Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Sylabus przedmiotu Biotechnologia w produkcji pasz:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia w produkcji pasz
Specjalność Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,00,59zaliczenie
laboratoriaL3 20 2,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu podstaw żywienia, biotechnologii, mikrobiologii, chemii i biochemii zwierząt.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologicznych w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (enzymów paszowych, probiotyków, prebiotyków, drożdży paszowych, glonów, pasz GMO). Studenci zapoznają się z aspektami technologicznymi i zdrowotnymi oraz regulacjami prawnymi stosowania tych pasz w Polsce i Unii Europejskiej. Zapoznają się z biologicznymi metodami utrwalania ( konserwacji) pasz dla zwierząt.
C-2Zapoznanie studentów z metodami oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i i przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.2
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.3
T-L-3Analiza chemiczna składników pokarmowych w drożdżach paszowych i oszacowanie ich wartości pokarmowej.4
T-L-4Analiza składu aminokwasowego i ocena wartości odżywczej białka drożdży.3
T-L-5Oznaczanie pH i kwasów organicznych w kiszonkach i ocena przebiegu procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonki na podstawie uzyskanych wyników analitycznych.3
T-L-6Dyskusja panelowa: GMO jako pasze dla zwierząt – jestem za czy przeciw?3
T-L-7Wyliczanie wartości pokarmowej mieszanek paszowych dla trzody chlewnej i drobiu z zastosowaniem biotechnologicznych dodatków paszowych2
20
wykłady
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.1
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe - probiotyki, prebiotyki i enzymy (charakterystyka, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji.4
T-W-3Drożdże paszowe i glony w żywieniu zwierząt.2
T-W-4Biotechnologie otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierzą.2
T-W-5Biotechnologia w konserwacji pasz2
T-W-6Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych2
T-W-7Skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach.20
A-L-2Samodzielne studiowanie teorii i metodyczne przygotowanie do wykonywania analiz.20
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.20
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Samodzielne studiowanie i przygotowanie do zaliczenia wykładów.15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny w postaci prezentacji multimedialnej
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BTZ-S-D9_W01
Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
BT_2A_W10, BT_2A_W13C-1T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1M-1S-2
BT_2A_BTZ-S-D9_W02
Zna metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
BT_2A_W04, BT_2A_W10C-2T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BTZ-S-D9_U01
Student odpowiednio dobiera i wykorzystuje produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
BT_2A_U04C-1T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1M-1S-2
BT_2A_BTZ-S-D9_U02
Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
BT_2A_U05, BT_2A_U10C-2T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BTZ-S-D9_K01
Student ma świadomość znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
BT_2A_K02, BT_2A_K08C-1T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-L-1, T-L-2M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BTZ-S-D9_W01
Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować produktów biotechnologii stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz nie zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Student w stopniu ponad dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Bierze udział w dyskusji.
5,0Student bardzo dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz bardzo dobrze zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Aktywnie uczestniczy w dyskusji.
BT_2A_BTZ-S-D9_W02
Zna metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
2,0Nie zna metod oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,0Zna na poziomie dostatecznym metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,5Zna na poziomie ponad dostatecznym metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
4,0Zna dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
4,5Zna dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych wyników.
5,0Zna bardzo dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych wyników.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BTZ-S-D9_U01
Student odpowiednio dobiera i wykorzystuje produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
2,0Nie potrafi dobrać i wykorzystać produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Potrafi dobrać i wykorzystać conajmniej jeden produkt biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Potrafi dobrać i wykorzystać conajmniej dwa produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Potrafi dobrać i wykorzystać większość omawianych produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Potrafi dobrać i wykorzystać większość omawianych produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Potrafi określić korzyści ze stosowania tych dodatków w żywieniu zwierząt.
5,0Potrafi dobrać i wykorzystać omawiane na zajęciach produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Potrafi określić korzyści ze stosowania tych dodatków w żywieniu zwierząt.
BT_2A_BTZ-S-D9_U02
Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
2,0Student nie potrafi zastosować odpowiednich metody laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,5Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i prezentuje uzyskane wyniki.
4,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.Prezentuje i interpretuje uzyskane wyniki.
4,5Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski.
5,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach. Interpretuje uzyskane wyniki i potrafi ocenić wartość pokarmową analizowanych pasz.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BTZ-S-D9_K01
Student ma świadomość znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
2,0Student nie ma świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
3,0Student ma dostateczną świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt, ale nie ma świadomości ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
3,5Student ma dostateczną świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz dostateczną świadomości ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
4,0Student ma dobrą świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
4,5Student ma dobrą świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt. Wyraża opinię w danym temacie.
5,0Student ma bardządobrą świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt. Wyraża opinię w danym temacie.

Literatura podstawowa

  1. Jamroz D., Podkówka W., Chachułowa J., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, tom. 3., PWN, Warszawa, 2001
  2. Zwierzchowski L., Jaszczka K., Modliński J.A., Biotechnologia zwierząt, PWN, Warszawa, 1997
  3. Nalepszy M., Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2002
  4. Kotarbińska M., Grela E., Dodatki paszowe w żywieniu świń, IFiŻZ, Warszawa, 1995
  5. Smulikowska S., Dodatki w żywieniu drobiu, IFiŻZ PAN, Jabłonna, 1996
  6. Grela E., Dodatki w żywieniu bydła, PPH „VIT-RA”, 2001
  7. Tuszyńskiego T., Tarko T., Procesy fermentacyjne – przewodnik do ćwiczeń, Uniwersytet Rolniczy, Kraków, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.2
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.3
T-L-3Analiza chemiczna składników pokarmowych w drożdżach paszowych i oszacowanie ich wartości pokarmowej.4
T-L-4Analiza składu aminokwasowego i ocena wartości odżywczej białka drożdży.3
T-L-5Oznaczanie pH i kwasów organicznych w kiszonkach i ocena przebiegu procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonki na podstawie uzyskanych wyników analitycznych.3
T-L-6Dyskusja panelowa: GMO jako pasze dla zwierząt – jestem za czy przeciw?3
T-L-7Wyliczanie wartości pokarmowej mieszanek paszowych dla trzody chlewnej i drobiu z zastosowaniem biotechnologicznych dodatków paszowych2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.1
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe - probiotyki, prebiotyki i enzymy (charakterystyka, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji.4
T-W-3Drożdże paszowe i glony w żywieniu zwierząt.2
T-W-4Biotechnologie otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierzą.2
T-W-5Biotechnologia w konserwacji pasz2
T-W-6Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych2
T-W-7Skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach.20
A-L-2Samodzielne studiowanie teorii i metodyczne przygotowanie do wykonywania analiz.20
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Samodzielne studiowanie i przygotowanie do zaliczenia wykładów.15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BTZ-S-D9_W01Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W10wykazuje pogłębioną i uporządkowaną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu
BT_2A_W13posiada poszerzoną ogólną wiedzę na temat wpływu czynników biotechnologicznych na zdrowie człowieka oraz funkcjonowanie i rozwój produkcji zwierzęcej i roślinnej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologicznych w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (enzymów paszowych, probiotyków, prebiotyków, drożdży paszowych, glonów, pasz GMO). Studenci zapoznają się z aspektami technologicznymi i zdrowotnymi oraz regulacjami prawnymi stosowania tych pasz w Polsce i Unii Europejskiej. Zapoznają się z biologicznymi metodami utrwalania ( konserwacji) pasz dla zwierząt.
Treści programoweT-W-4Biotechnologie otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierzą.
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe - probiotyki, prebiotyki i enzymy (charakterystyka, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji.
T-W-3Drożdże paszowe i glony w żywieniu zwierząt.
T-W-5Biotechnologia w konserwacji pasz
T-W-6Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych
T-W-7Skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny w postaci prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować produktów biotechnologii stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz nie zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Student w stopniu ponad dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Bierze udział w dyskusji.
5,0Student bardzo dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz bardzo dobrze zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Aktywnie uczestniczy w dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BTZ-S-D9_W02Zna metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W04zna szczegółowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz ochrony własności przemysłowej w biotechnologii
BT_2A_W10wykazuje pogłębioną i uporządkowaną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z metodami oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i i przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
Treści programoweT-L-4Analiza składu aminokwasowego i ocena wartości odżywczej białka drożdży.
T-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.
T-L-3Analiza chemiczna składników pokarmowych w drożdżach paszowych i oszacowanie ich wartości pokarmowej.
T-L-5Oznaczanie pH i kwasów organicznych w kiszonkach i ocena przebiegu procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonki na podstawie uzyskanych wyników analitycznych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna metod oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,0Zna na poziomie dostatecznym metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,5Zna na poziomie ponad dostatecznym metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
4,0Zna dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
4,5Zna dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych wyników.
5,0Zna bardzo dobrze metody oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i potrafi wyciągnąć wnioski z uzyskanych wyników.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BTZ-S-D9_U01Student odpowiednio dobiera i wykorzystuje produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U04Zna czynniki wpływające na produkcję żywności; potrafi analizować substancje niepożądane w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego; zna i rozumie zasady uwalniania GMO do środowiska, analizuje zagrożenia oraz szacuje skutki tworzenia i stosowania GMO; umie określić wpływ i znaczenie biotechnologii w ochronie środowiska; docenia znaczenie zasobów genowych roślin i zwierząt.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologicznych w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (enzymów paszowych, probiotyków, prebiotyków, drożdży paszowych, glonów, pasz GMO). Studenci zapoznają się z aspektami technologicznymi i zdrowotnymi oraz regulacjami prawnymi stosowania tych pasz w Polsce i Unii Europejskiej. Zapoznają się z biologicznymi metodami utrwalania ( konserwacji) pasz dla zwierząt.
Treści programoweT-W-4Biotechnologie otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierzą.
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe - probiotyki, prebiotyki i enzymy (charakterystyka, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji.
T-W-3Drożdże paszowe i glony w żywieniu zwierząt.
T-W-5Biotechnologia w konserwacji pasz
T-W-6Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych
T-W-7Skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny w postaci prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi dobrać i wykorzystać produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Potrafi dobrać i wykorzystać conajmniej jeden produkt biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Potrafi dobrać i wykorzystać conajmniej dwa produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Potrafi dobrać i wykorzystać większość omawianych produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Potrafi dobrać i wykorzystać większość omawianych produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Potrafi określić korzyści ze stosowania tych dodatków w żywieniu zwierząt.
5,0Potrafi dobrać i wykorzystać omawiane na zajęciach produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Potrafi określić korzyści ze stosowania tych dodatków w żywieniu zwierząt.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BTZ-S-D9_U02Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U05Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska.
BT_2A_U10Przestrzega podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium (GLP); potrafi określić zagrożenia w pracy biotechnologa, potrafi z zastowowaniem zasad BHP reagować w sytuacjach niebezpiecznych.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z metodami oznaczeń laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i i przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
Treści programoweT-L-4Analiza składu aminokwasowego i ocena wartości odżywczej białka drożdży.
T-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.
T-L-3Analiza chemiczna składników pokarmowych w drożdżach paszowych i oszacowanie ich wartości pokarmowej.
T-L-5Oznaczanie pH i kwasów organicznych w kiszonkach i ocena przebiegu procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonki na podstawie uzyskanych wyników analitycznych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zastosować odpowiednich metody laboratoryjnych pozwalających na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.
3,5Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach i prezentuje uzyskane wyniki.
4,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach.Prezentuje i interpretuje uzyskane wyniki.
4,5Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski.
5,0Student potrafi zastosować odpowiednie metody laboratoryjne pozwalające na określenie wartości pokarmowej pasz i ocenę przebiegu procesu fermentacji w kiszonkach. Interpretuje uzyskane wyniki i potrafi ocenić wartość pokarmową analizowanych pasz.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BTZ-S-D9_K01Student ma świadomość znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K02wykazuje zrozumienie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych obszarach działalności człowieka; interpretuje i opisuje te procesy wykorzystując podejście naukowe
BT_2A_K08ma świadomość współodpowiedzialności za bezpieczeństwo w pracy własnej oraz innych; potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologicznych w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich (enzymów paszowych, probiotyków, prebiotyków, drożdży paszowych, glonów, pasz GMO). Studenci zapoznają się z aspektami technologicznymi i zdrowotnymi oraz regulacjami prawnymi stosowania tych pasz w Polsce i Unii Europejskiej. Zapoznają się z biologicznymi metodami utrwalania ( konserwacji) pasz dla zwierząt.
Treści programoweT-W-4Biotechnologie otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierzą.
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe - probiotyki, prebiotyki i enzymy (charakterystyka, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji.
T-W-3Drożdże paszowe i glony w żywieniu zwierząt.
T-W-5Biotechnologia w konserwacji pasz
T-W-6Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych
T-W-7Skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
T-L-1Klasyfikacj pasz i ich rozpoznawanie. Ocena organoleptyczna pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni.
T-L-2Ogólne zasady przeprowadzania badań określających wartość pokamową pasz. Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny w postaci prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
3,0Student ma dostateczną świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt, ale nie ma świadomości ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
3,5Student ma dostateczną świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz dostateczną świadomości ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
4,0Student ma dobrą świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt.
4,5Student ma dobrą świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt. Wyraża opinię w danym temacie.
5,0Student ma bardządobrą świadomości znaczenia i zastosowania produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt oraz ich wpływu na efekty produkcyjne i zdrowotne zwierząt. Wyraża opinię w danym temacie.