Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Gospodarka i Zarządzanie Środowiskiem Wodnym (S1)
Sylabus przedmiotu Zarys hydrotechniki:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka i Zarządzanie Środowiskiem Wodnym | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarys hydrotechniki | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>, Jarosław Majewski <Jaroslaw.Majewski@zut.edu.pl>, Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość fizyki i chemii na poziomie szkoły średniej. |
W-2 | Znajomość analizy funkcji matematycznych, zasad logarytmów, rachunku różniczkowego i całkowego. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy z zakresu hydromechaniki |
C-2 | Zapoznanie studentów z metodami badania i opisu zjawisk związanych z e statyką i kinematyką cieczy |
C-3 | Ukształtowanie umiejętności badania i charakteryzowania mechanicznych cech płynów newtonowskich jak i nienewtonowskich. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Stan naprężęnia w płynie | 4 |
T-A-2 | Hydrostatyka | 4 |
T-A-3 | Przepływy potencjalne | 4 |
T-A-4 | Podstawy dynamiki płynów idealnych | 4 |
T-A-5 | Zastosowania równania Bernoulliego | 4 |
T-A-6 | Opory przepływu cieczy | 2 |
T-A-7 | Podstawy dynamiki płynów newtonowskich | 4 |
T-A-8 | Zastosowania równania Naviera - Stokesa | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe właściwości płynów | 2 |
T-W-2 | Prawo lepkości Newtona. | 2 |
T-W-3 | Podstawy hydrostatyki | 3 |
T-W-4 | Dynamika płynów doskonałych | 2 |
T-W-5 | Dynamika płynów rzeczywistych | 2 |
T-W-6 | Opory przepływu płynów przez przewody | 2 |
T-W-7 | Przepływy cieczy nienewtonowskich | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | indywidualne przygotowanie do zajęć | 30 |
A-A-3 | Konsultacje z prowadzącym | 10 |
A-A-4 | Studiowanie literatury przedmiotu | 20 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | konsultacje z prowadzącym | 10 |
A-W-3 | przygotowanie do egzaminu | 35 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady informacyjny z prezentacją multimedialną. |
M-2 | Ćwiczenia rachunkowe. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Uczestnictwo w dyskusji na konwersatoriach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające konwersatoria |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_C4_W01 Posiada wiedzę z zakresu hydromechaniki | GW_1A_W01 | R1A_W01, R1A_W04 | InzA_W02 | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
GW_1A_C4_W02 Zna metody badania i opisu własności cieczy newtonowskich i nienewtonowskich | GW_1A_W01 | R1A_W01, R1A_W04 | InzA_W02 | C-2 | T-A-7, T-A-3, T-W-2, T-W-6, T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-A-6, T-A-8, T-A-2, T-A-5, T-A-1, T-A-4, T-W-7 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_C4_U01 Potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności. | GW_1A_U01 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03 | C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
GW_1A_C4_U02 Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych. | GW_1A_U01 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03 | C-3, C-2, C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GW_1A_C4_K01 Ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich. | GW_1A_K01 | R1A_K01, R1A_K07 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_C4_W01 Posiada wiedzę z zakresu hydromechaniki | 2,0 | Student nie posiada wiedzy z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności. |
3,0 | Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności, ale z licznymi błędami. | |
3,5 | Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności, ale ze znacznymi niedociągnięciami. | |
4,0 | Student posiada dobrą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności. | |
4,5 | Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności. | |
5,0 | Student posiada znakomitą wiedzę z zakresu inżynierii procesów stosowanych w technologii żywności. | |
GW_1A_C4_W02 Zna metody badania i opisu własności cieczy newtonowskich i nienewtonowskich | 2,0 | Student nie zna reologicznych metod badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych. |
3,0 | Student zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami. | |
3,5 | Student zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami. | |
4,0 | Student dobrze zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych. | |
4,5 | Student bardzo dobrze zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych. | |
5,0 | Student znakomicie zna reologiczne metody badania i opisu własności lepko-sprężystych artykułów żywnościowych. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_C4_U01 Potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności. | 2,0 | Student nie potrafi badać i charakteryzować mechanicznych cech żywności. |
3,0 | Student potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami. | |
3,5 | Student potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami. | |
4,0 | Student dobrze potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności. | |
4,5 | Student bardzo dobrze potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności. | |
5,0 | Student znakomicie potrafi badać i charakteryzować mechaniczne cechy żywności. | |
GW_1A_C4_U02 Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych. | 2,0 | Student nie potrafi rozwiązywać problemów inżynierskich związanch z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych. |
3,0 | Student potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych w zadowalającym stopniu, ale z licznymi błędami. | |
3,5 | Student potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych w zadowalającym stopniu, ale ze znacznymi niedociągnięciami. | |
4,0 | Student dobrze potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych. | |
4,5 | Student bardzo dobrze potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych. | |
5,0 | Student znakomicie potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem i eksploatacją linii technologicznych. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GW_1A_C4_K01 Ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich. | 2,0 | Student nie ma świadomości ryzyka i poczucia odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich. |
3,0 | Student ma częściową świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich. | |
3,5 | Student ma zadowalającą świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich. | |
4,0 | Student ma świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich. | |
4,5 | Student ma znaczną świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich. | |
5,0 | Student ma pełną świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich. |
Literatura podstawowa
- Burka E.S., Nałęcz T.J., Mechanika płynów w przykładach., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1994
- Ferguson J., Kembłowski Z., Reologia stosowana płynów., Wydawnictwo Marcus sc., Łódź, 1995
- Gryboś R.:, Podstawy mechaniki płynów, P.W.N., Warszawa, 1989
Literatura dodatkowa
- Paderewski M., Podstawy inżynierii chemicznej, Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Szczecińskiej, Szczecin, 1993