszawa, 2003
  2. John G. Fisher, Jak zorganizować perfekcyjna konferencja” Quick One Press, Helion, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Dwutygodnik, Wiadomości Turystyczne, Wydawnictwo Eurosystem, Warszawa, 2011
  2. Zbiór materiałów pokonferencyjnych, Turystyka biznesowa, WSTiH, Gdańsk., Gdańsk, 2007

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Pojęcie turystyki biznesowej i kongresowej.3
T-P-2Turystyka biznesowa w przeszłości. Turystyka biznesowa a turystyka czasu wolnego.4
T-P-3Wyjazdy służbowe indywidualne i grupowe. Wzrost liczby turystów podróżujących w interesach.3
T-P-4Organizacja spotkań biznesowych - zebrań, kongresów, konferencji, seminariów, konwentów, zjazdów.5
T-P-5Organizacja targów, wystaw. Wspieranie turystyki związanej z uczestnictwem w targach, wystawach, giełdach4
T-P-6Turystyka motywacyjna (organizowana przez pracodawców dla pracowników i ich rodzin) i korporacyjna.3
T-P-7Centra konferencyjne w Polsce i na świecie. Rodzaje centrów kongresowych. Morskie i lądowe warunki do odbywania kongre-sów.5
T-P-8Organizacja dużych międzynarodowych lub krajowych zjazdów uczonych, polityków, dyplomatów, przedstawicieli formacji zawodowych i organizacji.5
T-P-9Ośrodki recepcji turystyki w interesach – miasta, ośrodki przemysłowe i handlowe. Wpływ turystyki kongresowej na budżet państwa.3
35

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Udział w zajęciach35
A-P-2Przegląd literatury obowiązującej15
A-P-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
A-P-4Przegląd literatury uzupełniającej10
A-P-5Organizacja przykładowej konferencji, kongresu itp. - studium przypadku15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O8/1_W01Opanował wiedzę o wyjazdach w ramach turystyki biznesowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W03Ma podstawową wiedzę o głównych nurtach w architekturze i sztuce w skali kraju i relacjach międzykulturowych.
TiR_1A_W04Ma podstawową wiedzę dotyczącą: organizowania ruchu turystycznego, imprez turystycznych, roli i oddziaływania turystyki na społeczność lokalną, gospodarkę i środowisko.
TiR_1A_W07Ma podstawową wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych.
TiR_1A_W11Ma wiedzę ogólną na temat odziaływania środowiska przyrodniczego na człowieka.
TiR_1A_W10Ma ogólną wiedzę na temat fizjologii i funkcjonowania organizmów żywych.
TiR_1A_W09Ma wiedzę ogólną z zakresu nauk przyrodniczych.
Cel przedmiotuC-1C1 Zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu organizacji wyjazdów służbowych, spotkań biznesowych, targów branżowych, wyjazdów korporacyjnych
Treści programoweT-P-5Organizacja targów, wystaw. Wspieranie turystyki związanej z uczestnictwem w targach, wystawach, giełdach
T-P-9Ośrodki recepcji turystyki w interesach – miasta, ośrodki przemysłowe i handlowe. Wpływ turystyki kongresowej na budżet państwa.
T-P-6Turystyka motywacyjna (organizowana przez pracodawców dla pracowników i ich rodzin) i korporacyjna.
T-P-2Turystyka biznesowa w przeszłości. Turystyka biznesowa a turystyka czasu wolnego.
T-P-1Pojęcie turystyki biznesowej i kongresowej.
T-P-3Wyjazdy służbowe indywidualne i grupowe. Wzrost liczby turystów podróżujących w interesach.
T-P-8Organizacja dużych międzynarodowych lub krajowych zjazdów uczonych, polityków, dyplomatów, przedstawicieli formacji zawodowych i organizacji.
T-P-4Organizacja spotkań biznesowych - zebrań, kongresów, konferencji, seminariów, konwentów, zjazdów.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia informacyjno-problemowe z wykorzystaniem technik mulitmedialnych z przykładami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Materiał z zajęc zaliczany na podstawie samodzielnego projektu wykonanego na podstawie zebranych informacji-prezentacja na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O8/1_U01Przygotowanie projektu w formie pisemnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U09potrafi charakteryzować i dostrzegać związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy człowiekiem a przyrodą
TiR_1A_U08Umie przygotowywać wystąpienia ustne i typowe prace pisemne dotyczące zagadnień szczegółowych właściwych dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych , właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja z wykorzystaniem: programów komputerowych na poziomie Europejskiego Certyfikatu umiejętności Komputerowych, a także różnych źródeł pierwotnych i wtórnych
TiR_1A_U10Potrafi nawiązywać kontakt (komunikować się)w języku obcym na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy, posługuje się językiem specjalistycznym w działalności zawodowej
Cel przedmiotuC-1C1 Zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu organizacji wyjazdów służbowych, spotkań biznesowych, targów branżowych, wyjazdów korporacyjnych
Treści programoweT-P-5Organizacja targów, wystaw. Wspieranie turystyki związanej z uczestnictwem w targach, wystawach, giełdach
T-P-9Ośrodki recepcji turystyki w interesach – miasta, ośrodki przemysłowe i handlowe. Wpływ turystyki kongresowej na budżet państwa.
T-P-6Turystyka motywacyjna (organizowana przez pracodawców dla pracowników i ich rodzin) i korporacyjna.
T-P-2Turystyka biznesowa w przeszłości. Turystyka biznesowa a turystyka czasu wolnego.
T-P-3Wyjazdy służbowe indywidualne i grupowe. Wzrost liczby turystów podróżujących w interesach.
T-P-8Organizacja dużych międzynarodowych lub krajowych zjazdów uczonych, polityków, dyplomatów, przedstawicieli formacji zawodowych i organizacji.
T-P-4Organizacja spotkań biznesowych - zebrań, kongresów, konferencji, seminariów, konwentów, zjazdów.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia informacyjno-problemowe z wykorzystaniem technik mulitmedialnych z przykładami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Materiał z zajęc zaliczany na podstawie samodzielnego projektu wykonanego na podstawie zebranych informacji-prezentacja na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O8/1_K01Jest przygotowany do organizowania wyjazdów biznesowych i kongres.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K01Angażuje się w proces nauczania (rozumie potrzebę kształcenia ustawicznego)
TiR_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za własne działania
TiR_1A_K06Jest świadomy potrzeby samodoskonalenia
TiR_1A_K08Ma świadomość oddziaływania człowieka na środowisko przyrodnicze
TiR_1A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób samodzielny oraz przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1C1 Zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu organizacji wyjazdów służbowych, spotkań biznesowych, targów branżowych, wyjazdów korporacyjnych
Treści programoweT-P-5Organizacja targów, wystaw. Wspieranie turystyki związanej z uczestnictwem w targach, wystawach, giełdach
T-P-9Ośrodki recepcji turystyki w interesach – miasta, ośrodki przemysłowe i handlowe. Wpływ turystyki kongresowej na budżet państwa.
T-P-6Turystyka motywacyjna (organizowana przez pracodawców dla pracowników i ich rodzin) i korporacyjna.
T-P-2Turystyka biznesowa w przeszłości. Turystyka biznesowa a turystyka czasu wolnego.
T-P-1Pojęcie turystyki biznesowej i kongresowej.
T-P-3Wyjazdy służbowe indywidualne i grupowe. Wzrost liczby turystów podróżujących w interesach.
T-P-8Organizacja dużych międzynarodowych lub krajowych zjazdów uczonych, polityków, dyplomatów, przedstawicieli formacji zawodowych i organizacji.
T-P-4Organizacja spotkań biznesowych - zebrań, kongresów, konferencji, seminariów, konwentów, zjazdów.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia informacyjno-problemowe z wykorzystaniem technik mulitmedialnych z przykładami
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Materiał z zajęc zaliczany na podstawie samodzielnego projektu wykonanego na podstawie zebranych informacji-prezentacja na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0