Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - semestr 1:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,515
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,71,330
wykładyaudytoryjne1,30,715
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,515
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,515
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,030
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,70,715
laboratoriapraktyczne1,30,715
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,515
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,310
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,715
laboratoriapraktyczne1,00,715
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,02
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,720
laboratoriapraktyczne2,00,720
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,715

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,7151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7151
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7151

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7151

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,0301
2 Język niemieckizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,0301

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6151