Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BL_1A_BŻ-S-D4_U01 | student posiada umiejętność analizy i interpretacji wyników i dokonywania oceny ryzyka toksykologicznego konsumentów |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BL_1A_U06 | posiada umiejętność rozumienia mechanizmów determinujących funkcje życiowe, ontogenezę; potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami biologii molekularnej, inżynierii genetycznej, potrafi określić obszary, w których wykorzystuje się techniki molekularne; potrafi przeprowadzić proste analizy molekularne pod opieką prowadzącego; posiada umiejętności analizy i interpretacji wyników; |
---|
BL_1A_U19 | umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych; |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | P1A_U01 | stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
P1A_U04 | wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego |
P1A_U06 | przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne |
P1A_U07 | wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł |
P1A_U10 | posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
P1A_U11 | uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany |
Cel przedmiotu | C-2 | zapoznanie studentów z charakterystyką toksykologiczną wybranych substancji |
---|
C-3 | zapoznanie studentów z charakterystyką wybranych czynników biologicznych skażających żywność |
Treści programowe | T-W-1 | Higiena żywności – cel i zadania. Higiena produkcji żywności – powietrze, woda i personel jako potencjalne źródło skażenia żywności w zakładach produkcyjnych. |
---|
T-W-2 | Toksykologia żywności. Przedmiot i cel badań toksykologicznych. Trucizny, dawki, zatrucia
i ich przyczyny. Wchłanianie, dystrybucja, biotransformacja i wydalania trucizn. |
T-W-3 | Warunki akceptacji substancji chemicznej jako dodatku do żywności. Zakres badań w ocenie toksykologicznej dodatków do żywności. Procedura zapewnienia bezpieczeństwa związków chemicznych dodawanych do żywności. |
T-W-4 | Monitoring zanieczyszczeń chemicznych żywności. System wczesnego ostrzegania
o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt – RASFF. |
T-W-5 | Charakterystyka substancji antyodżywczych obecnych w żywności |
T-L-1 | Ocena pobrania z dietą wybranych ksenobiotyków. |
T-L-2 | Charakterystyka wybranych biologicznych zanieczyszczeń żywności. |
T-L-3 | Wykrywanie syntetycznych barwników w żywności. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
M-2 | Wykład konwersatoryjny |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-4 | dyskusja dydaktyczna |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: zaliczenie ustne |
---|
S-2 | Ocena formująca: zaliczenia pisemne |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | student wykazuje umiejętność analizy i interpretacji wyników. Umie dokonać oceny ryzyka toksykologicznego konsumentów w podstawowym zakresie. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |