Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)

Sylabus przedmiotu Owoce i warzywa egzotyczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Owoce i warzywa egzotyczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 30 1,40,74zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 7 0,40,18zaliczenie
laboratoriaL7 3 0,20,08zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii roślin, znajomość podstaw ogrodnictwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Technologie upraw roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.4
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych i warzyw pochodzących z innych stref klimatycznych.3
7
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.3
3
wykłady
T-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy owoców i warzyw tropikalnych i subtropikalnych.4
T-W-2Biologia, charakterystyka, znaczenie gospodarcze, rejony uprawy oraz wartość biologiczna owoców i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej26
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Konsultacje1
A-A-3Studiowanie literatury fachowej1
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.1
10
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach3
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń2
5
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.5
35

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O13-1_W01
Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
UWW_1A_W13, UWW_1A_W14, UWW_1A_W03C-1T-A-1, T-A-2, T-W-1M-4, M-2, M-1, M-3S-2
UWW_1A_O13-1_W02
Zna biologię i charakterystykę roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
UWW_1A_W14, UWW_1A_W03C-1T-W-2, T-L-1M-4, M-2, M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O13-1_U01
Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, jakości owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
UWW_1A_U03, UWW_1A_U13C-1T-L-1M-4, M-2, M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O13-1_K01
student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego w celu zdobywania najnowszych aspektów wiedzy
UWW_1A_K02C-1T-A-1, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-L-1M-4, M-2, M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O13-1_W01
Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
2,0
3,0Student wymienia podstawowe czynniki warunkujące uprawę roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_O13-1_W02
Zna biologię i charakterystykę roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
2,0
3,0Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest słabo zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O13-1_U01
Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, jakości owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
2,0
3,0Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O13-1_K01
student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego w celu zdobywania najnowszych aspektów wiedzy
2,0
3,0student jest dostatecznie świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego i uczenia się przez całe życie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Biggs M., Warzywa, Muza SA, 2008
  2. Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1983
  3. Pieniążek S.A., Sadownictwo, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2005
  4. Czikow P., Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i leśne, Warszawa, 1983

Literatura dodatkowa

  1. czasopisma branżowe: Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Technologie upraw roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.4
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych i warzyw pochodzących z innych stref klimatycznych.3
7

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.3
3

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy owoców i warzyw tropikalnych i subtropikalnych.4
T-W-2Biologia, charakterystyka, znaczenie gospodarcze, rejony uprawy oraz wartość biologiczna owoców i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej26
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Konsultacje1
A-A-3Studiowanie literatury fachowej1
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.1
10
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach3
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń2
5
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.5
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_O13-1_W01Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W13student posiada wiedzę z zakresu metod i technologii produkcji ogrodniczej i rolniczej zapewniających uzyskanie plonów wysokiej jakości
UWW_1A_W14student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych
UWW_1A_W03student ma wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych
Treści programoweT-A-1Technologie upraw roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych i warzyw pochodzących z innych stref klimatycznych.
T-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy owoców i warzyw tropikalnych i subtropikalnych.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia podstawowe czynniki warunkujące uprawę roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_O13-1_W02Zna biologię i charakterystykę roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W14student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych
UWW_1A_W03student ma wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych
Treści programoweT-W-2Biologia, charakterystyka, znaczenie gospodarcze, rejony uprawy oraz wartość biologiczna owoców i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest słabo zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_O13-1_U01Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, jakości owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską, potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie, umie organizować pracę indywidualną oraz w zespole
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych
Treści programoweT-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_O13-1_K01student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego w celu zdobywania najnowszych aspektów wiedzy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych
Treści programoweT-A-1Technologie upraw roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych i warzyw pochodzących z innych stref klimatycznych.
T-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy owoców i warzyw tropikalnych i subtropikalnych.
T-W-2Biologia, charakterystyka, znaczenie gospodarcze, rejony uprawy oraz wartość biologiczna owoców i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student jest dostatecznie świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego i uczenia się przez całe życie
3,5
4,0
4,5
5,0