Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Ekolologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Wędkarstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wędkarstwo
Specjalność Ekolologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu biologii ryb i ekosystemów wodnych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wędkarstwem amatorskim i sportowym oraz poznanie podstawowych gatunków ryb żyjących w różnych zbiornikach wodnych, technikami i sprzętem do ich połowu oraz postępowanie ze złowionymi rybami. Student będzie posiadał wiedzę pozwalającą na samodzielny połów ryb zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Sprzęt wędkarski. Przynęty i zanęty.4
T-A-2Metody połowu: spławikowe, gruntowe, spinningowa, podlodowa.3
T-A-3Wędkarstwo przybrzeżne. Wędkarstwo morskie. Wędkarstwo muchowe.3
T-A-4Postępowanie ze złowionymi rybami. Wybrane przepisy kulinarne potraw z ryb.2
T-A-5Połowy skorupiaków i mięczaków.3
15
wykłady
T-W-1Historia wędkarstwa amatorskiego i sportowego.2
T-W-2Ryby i ich świat. Słodkowodne i morskie gatunki ryb.4
T-W-3Obowiązujące przepisy i regulamin amatorskiego połowu ryb w Polsce i zagranicą. Kłusownictwo.1
T-W-4Łowiska.4
T-W-5Zakładanie oczek wodnych.2
T-W-6Połowy skorupiaków i mięczaków.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-2Studiowanie wskazanej literatury.3
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia.3
A-A-4Przygotowanie do zajęć audytoryjnych.2
A-A-5Przygotowanie projektu na wskazany temat.4
A-A-6Konsultacje naukowe.2
A-A-7Omówienie projektów i pisemne zaliczenie1
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury.3
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.4
A-W-4Pisemne zaliczenie wykładów.1
A-W-5Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.5
A-W-6Konsultacje2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Film dydaktyczny.
M-4Pokaz.
M-5Ćwiczenia przedmiotowe.
M-6Prezentacja multimedialna.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Przygotowanie i omówienie prezentacji.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena końcowa na podstawie prezentacji i zaliczenia pisemnego.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O6.4_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu anatomii i morfologii ryb. Zna podstawowe gatunki ryb słodkowodnych i morskich. Potrafi scharakteryzować sprzęt do amatorskiego łowienia ryb oraz zna techniki połowu. Zna zagadnienia prawne i etyczne dotyczące ochrony gatunkowej ryb w Polsce.
ZOinz_2A_W09C-1T-A-3, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O6.4_U01
Umie identyfikować podstawowe gatunki ryb słodkowodnych i morskich. Dobiera sprzęt do połowu uwzględniając gatunki ryb i zbiornik wodny. Potrafi w sposub humanitarny postępować ze złowionymi rybami i przyrządzać z nich potrawy.
ZOinz_2A_U11, ZOinz_2A_U15C-1T-A-3, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O6.4_K01
Student potrafi samodzielnie dobrać sprzęt do połowu ryb w różnych zbiornikach wodnych oraz zastosować odpowiednią przynętę i zanętę.
ZOinz_2A_K05C-1T-A-3, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6M-1, M-2, M-3, M-4, M-6S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O6.4_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu anatomii i morfologii ryb. Zna podstawowe gatunki ryb słodkowodnych i morskich. Potrafi scharakteryzować sprzęt do amatorskiego łowienia ryb oraz zna techniki połowu. Zna zagadnienia prawne i etyczne dotyczące ochrony gatunkowej ryb w Polsce.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu anatomii i morfologii ryb, wędkarstwa amatorskiego i sportowego. Charakteryzuje sprzęt do amatorskiego łowienia ryb, zna techniki połowu i przepisy prawne dotyczące ochrony gatunkowej ryb w Polsce.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O6.4_U01
Umie identyfikować podstawowe gatunki ryb słodkowodnych i morskich. Dobiera sprzęt do połowu uwzględniając gatunki ryb i zbiornik wodny. Potrafi w sposub humanitarny postępować ze złowionymi rybami i przyrządzać z nich potrawy.
2,0
3,0Student poprawnie identyfikuje podstawowe gatunki ryb słodkowodnych i morskich, prawidłowo dobiera sprzęt do połowu, w humanitarny sposó postępuje ze złowionymi rybami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O6.4_K01
Student potrafi samodzielnie dobrać sprzęt do połowu ryb w różnych zbiornikach wodnych oraz zastosować odpowiednią przynętę i zanętę.
2,0
3,0Student potrafi zastosować podstawową wiedzę teoretyczną w praktyce. Wykazuje świadomość konieczności kontaktu z literaturą przynajmniej krajową.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kolendowicz J., Spinning, Mulico, Warszawa, 2009
  2. Sikora A., Wędkarstwo muchowe., Mulico Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2006
  3. Stupkiewicz S., Wędkarstwo nowoczesne, Świat Książki, Warszawa, 1992
  4. Stupkiewicz S., Ryby nasze., Bauer- Weltbild Media, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Stupkiewicz S., Leśniowski J., Wędkarz skuteczny., Klub Dla Ciebie, Warszawa, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Sprzęt wędkarski. Przynęty i zanęty.4
T-A-2Metody połowu: spławikowe, gruntowe, spinningowa, podlodowa.3
T-A-3Wędkarstwo przybrzeżne. Wędkarstwo morskie. Wędkarstwo muchowe.3
T-A-4Postępowanie ze złowionymi rybami. Wybrane przepisy kulinarne potraw z ryb.2
T-A-5Połowy skorupiaków i mięczaków.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia wędkarstwa amatorskiego i sportowego.2
T-W-2Ryby i ich świat. Słodkowodne i morskie gatunki ryb.4
T-W-3Obowiązujące przepisy i regulamin amatorskiego połowu ryb w Polsce i zagranicą. Kłusownictwo.1
T-W-4Łowiska.4
T-W-5Zakładanie oczek wodnych.2
T-W-6Połowy skorupiaków i mięczaków.2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-2Studiowanie wskazanej literatury.3
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia.3
A-A-4Przygotowanie do zajęć audytoryjnych.2
A-A-5Przygotowanie projektu na wskazany temat.4
A-A-6Konsultacje naukowe.2
A-A-7Omówienie projektów i pisemne zaliczenie1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury.3
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.4
A-W-4Pisemne zaliczenie wykładów.1
A-W-5Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.5
A-W-6Konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O6.4_W01Student posiada podstawową wiedzę z zakresu anatomii i morfologii ryb. Zna podstawowe gatunki ryb słodkowodnych i morskich. Potrafi scharakteryzować sprzęt do amatorskiego łowienia ryb oraz zna techniki połowu. Zna zagadnienia prawne i etyczne dotyczące ochrony gatunkowej ryb w Polsce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wędkarstwem amatorskim i sportowym oraz poznanie podstawowych gatunków ryb żyjących w różnych zbiornikach wodnych, technikami i sprzętem do ich połowu oraz postępowanie ze złowionymi rybami. Student będzie posiadał wiedzę pozwalającą na samodzielny połów ryb zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Treści programoweT-A-3Wędkarstwo przybrzeżne. Wędkarstwo morskie. Wędkarstwo muchowe.
T-A-4Postępowanie ze złowionymi rybami. Wybrane przepisy kulinarne potraw z ryb.
T-W-1Historia wędkarstwa amatorskiego i sportowego.
T-W-2Ryby i ich świat. Słodkowodne i morskie gatunki ryb.
T-W-3Obowiązujące przepisy i regulamin amatorskiego połowu ryb w Polsce i zagranicą. Kłusownictwo.
T-W-4Łowiska.
T-W-6Połowy skorupiaków i mięczaków.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Film dydaktyczny.
M-4Pokaz.
M-5Ćwiczenia przedmiotowe.
M-6Prezentacja multimedialna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i omówienie prezentacji.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena końcowa na podstawie prezentacji i zaliczenia pisemnego.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu anatomii i morfologii ryb, wędkarstwa amatorskiego i sportowego. Charakteryzuje sprzęt do amatorskiego łowienia ryb, zna techniki połowu i przepisy prawne dotyczące ochrony gatunkowej ryb w Polsce.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O6.4_U01Umie identyfikować podstawowe gatunki ryb słodkowodnych i morskich. Dobiera sprzęt do połowu uwzględniając gatunki ryb i zbiornik wodny. Potrafi w sposub humanitarny postępować ze złowionymi rybami i przyrządzać z nich potrawy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_U11Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
ZOinz_2A_U15Umie organizować produkcję zwierzęcą i jej przetwórstwo oraz wykorzystać terapeutyczne właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych, a także prowadzić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania zaawansowanych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wędkarstwem amatorskim i sportowym oraz poznanie podstawowych gatunków ryb żyjących w różnych zbiornikach wodnych, technikami i sprzętem do ich połowu oraz postępowanie ze złowionymi rybami. Student będzie posiadał wiedzę pozwalającą na samodzielny połów ryb zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Treści programoweT-A-3Wędkarstwo przybrzeżne. Wędkarstwo morskie. Wędkarstwo muchowe.
T-A-4Postępowanie ze złowionymi rybami. Wybrane przepisy kulinarne potraw z ryb.
T-W-1Historia wędkarstwa amatorskiego i sportowego.
T-W-2Ryby i ich świat. Słodkowodne i morskie gatunki ryb.
T-W-3Obowiązujące przepisy i regulamin amatorskiego połowu ryb w Polsce i zagranicą. Kłusownictwo.
T-W-4Łowiska.
T-W-6Połowy skorupiaków i mięczaków.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Film dydaktyczny.
M-4Pokaz.
M-5Ćwiczenia przedmiotowe.
M-6Prezentacja multimedialna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i omówienie prezentacji.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena końcowa na podstawie prezentacji i zaliczenia pisemnego.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie identyfikuje podstawowe gatunki ryb słodkowodnych i morskich, prawidłowo dobiera sprzęt do połowu, w humanitarny sposó postępuje ze złowionymi rybami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O6.4_K01Student potrafi samodzielnie dobrać sprzęt do połowu ryb w różnych zbiornikach wodnych oraz zastosować odpowiednią przynętę i zanętę.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy oraz organizować proces produkcji
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wędkarstwem amatorskim i sportowym oraz poznanie podstawowych gatunków ryb żyjących w różnych zbiornikach wodnych, technikami i sprzętem do ich połowu oraz postępowanie ze złowionymi rybami. Student będzie posiadał wiedzę pozwalającą na samodzielny połów ryb zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Treści programoweT-A-3Wędkarstwo przybrzeżne. Wędkarstwo morskie. Wędkarstwo muchowe.
T-A-4Postępowanie ze złowionymi rybami. Wybrane przepisy kulinarne potraw z ryb.
T-W-1Historia wędkarstwa amatorskiego i sportowego.
T-W-2Ryby i ich świat. Słodkowodne i morskie gatunki ryb.
T-W-3Obowiązujące przepisy i regulamin amatorskiego połowu ryb w Polsce i zagranicą. Kłusownictwo.
T-W-4Łowiska.
T-W-6Połowy skorupiaków i mięczaków.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Film dydaktyczny.
M-4Pokaz.
M-6Prezentacja multimedialna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i omówienie prezentacji.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena końcowa na podstawie prezentacji i zaliczenia pisemnego.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zastosować podstawową wiedzę teoretyczną w praktyce. Wykazuje świadomość konieczności kontaktu z literaturą przynajmniej krajową.
3,5
4,0
4,5
5,0