Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2016/2017 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0103
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,593
laboratoriapraktyczne0,50,593
Informatyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,091
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,092

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,093
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0183
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0121
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne2,01,0183
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0184
laboratoriapraktyczne2,02,0184
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,02,0271

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiczne i fizjologiczne podstawy zdrowiaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,092
laboratoriapraktyczne2,01,0182
Patofizjologia w żywieniu człowiekaegzamin5,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,061
laboratoriapraktyczne3,02,0241
Wybrane działy w dietetyceegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne2,02,0181
Wybrane działy w technologii żywności (blok)egzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriaaudytoryjne3,02,0272
Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne1,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,0211
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,061

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0302
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0302

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Prawo żywnościoweegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,093
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0183
2 Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,093
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0183

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 10 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriaaudytoryjne1,01,0123
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
4 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
7 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
8 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
9 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123
10 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
5 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
6 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
laboratoriapraktyczne1,01,0123

Blok obieralny 6 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0123
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,063
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0123

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,563
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.egzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123
5 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123
6 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5123