Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MS_2A_PO5-2_U01 | Student potrafi wymienic i omówic alternatywne dla, rutynowo stosowanych, sposoby eliminacji patogenów z okreslonych srodowisk |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MS_2A_U01 | Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie |
---|
MS_2A_U04 | Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | P2A_U01 | stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
P2A_U02 | biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim |
P2A_U03 | wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych |
P2A_U04 | planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego |
P2A_U06 | zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski |
P2A_U07 | wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł |
P2A_U08 | wykazuje umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w zakresie prac badawczych z wykorzystaniem różnych środków komunikacji werbalnej |
P2A_U09 | wykazuje umiejętność napisania pracy badawczej w języku polskim oraz krótkiego doniesienia naukowego w języku obcym na podstawie własnych badań naukowych |
P2A_U10 | posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym dotyczących, zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
P2A_U12 | ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem jest zaznajomienie studentow z alternatywnymi, dla standardowych-powszechnie stosowanych, metodami eliminacji patogenów z róznych środowisk |
---|
Treści programowe | T-A-2 | Antagonizm |
---|
T-A-6 | szczepy probiotyczne w walce z patogenami: hodowla, uprawa, akwakultura, przetwórstwo zywnosci |
T-A-5 | wysoce hydrofobowe powierzchnie polimerowe, superhydrofobowe powierzchnie tytanowe w przeciwdziałaniu przytwierdzaniu patogenów |
T-A-4 | Mozliwości tkwiące w zakłócaniu QS: hamowanie biosyntezy autoinduktorów (AI), inaktywacja AI, rozkład AI - wygaszanie QS, inhibitory QS |
T-A-1 | Eliminacja przez konkurencję |
T-A-7 | Biopreparaty: rodzaje, skutecznośc bójcza |
T-A-3 | Bakteriofagi w walce z bakteriami |
T-A-8 | Niekonwencjonalne procesy technologiczne w walce z patogenami w zywności (HPP, promieniowanie jonizujące, zimna plazma) |
Metody nauczania | M-1 | teoretyczne wprowadzenie dotyczące niekonwencjonalnych technologii oraz celowego wykorzystania przedstawicieli okreslonych grup mikroorganizmów i ich przyzyciowej aktywnosci w eliminacji patogenów |
---|
M-2 | prezentacje dotyczace niekonwencjonalnych sposobów walki z patogenami połączone z dyskusją tematyczną |
Sposób oceny | S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
---|
S-1 | Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: ocena przygotowania, sposobu prezentacji i dyskusji na omawiany temat |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | student potrafi wskazać nowatorskie procesy technologiczne skuteczne w eliminacji patogenów oraz omówić niekonwencjonalne metody wykorzystania mikroorganizmów/ ich przyzyciowej aktywnosci w wace z patogenami |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |