Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - semestr 1:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,515
Pracownia magisterskazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,030

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,71,030
wykładyaudytoryjne1,31,015
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,515
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,515
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,030
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,015
wykładyaudytoryjne1,51,015
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,015
wykładyaudytoryjne2,01,030
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,515
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,210
wykładyaudytoryjne0,50,310

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,71,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,31,0151
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5151
wykładyaudytoryjne1,50,5151

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
3 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152
2 Ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnych w UEzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152
4 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152
5 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0152
wykładyaudytoryjne1,51,0152

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie1,0laboratoriapraktyczne3,01,0301
laboratoriapraktyczne1,00,5152
2 Język niemieckizaliczenie1,0laboratoriapraktyczne3,01,0301
laboratoriapraktyczne1,01,0152