Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia kosmetyczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia kosmetyczna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Mikrobiologia ogólna
W-2Mikrobiologia szczegółowa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z problematyką mikrobiologiczną w kosmetologii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Drobnoustroje występujące na skórze, włosach i paznokciach5
T-L-2Badanie mikrobiologiczne kosmetyków10
15
wykłady
T-W-1Budowa i fizjologia skóry, włosów i paznkoci5
T-W-2Podział i skład kosmetyków10
T-W-3Mikrobiologia skóry, włosów i paznokci5
T-W-4Mikrobiologia kosmetyków10
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2studiowanie piśmiennictwa5
A-L-3przygotowanie do zaliczenia10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie prelekcji15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO6-2_W01
efektem kształcenia jest nabycie wiedzy i umiejętności dotyczącej problematyki mikrobiologicznej związanej z kosmetologią
MS_2A_W04, MS_2A_W06, MS_2A_W11P2A_W02, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO6-2_U01
Potrafi zastosować nabyte umiejętności do rozwiązywania zadań związanych z problematyką mikrobiologiczną w kosmetologii
MS_2A_U01, MS_2A_U04P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U06, P2A_U07, P2A_U08, P2A_U09, P2A_U10, P2A_U12C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO6-2_K01
Student nabędzie kompetencje do stosowania nabytej wiedzy w zakresie kosmetologii
MS_2A_K01P2A_K01, P2A_K05, P2A_K07C-1T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO6-2_W01
efektem kształcenia jest nabycie wiedzy i umiejętności dotyczącej problematyki mikrobiologicznej związanej z kosmetologią
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę dotycząca mikrobiologii skóry włosów i paznokci drobnoustrojów występujących w kosmetykach oraz metod ich wykrywania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO6-2_U01
Potrafi zastosować nabyte umiejętności do rozwiązywania zadań związanych z problematyką mikrobiologiczną w kosmetologii
2,0
3,0student poprawnie wykorzystuje kilka narzędzi do analiz mikrobiologicznych kosmetyków i skóry, włosów i paznokci
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO6-2_K01
Student nabędzie kompetencje do stosowania nabytej wiedzy w zakresie kosmetologii
2,0
3,0student wykaże podstawową zdolność do stosowania nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Martini M.C., Kosmetologia i farmakologia skóry, PZWL, Warszawa, 2006
  2. Noszczyk M., Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska, PZWL, Warszawa, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Drobnoustroje występujące na skórze, włosach i paznokciach5
T-L-2Badanie mikrobiologiczne kosmetyków10
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Budowa i fizjologia skóry, włosów i paznkoci5
T-W-2Podział i skład kosmetyków10
T-W-3Mikrobiologia skóry, włosów i paznokci5
T-W-4Mikrobiologia kosmetyków10
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2studiowanie piśmiennictwa5
A-L-3przygotowanie do zaliczenia10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie prelekcji15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO6-2_W01efektem kształcenia jest nabycie wiedzy i umiejętności dotyczącej problematyki mikrobiologicznej związanej z kosmetologią
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W04Student ma poszerzoną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
MS_2A_W06Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą patogenów oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu
MS_2A_W11Ma wiedzę dotyczącą metod wykrywania mikroorganizmów w produktach farmaceutycznych, kosmetycznych i innych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W02konsekwentnie stosuje i upowszechnia zasadę ścisłego, opartego na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w pracy badawczej i działaniach praktycznych
P2A_W04ma pogłębioną wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
P2A_W07ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z problematyką mikrobiologiczną w kosmetologii
Treści programoweT-W-1Budowa i fizjologia skóry, włosów i paznkoci
T-W-2Podział i skład kosmetyków
T-W-3Mikrobiologia skóry, włosów i paznokci
T-W-4Mikrobiologia kosmetyków
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę dotycząca mikrobiologii skóry włosów i paznokci drobnoustrojów występujących w kosmetykach oraz metod ich wykrywania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO6-2_U01Potrafi zastosować nabyte umiejętności do rozwiązywania zadań związanych z problematyką mikrobiologiczną w kosmetologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U04Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U02biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U04planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P2A_U06zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski
P2A_U07wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P2A_U08wykazuje umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w zakresie prac badawczych z wykorzystaniem różnych środków komunikacji werbalnej
P2A_U09wykazuje umiejętność napisania pracy badawczej w języku polskim oraz krótkiego doniesienia naukowego w języku obcym na podstawie własnych badań naukowych
P2A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym dotyczących, zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U12ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z problematyką mikrobiologiczną w kosmetologii
Treści programoweT-W-3Mikrobiologia skóry, włosów i paznokci
T-W-1Budowa i fizjologia skóry, włosów i paznkoci
T-W-2Podział i skład kosmetyków
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena podsumowująca
S-1Ocena formująca: ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student poprawnie wykorzystuje kilka narzędzi do analiz mikrobiologicznych kosmetyków i skóry, włosów i paznokci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO6-2_K01Student nabędzie kompetencje do stosowania nabytej wiedzy w zakresie kosmetologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
P2A_K05rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi i popularnonaukowymi, podstawowymi dla studiowanego kierunku studiów, w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy
P2A_K07systematycznie aktualizuje wiedzę przyrodniczą i zna jej praktyczne zastosowania
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z problematyką mikrobiologiczną w kosmetologii
Treści programoweT-W-2Podział i skład kosmetyków
T-W-3Mikrobiologia skóry, włosów i paznokci
T-W-4Mikrobiologia kosmetyków
T-W-1Budowa i fizjologia skóry, włosów i paznkoci
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena podsumowująca
S-1Ocena formująca: ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wykaże podstawową zdolność do stosowania nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0