Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | bakteriologia |
W-2 | podstawy technologii zywności |
W-3 | mikrobiologia zywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (bakterie chorobotwórcze, wirusy, priony, toksyczne metabolity mikroorganizmów); statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych | 6 |
T-A-2 | Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności pierwotne i wtórnei, możliwe drogi przenoszenia patogenów | 4 |
T-A-3 | Sposoby zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego w łańcuchu produkcji żywności - zasady GAP/GMP/GHP/HACCP | 4 |
T-A-4 | Nowe patogeny w zywności | 4 |
T-A-5 | Metody stosowane w identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych w zywności i środowisku produkcji żywnosci | 6 |
T-A-6 | Szybkie, zautomatyzowane metody wykrywania patogenów i ich toksyn w zywności | 4 |
T-A-7 | Wielooporne bakterie chorobotwórcze w żywności - źródła, skala zjawiska, skutki obecności, sposoby przeciwdziałania | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | udział w zajęciach | 30 |
A-A-2 | bieżące przygotowanie do zajęć | 45 |
A-A-3 | praca własna - studiowanie materiałów źródłowych z omawianego zakresu | 45 |
120 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych |
M-2 | Zajęcia audytoryjne, praca w grupach |
M-3 | Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych |
S-2 | Ocena formująca: ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz |
S-3 | Ocena formująca: znajomość technik i biegłość w pracy analitycznej |
S-4 | Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat |
S-5 | Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO8-1_W01 zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, ich potencjalne źródła i drogi przenoszenia | MS_2A_W04, MS_2A_W10 | P2A_W02, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W06 | C-1 | T-A-1, T-A-7, T-A-4, T-A-2 | M-1, M-3 | S-5, S-1 |
MS_2A_PO8-1_W02 zna podstawowe zasady zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w łańcuchu produkcji zywności: od "pola do stołu" | MS_2A_W10, MS_2A_W16 | P2A_W02, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W06 | C-1 | T-A-3, T-A-6 | M-1 | S-1, S-5 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO8-1_U01 potrafi okreslić zakres badań mikrobiologicznych, dobrać właściwe metody analityczne i poprawnie zinterpretować wyniki | MS_2A_U04 | P2A_U01, P2A_U04 | C-1 | T-A-6, T-A-5 | M-2, M-3 | S-1, S-3 |
MS_2A_PO8-1_U02 potrafi wskazać sposoby przeciwdziałania obecności niepożadanych mikroorganizmów w zywności | MS_2A_U01 | P2A_U02, P2A_U03, P2A_U06, P2A_U07, P2A_U08, P2A_U09, P2A_U10, P2A_U12 | C-1 | T-A-3 | M-3 | S-5, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO8-1_K01 ma świadomość różnego typu zagrożeń ze strony obecności okreslonych mikroorganizmów w zywności dla jej bezpieczeństwa, wie jak mozna przeciwdziałać takiej obecności | MS_2A_K03 | P2A_K02, P2A_K06 | C-1 | T-A-2, T-A-1, T-A-7, T-A-4 | M-1, M-2 | S-5, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO8-1_W01 zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, ich potencjalne źródła i drogi przenoszenia | 2,0 | |
3,0 | zna źródła i drogi przenoszenia głównych bakterii chorobotwórczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MS_2A_PO8-1_W02 zna podstawowe zasady zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w łańcuchu produkcji zywności: od "pola do stołu" | 2,0 | |
3,0 | przy znajomości podstawowych zasad systemu HACCP nie potrafi wskazać punktów krytycznych (CCP) dla bezpieczeństwa finaalnego produktu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO8-1_U01 potrafi okreslić zakres badań mikrobiologicznych, dobrać właściwe metody analityczne i poprawnie zinterpretować wyniki | 2,0 | |
3,0 | potrafi okreslić zakres badań; nie ma pewności co do wyboru optymalnej metody przeprowadzenia analizy i interpretacji wyników | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MS_2A_PO8-1_U02 potrafi wskazać sposoby przeciwdziałania obecności niepożadanych mikroorganizmów w zywności | 2,0 | |
3,0 | potrafi określić jedynie skuteczność bójczą procesów termicznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO8-1_K01 ma świadomość różnego typu zagrożeń ze strony obecności okreslonych mikroorganizmów w zywności dla jej bezpieczeństwa, wie jak mozna przeciwdziałać takiej obecności | 2,0 | |
3,0 | ma swiadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa zywności ze strony głównych patogenów, bez ich srodowiskowych uwarunkowań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Żakowska Z., H. Stobińska, Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym., Politechnika Łódzka, Łódź, 2000
- Salyers A.A., D.D. Whitt, Mikrobiologia. Róznorodność, chorobotwórczośc i środowisko., PWN, W-wa, 2005
- Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011
- Zaleski S., Mikrobiologia zywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, Warszawa, 1986
Literatura dodatkowa
- Anonim, Zbiór Norm PN dotyczących postepowania przy oznaczaniu okreslonych bakterii w zywności., PKN, W-wa, 2012
- Zaleski S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, W-wa, 1986
- Jay J.M., M.J. Loessner, D.A. Golden, Moder food microbiology, Springer Sc.+Business Media Inc, USA, 2011, 7 ed.