Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Sylabus przedmiotu Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelich:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelich | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Zoologii i Pszczelnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zoologii i botaniki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej , ich składu chemicznego, obowiązujach na nie norm i zasad właciwego przechowywania |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Standarty krajowe i międzynarodowe na miód pszczeli | 2 |
T-A-2 | Norma branżowa na woski i węze pszczelą | 2 |
T-A-3 | Norma krajowa i projekt normy międzynarodowej na obnóża pyłkowe. | 2 |
T-A-4 | Norma branżowa na świeże mleczko pszczele. Utrwalanie i przechowywanie mleczka | 2 |
T-A-5 | Norma branżowa na propolis i koncentrat propolisowy. | 2 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Ocena organoleptyczna midów , oznaczanie podstawowych składników w miodzie | 2 |
T-L-2 | Ocena organoleptyczna wosku, wykrywanie zafałszowań w wosku. | 2 |
T-L-3 | Ocena organoleptyczna obnóży pyłkowych i pierzgi. | 2 |
T-L-4 | Ocena organoleptyczna propolisu. Badanie jakości i przechowywanie | 2 |
T-L-5 | Utrwalanie i przechowywanie mleczka pszczelgo. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Miód pszczeli - surowce miodowe, skład chemiczny miodu, pozyskiwanie | 2 |
T-W-2 | Wosk - wytwarzanie, właściwości fizyczne i skład chemiczny, pozyskiwanie | 1 |
T-W-3 | Pyłek kwiatowy ( obnóża) i pierzga - skad chemiczy, pozyskiwanie | 2 |
T-W-4 | Mleczko pszczele- właściwości fizyczne, skad chemiczny, pozyskiwanie. | 2 |
T-W-5 | Propolis - właciwosci fizyczne , skład chemiczny i pozyskiwanie | 2 |
T-W-6 | Jad pszczeli - skad, właściowości fizykochemiczne, pozyskiwanie | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | przygotowanie do zaliczenia | 5 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | przygotowanie do zaliczenia | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 10 |
A-W-2 | przygotowanie do sprawdzianów | 15 |
A-W-3 | studiowanie literatury | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | prezentacja multimedialna |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O5.3_W01 student zna skład prodyktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej, zna obowiązujace normy na produkty pszczele | — | — | C-1 | T-W-5, T-W-6, T-A-2, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O5.3_U01 student ma umiejetność dokonania oceny organoleptycznej produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej i zna metody ich pozyskiwania | BL_1A_U19 | P1A_U06, P1A_U07 | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4 | M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O5.3_W01 student zna skład prodyktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej, zna obowiązujace normy na produkty pszczele | 2,0 | student nie zna składu i obowiazujacych norn na produkty pozyskiwane od pszczoły miodnej |
3,0 | student zna podstawowy sklad produktów pozyskiwanych od pszczól i umie wymienić obowiazujace na nie normy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O5.3_U01 student ma umiejetność dokonania oceny organoleptycznej produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej i zna metody ich pozyskiwania | 2,0 | student nie umie dokonać oceny organoleptycznej produków pozyskiwanych od pszczół i nie zna metod ich pozyskiwania |
3,0 | student umie przeprowadzić podstwową ocenę organoleptyczą produktów pszczelich i zna najefektywniejsze metody ich pozyskiwania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- praca zbiorowa pod red. J. Wilde i J. Prabucki, Hodowla pszczół, PIWRiL, Warszawa, 2008
- praca zbiorowa pod red. Z. Wilkaniec, Owady użytkowe - materiały do ćwiczeń, AR Poznań, Poznań, 2002