Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Plany studiów w roku akademickim 2012/2013 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,0131
seminariaaudytoryjne2,01,0262
seminariaaudytoryjne2,01,0263
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0131
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
laboratoriapraktyczne2,01,0262
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0262
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0wykładyaudytoryjne3,02,0441
laboratoriapraktyczne4,03,0601

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
laboratoriapraktyczne1,01,0132
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
laboratoriapraktyczne2,01,0262
Wybrane działy w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin7,0wykładyaudytoryjne3,01,0441
laboratoriapraktyczne4,03,0601
Wybrane działy z technologii żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne2,01,0263
Wybrane działy z toksykologiiegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne3,01,0351
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
laboratoriapraktyczne2,01,0261
Zasady żywienia i dietetykiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0263
laboratoriapraktyczne2,01,0263
Żywieniowa promocja zdrowiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
2 Analityka żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
6 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,03,0482
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
21 Transport chłodniczyegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0452

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 1 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
2 Analityka żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
6 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,03,0482
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
21 Transport chłodniczyegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0452

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482